21.2 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

Kom tot rust met fluistervlot op Stekense Vaart, Moervaart en Zuidlede

AAN een aanlegsteiger aan de Koebrug over de Stekense Vaart ligt een vlot van 2.50m op 5m aangedreven door een fluistermotor op basis van zonne-energie. Vzw Vlotjes Genieten – een initiatief van Stekenaars Dieter Schamphelaere (44) en Christophe Van Goethem (37) – biedt de kans om in alle rust te ontspannen op het vlot. Stapt u mee aan boord?

Een zachte nazomeravond, enkele luchtballonnen zo typerend voor het Waasland, een handjevol wielertoeristen op het pad naast de Stekense Vaart, twee suppers/surfers op het water. Voor de rest stilte, rust en groen. Een vader, moeder en twee kinderen laveren het vlot naar de steiger, ik zie alleen maar blije gezichten. Na een korte ontsmettingsbeurt van het dek is het mijn beurt om in te stappen, samen met Dieter en Christophe glijden we op het water.

Het vlot – een eenvoudige constructie van hout, ijzer en polyester drijvers volgens het catamaranprincipe – is ter plaatse gebouwd aan de Koebrug. ‘Het is makkelijk om ermee te varen, je hebt geen speciale vergunningen nodig. Dit is een fluistervlot, omdat de snelheid zo laag is, mag iedereen boven de 18 jaar zonder vaarbewijs ermee varen.’

FOTO: bever

Op het dak liggen zonnepaneeltjes die voor stroom zorgen voor het aandrijven van de motor. ‘Onder een tafel staan twee batterijen, eerder bedoeld om stroom op te vangen, een back-up eigenlijk, ze laden constant op. Het is de bedoeling om een bepaalde ‘snelheid’ te varen, nauwelijks 3km per uur, trager dan wandelaars op het pad. Met deze snelheid varen we volledig op de zon, gaan we sneller dan moeten we de batterij aanspreken.’

Kleinschalig blijven

De eerste vaartochten van ‘Vlotjes Genieten’ dateren van april 2021, het idee rijpte al langer. ‘We pakten eerst alle administratieve formaliteiten aan, waaronder een machtiging om ons vlot op het water te mogen leggen. Het contact met de gemeente Stekene is prima, ze hielpen ons op weg. Voor Stekene is ons initiatief ook een promo voor het water en het natuurschoon in de gemeente.’

Dieter en Christophe zijn beiden leraars in de lagere school Toermalijn in Stekene. ‘Tijdens de schoolweken varen we in principe alleen in het weekend, wij willen onze gezinnen niet overbelasten. We beschikken nu over één vlot, mogelijks laten we nog een tweede bouwen, daar zijn we nog niet over uit. We zijn geen commercieel bedrijf maar een vzw. We investeerden wel maar de druk is eerder beperkt, we wensen kleinschalig te blijven.’

De druk is eerder beperkt. We wensen kleinschalig te blijven

Per vaardag worden een aantal vaarten opengesteld, afhankelijk van de vraag. Tijdens langere weekends zoals Pinksteren of Hemelvaart ligt de vraag hoger. ‘Mensen boeken online via een contactformulier (www.vlotjesgenieten.be) voor een tocht van 2, 3 of 4 uur. Ze varen met hun eigen gezelschap. Wanneer ze toekomen geven we ze vijf minuutjes uitleg over de route die ze kunnen varen, wat ze kunnen doen bij eventuele problemen, hoe de motor werkt. We houden van rust, willen de wandelaars/fietsers en de weinige bewoners geen overlast bezorgen. Dat staat zo ook in de algemene voorwaarden die onze ‘klanten’ ondertekenen voor afvaart.’

FOTO: Vlotjes Genieten

Waterbeleving

De oprichters omschrijven zichzelf als ‘buitenmensen’, genieten ervan om in de natuur te zijn, te fietsen en te wandelen, met hun gezinnen ondernemen ze vaak buitenactiviteiten. ‘Op het water varen zorgt voor een heel andere beleving dan op de kant, het gaat niet alleen om de rust maar je ziet ook meer, een ijsvogel met blauwe vleugeltjes die uit de struiken vliegt, een waterkiekje dat uit het nest komt en waar de kleintjes met mee dobberen.’

Sommige mensen kiezen voor het natuuraspect maar meestal draait het om gezelligheid, een paar uurtjes met vrienden en familie chillen, wat eten en drinken, relaxen. ‘Soms komen mensen gestresseerd aan maar eens op het water glijden alle zorgen van ze af. We zijn sociaal ingesteld en van het contact met de mensen genieten we enorm. Wanneer mensen terug aankomen, blijven we meestal nog wat nababbelen, we delen ervaringen en dat maakt het voor ons zo waardevol.’

FOTO: bever

Vlotjes trouwen

Enkele maanden na de start maken Dieter en Christophe een eerste tussenbalans. ‘De mensen komen van ver, vanuit heel Vlaanderen tot Limburg toe maar ook Nederlanders vinden de weg naar ons. Driekwart is van buiten het Waasland, een aantal mensen boekten al voor een tweede keer. Veel promotie maakten we niet, een artikel in Het Nieuwsblad, De Standaard en Gazet van Antwerpen betekende een forse duw in de rug. We lanceerden zelf nog een actie op Facebook en Instagram, sindsdien is de bal aan het rollen.’

Mensen komen vanuit heel Vlaanderen, maar ook Nederlanders vinden de weg naar ons

De meeste mensen nemen een ontbijtmand mee met lekkers, tapas, een kaasplankje, een flesje wijn of bier, decoreren het vlot met een tafellaken, een vaasje met bloemen. ‘Ons vlot inspireert, een koppel wil er volgend jaar op trouwen terwijl familie en vrienden de ‘plechtigheid’ bijwonen vanop de kant, noem het ‘Vlotjes Trouwen’.

We zijn ondertussen 45 minuten op het water, bereiken een T-splitsing: we kunnen naar rechts richting Moerbeke maar opteren voor de linkse ‘afslag’ een eindje richting Eksaarde, met verderop onder meer restaurant Keysershof. We leggen de motor even af, bevinden ons in een stiltegebied, een reiger zit verscholen in het riet, een eend neemt haar kleintjes op sleeptouw…

Op de terugvaart naar de Koebrug, de zon inmiddels bijna helemaal onder, de stilte compleet, twee wandelaars groeten ons, de natuur in Stekene is een ontdekking vanop het water, vlotjes genieten hoort daarbij.

FOTO: bever

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings