17.1 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

‘Op Kemzeke kermis komen geen Stekenaars’

Half tien ‘s morgens kermiszondag, Kemzeke ontwaakt. Voor de St.- Jacobus kerk zes kramen, vroeger waren het er meer maar de gouden tijden zijn voorbij. Bij ‘Brussels gebak’ – frieten, smoutebollen, Brusselse wafels, beignets, churros, pannenkoeken – stapt uitbaatster Gizéle Hogie (42) uit haar caravan, zoon Boris (14) en dochter Elise (12) wrijven de slaap uit de ogen. ‘We zijn de vierde generatie, geven onze kinderen de liefde voor het vak mee en hopen dat ze de zaak verderzetten.’

‘We hebben twee kramen, mijn man Denis De Voghel staat nu in Liedekerke op de kermis. We zijn de 4de generatie van ‘Brussels Gebak’. Heel even leek ons lied uitgespeeld toen mijn ouders om gezondheidsredenen stopten. Ik ging werken in een woonzorgcentrum in Lokeren, maar het was echt niet mijn ding. Mijn man en ik doen nu reeds 16 jaar terug de kermissen, eerst met allerlei attracties en later terug in de frituur.’

FOTO: Guido Verlaet

Dorpskermissen

Gizéle kiest voor ‘dorpskermissen’ liever dan grotere gemeenten en steden, met uitzondering van de Lokerse feesten, de stad waar ze woont. ‘Het is hard werken, hier in Kemzeke zijn we open op zaterdag, zondag en maandag. Dinsdag pakken we in en rijden naar een volgende bestemming, mijn man doet hetzelfde. Boris zit op internaat in Wetteren, Elise op internaat in Sint-Niklaas, we pikken ze woensdagmiddag op, brengen ze op donderdagmorgen terug en vrijdag halen we ze weer van school. Ondertussen is ons kraam opgesteld in een volgende plaats en begint alles van voor af aan, we zijn zeven dagen in touw.’

FOTO: Guido Verlaet

Stekenaars, Kemzekenaars en inwoners van Hellestraat

Bij ‘Brussels Gebak’ proeft u verse frieten gebakken in 100% rundsvet. Smoutebollen worden bereid volgens het oude familierecept en opgediend in een tipzakje of bakje, besprenkeld met bloemsuiker, bij de beignets kies u uit appel, banaan en speculoos, churros is een Spaanse specialiteit met een krokant korstje van buiten en smeuïge buitenkant. ‘We komen steeds graag terug op de kermissen in Stekene, Kemzeke en Hellestraat. Ik ken ondertussen veel van mijn klanten die elke kermis frietjes of smoutebollen kopen. In Kemzeke zie ik geen klanten uit Stekene en in Stekene geen klanten uit Kemzeke. Inwoners van Hellestraat begroet ik dan weer zowel in Kemzeke als Stekene. Is er hier in de gemeente sprake van rivaliteit?’ Wij zouden het niet weten…

FOTO: Guido Verlaet

5de generatie komt eraan

In Kemzeke dit jaar geen rommelmarkt of torenworp, het programma is beperkt. Gizéle weet als geen ander dat kermissen veel minder volk trekken dan vroeger. ‘Corona heeft er natuurlijk geen goed aangedaan, mondjesmaat komt het publiek terug maar heel druk is het nog niet. Tijdens corona zaten we meer dan een jaar thuis, ik liep tegen de muren op.’ Haar grootmoeder – dikke Lies – baatte het ‘rattenspel’ uit, ondertussen al lang geen attractie meer op de meeste kermissen. ‘Alles evolueert en wij gaan mee met de tijd. We kregen de smaak van de kermissen ingelepeld van jongs af aan, we hopen dat ‘Brussels Gebak’ ook in de toekomst een vaste waarde blijft in het circuit.’

FOTO: Guido Verlaet

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

  1. Jammer dat er maar 1 kindermolen stond en dan nog een vuile, vieze molen. De veiligheid liet ook de wensen na. Zitkussen in de toestellen stuk, rugleuningen die los zaten. Echt niet veilig voor de kindjes. Ik was niet alleen die dit opmerkte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in