17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

‘Op Kemzeke kermis komen geen Stekenaars’

Half tien ‘s morgens kermiszondag, Kemzeke ontwaakt. Voor de St.- Jacobus kerk zes kramen, vroeger waren het er meer maar de gouden tijden zijn voorbij. Bij ‘Brussels gebak’ – frieten, smoutebollen, Brusselse wafels, beignets, churros, pannenkoeken – stapt uitbaatster Gizéle Hogie (42) uit haar caravan, zoon Boris (14) en dochter Elise (12) wrijven de slaap uit de ogen. ‘We zijn de vierde generatie, geven onze kinderen de liefde voor het vak mee en hopen dat ze de zaak verderzetten.’

‘We hebben twee kramen, mijn man Denis De Voghel staat nu in Liedekerke op de kermis. We zijn de 4de generatie van ‘Brussels Gebak’. Heel even leek ons lied uitgespeeld toen mijn ouders om gezondheidsredenen stopten. Ik ging werken in een woonzorgcentrum in Lokeren, maar het was echt niet mijn ding. Mijn man en ik doen nu reeds 16 jaar terug de kermissen, eerst met allerlei attracties en later terug in de frituur.’

FOTO: Guido Verlaet

Dorpskermissen

Gizéle kiest voor ‘dorpskermissen’ liever dan grotere gemeenten en steden, met uitzondering van de Lokerse feesten, de stad waar ze woont. ‘Het is hard werken, hier in Kemzeke zijn we open op zaterdag, zondag en maandag. Dinsdag pakken we in en rijden naar een volgende bestemming, mijn man doet hetzelfde. Boris zit op internaat in Wetteren, Elise op internaat in Sint-Niklaas, we pikken ze woensdagmiddag op, brengen ze op donderdagmorgen terug en vrijdag halen we ze weer van school. Ondertussen is ons kraam opgesteld in een volgende plaats en begint alles van voor af aan, we zijn zeven dagen in touw.’

FOTO: Guido Verlaet

Stekenaars, Kemzekenaars en inwoners van Hellestraat

Bij ‘Brussels Gebak’ proeft u verse frieten gebakken in 100% rundsvet. Smoutebollen worden bereid volgens het oude familierecept en opgediend in een tipzakje of bakje, besprenkeld met bloemsuiker, bij de beignets kies u uit appel, banaan en speculoos, churros is een Spaanse specialiteit met een krokant korstje van buiten en smeuïge buitenkant. ‘We komen steeds graag terug op de kermissen in Stekene, Kemzeke en Hellestraat. Ik ken ondertussen veel van mijn klanten die elke kermis frietjes of smoutebollen kopen. In Kemzeke zie ik geen klanten uit Stekene en in Stekene geen klanten uit Kemzeke. Inwoners van Hellestraat begroet ik dan weer zowel in Kemzeke als Stekene. Is er hier in de gemeente sprake van rivaliteit?’ Wij zouden het niet weten…

FOTO: Guido Verlaet

5de generatie komt eraan

In Kemzeke dit jaar geen rommelmarkt of torenworp, het programma is beperkt. Gizéle weet als geen ander dat kermissen veel minder volk trekken dan vroeger. ‘Corona heeft er natuurlijk geen goed aangedaan, mondjesmaat komt het publiek terug maar heel druk is het nog niet. Tijdens corona zaten we meer dan een jaar thuis, ik liep tegen de muren op.’ Haar grootmoeder – dikke Lies – baatte het ‘rattenspel’ uit, ondertussen al lang geen attractie meer op de meeste kermissen. ‘Alles evolueert en wij gaan mee met de tijd. We kregen de smaak van de kermissen ingelepeld van jongs af aan, we hopen dat ‘Brussels Gebak’ ook in de toekomst een vaste waarde blijft in het circuit.’

FOTO: Guido Verlaet

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

  1. Jammer dat er maar 1 kindermolen stond en dan nog een vuile, vieze molen. De veiligheid liet ook de wensen na. Zitkussen in de toestellen stuk, rugleuningen die los zaten. Echt niet veilig voor de kindjes. Ik was niet alleen die dit opmerkte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings