12.6 C
Stekene
donderdag 11 april 2024

Grote Prijs Dr Eugeen Roggeman, een ode aan seingevers

‘SWEET Caroline’, ‘Laat de zon in je hart’, ‘Mooi, het leven is mooi’: Stekene maakt zich op voor de 95ste GP Dr Eugeen Roggeman, een wielerwedstrijd over 169,40 km voor beroepsrenners. Anderhalf uur vooraleer 80 renners vertrekken, verkennen wij het ganse parcours alvast met de fiets. We ontdekken schilderachtige plekjes langs bochtige, smalle wegen tussen maïsvelden, bossen en boerderijen in de Wittingstraat, Hinnestraat en de Vennestraat, een pure promo voor toerisme Stekene.

Een koers inrichten anno 2021 is geen sinecure. Alleen al om de veiligheid te waarborgen zijn tientallen vrijwilligers in touw, vanzelfsprekend heel wat Stekenaars maar ook van ver daarbuiten. Vlakbij de voormalige bioscoop Rio ontmoet ik Nancy (40), walkietalkie in de hand, lid van de ‘Seingevers Vlaamse Ardennen’. Deze morgen om 9 uur vertrokken vanuit Ronse met de bus met nog een 25-tal collega-seingevers. De bus brengt hen op het parcours, na de koers worden ze terug opgehaald. Een lange ‘werkdag’, pas rond 19u00 zal Nancy thuis zijn. “Het is niet echt moeilijk om seingever te worden, vooral goed opletten wanneer de wagens met de rode en groene vlag passeren.”

Foto: bever

Wat verderop tref ik Nadine (55), 35 jaar in Ronse gewoond, nu is Kluisbergen haar thuisbasis. “Ik ben twee jaar seingever, ik wil onder de mensen komen. Ik ben een boerendochter, ik zorg voor mijn 8 katten, 2 vogels, 11 kippen, 2 honden en 2 konijnen.” Rijk worden seingevers niet. “Ik geloof dat we 30 euro dagvergoeding krijgen maar ik doe het niet voor het geld, ik kan slecht tegen alleen zijn, voor mij draait het om sociale contacten.”

Ik kan slecht tegen alleen zijn. Ik doe het niet voor het geld, ik geloof dat we een dagvergoeding van 30 euro krijgen

Nadine

Van Oekraïne naar Leverkussen en Ronse

Omdat de renners nog op zich laten wachten maakt Katerina (65), ook al lid van de ‘Seingevers Vlaamse Ardennen’, tijd voor een langere babbel. “Mijn moeder kwam uit Oekraïne, tijdens de 2de Wereldoorlog werd ze door de Duitsers gedeporteerd naar Leverkussen waar ze bij een dokter werkte. Ze ontmoette er mijn vader, ze weken na de oorlog uit naar Laken, wij waren zowat buren van de koning. Nog later verhuisden we naar Ronse.” Perfect tweetalig, zangerig Nederlands doorspekt met af en toe een uitdrukking in de taal van Molière. Katerina stond twintig jaar aan het hoofd van een waterbedrijf, verkoos nadien om interim werk te doen. “Stilzitten is niet aan mij besteed, ik maak kleding voor minderbedeelden, ik kook graag en heb mijn handen vol met mijn tuin. Ik kom liefst onder de mensen, seingever is voor mij een gedroomde hobby.”

Foto: bever

In de Wittingstraat wacht Jean-Pierre (71) op een vouwstoeltje tot het peloton voorbij zal razen, tegen meer dan 40 km per uur. In een minifrigobox zit zijn proviand: koekjes, twee sinaasappels en een flesje cola. “Wat ben ik blij dat we weer naar de koers kunnen. Vorig jaar met corona werden er nauwelijks wedstrijden ingericht, dat was maar een trieste bedoening. Nu zijn we volop in de weer: begin deze week stonden we drie dagen op het WK-parcours tijdrijden in West-Vlaanderen, een belevenis als nooit tevoren, morgen start een driedaagse tijdens het WK in Leuven en omstreken, ik kijk er al naar uit.”

Grasmachine te koop

Een eindje verderop in de Wittingstraat staat een schuur op instorten, kan u een tweedehands grasmachine kopen voor 70 euro, een roestige fiets is vastgebonden tegen een houten omheining. In de Hinnestraat heeft ‘Hope for Duchenne vzw’ een barretje ingericht: ‘Benen zijn gemaakt om te stappen, armen om te knuffelen. STOP DUCHENNE (een spierziekte) wij willen leven!

Foto: bever

De koers volgt deels de Canteclaer route, één van de mooiste stukjes Stekene, om dan tegen de expresweg aan te botsen, de parallelbaan leidt de renners naar de Polenlaan en de markt. Geen idee wie er gaat winnen, maar de koers wordt gemaakt door het bestuur van Stekene Koerst en zijn talloze vrijwilligers. Afspraak volgend jaar eind september voor de 96ste GP Dr Eugeen Roggeman.

Foto: bever

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings