16.7 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

Topref Jana nieuwe blikvanger in de Stekense sportscene

EIND december 2023 werden de Stekense sportfiguren in de bloemetjes gezet. Bij de volgende editie hebben de dames er met voetbalscheidsrechter Jana Van Laere een geduchte concurrente bij.

Ongeveer gelijktijdig met het verschijnen van deze krant nemen Brent Staessens (scheids in de Jupiler Pro League, de eerste klasse zeg maar) en Jana Van Laere hun intrek in hun prachtig gerenoveerde woning van waaruit ze bijna het vers gemaaide (kunst)gras van Avanti kunnen ruiken.

Litouwen tot Cyprus

‘Ik ben nu 27 en scheidsrechter geworden op mijn 22ste. Sinds januari 2023 heb ik mijn FIFA badge en leid ik internationale dameswedstrijden. Afgelopen jaar arbitreerde ik U17 tornooien en enkele wedstrijden in de Nations League. Ik hoop dit jaar door te groeien naar de U19 en de Champions League. Mijn internationale start was in het noorden van Europa in Litouwen. Daarna volgden nog een zestal aanduidingen, tot in het uiterste zuiden in Cyprus. Die verplaatsingen worden allemaal door de UEFA gecoördineerd. We moeten één dag voor de wedstrijd ter plaatse zijn en vertrekken de dag erna weer naar huis.’

Standard tot Avanti

‘In België ben ik naast de eerste afdeling bij de dames actief in derde amateurklasse. Toevallig de reeks waarin ook Avanti Stekene speelt. Vermits ik aangesloten ben bij Bosdam Beveren zou ik hier dus ook kunnen fluiten. Bij de dames mocht ik in mei de bekerfinale tussen Standard Luik en Racing Genk leiden. Het vrouwenvoetbal trekt minder toeschouwers dan bij de mannen maar een match voor 9000 toeschouwers was voor mij toch een nooit geziene ervaring.’

2 vrouwelijke refs

‘Vrouwelijke scheidsrechters in wedstrijden voor mannen zijn een zeldzaamheid. Er is de voorbije jaren al een hele weg afgelegd maar er is nog heel veel werk aan de winkel. Momenteel zijn er in België slechts twee vrouwelijke refs actief in de nationale mannenreeksen. In Engeland fluit er reeds een vrouw in de Premier League, het kan dus nog even duren voor we hier in de Jupiler Pro League een vrouw aan het werk zien, in de veronderstelling dat we ooit op dat niveau raken. Maar we worden op dat vlak goed begeleid en gesteund door de voetbalbond. Zo kunnen we bijvoorbeeld in Tubeke meetrainen met de scheidsrechters van 1B, dat is de Challenger Pro League of de vroegere tweede klasse.’

Respect

‘Ik kom nog regelmatig op clubs waar ze voor hun eerste elftal nooit eerder een vrouwelijke ref hadden. Ik heb alle provinciale reeksen doorlopen en kan daar alleen maar positief op terugblikken. De stelling dat spelers en supporters minder respect hebben voor een vrouw is een fabeltje. Ik heb de indruk dat we net op meer respect kunnen rekenen. Ook over het gedrag op het veld kan ik niet klagen, qua fysiek zijn de mannen sterker maar wij moeten in dezelfde fysieke testen slagen.’

Kwetsuren

Jana is in het dagelijks leven hoofdverpleegkundige op het operatiekwartier van Vitaz in Sint-Niklaas en is ook verantwoordelijk voor de operatiekamers in Beveren en Lokeren. ‘Die medische opleiding is zeker nuttig maar in mijn functie van scheidsrechter bemoei ik mij niet met de blessures op het veld. De clubs hebben allemaal hun eigen verzorgers die de kwetsuren kunnen behandelen. Maar als er morgen iemand een levensbedreigende aandoening heeft dan kan ik daar prima op reageren. Op zo’n moment is het voetbal totaal ondergeschikt.’

Collect & Go

Wordt er ten huize Staessens-Van Laere over iets anders dan voetbal gesproken? ‘Uiteraard’, lacht Jana, ‘want er zijn naast het voetbal nog heel veel leuke dingen in het leven. Wij hebben allebei onze dagtaak en het is dan soms wat improviseren. Zo maken we misschien iets meer gebruik van Collect & Go om wat tijd te besparen. Als we over voetbal willen praten doen we dat wel tijdens onze gezamenlijke training. Twee of drie keer maand oefenen we in Tubeke maar op de andere dagen lopen we toch zo’n vijf keer per week samen, goed voor 25 tot 30 kilometer per week.’

Quote:

‘Er is de voorbije jaren al een hele weg afgelegd maar er is nog heel veel werk aan de winkel. Momenteel zijn er in België slechts twee vrouwelijke refs actief in de nationale mannenreeksen.’

Jana Van Laere

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings