16.7 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

Genootschap van Boudelo zet Klein-Sinaai op de kaart

IN de vorige Gazet van Stekene brachten we een stuk over de trappistenproeverij in Klein-Sinaai, georganiseerd door het Genootschap van Boudelo. Maar het genootschap is meer dan enkel bier proeven. Veel meer.

Voorzitter Tony De Wilde en zijn echtgenote Isabelle Van Overtvelt, schatbewaarder van het genootschap praten voluit over hun passie voor de geschiedenis van de abdij van Boudelo en bij uitbreiding het dorpsleven in Klein-Sinaai.

Raf David

Liefde voor Klein-Sinaai, en dat door twee inwijkelingen? Tony’s roots liggen in Lokeren, die van Isabelle in Nieuwkerken-Waas. ‘Ik ben begeesterd door de toenmalige pastoor Raf David. Hij was leraar godsdienst maar kon niet zwijgen over Klein-Sinaai, Boudelo, Koudenborm en alles eromheen. Die man kon je als geen ander gezond nieuwsgierig maken. In 2009 zijn we hier komen wonen, in zijn hol van de leeuw. Eigenlijk was het eerder toeval, gewoon omdat de woning die hier te koop stond op onze maat gesneden was. Vanaf dat moment wilde ik ook wel weten waar Raf zo door gebeten was. Maar wat meteen opviel: het dorpsgevoel, minder afstandelijk dan in de steden en later ook de appreciatie van de mensen.’

Op café

‘Als je nieuwtjes over het dorp wil rapen moet je op café, dat is één zaak. Maar omdat we ook de kleine dorpsgeschiedenis wilden bewaren heb ik eerst de oudere mensen, de echte dorpsfiguren zeg maar, geïnterviewd. Veel van deze getuigenissen kan je vinden op de website. Probleem was echter dat die oudere generatie niet meteen op het internet gaat surfen, zo ben ik in 2011 begonnen met een krantje. Eigenlijk was dat een print van de artikels die je online kon vinden maar wel een print die veel extra werk opeiste omdat ik ook wilde dat de lay-out er professioneel en aantrekkelijk uitzag.’

Genootschap

‘Het krantje hield in 2014 op te bestaan maar samen met de website heeft het wel tot het Genootschap van Boudelo geleid. Er werd een VZW opgericht die nu alle mogelijke activiteiten rond Klein-Sinaai en Boudelo organiseert. Wandelingen, fietstochten, geleide bezoeken, een speurtocht gebaseerd op het boek De Dubbelschat van Boudelo. Die is in de eerste plaats op kinderen gericht, maar om die geïnteresseerd te krijgen en te houden moet je dat in een boeiend interactief verhaal brengen. Dat geldt ook voor de wandeling rond De heks van Boudelo. Daarin zitten 8 korte beeld- en geluidsfragmenten die de kinderen onderweg kunnen zien of horen. De inkomsten worden onder andere gebruikt om alle boeken of andere objecten, gerelateerd aan Boudelo, die op de markt komen aan te kopen.’

Drie kerken

‘In het STEM te Sint-Niklaas liggen heel wat stukken uit de opgravingen rond de abdijsite. Met het Genootschap willen we daar iets mee doen. Die gaan we in de loop van 2024 tentoonstellen in de kerken van Klein-Sinaai, Stekene en Kemzeke. Daarbij horen ook opnames met acteurs die ter plaatse het verhaal vertellen. In het voorjaar start hieromtrent een grote campagne met een persvoorstelling.’ Uiteraard besteden we in de volgende editie van de Gazet van Stekene hier de nodige aandacht aan.

Fietstocht

In het kader van dietentoonstelling is er ook een fietstocht gepland. Beleef Boudelo De Verdwenen Abdij. Smeer de benen maar in want naast Stekene en de deelgemeenten is er ook een samenwerking met Hulst, Sint-Gillis-Waas en Moerbeke.’

Bareeldraaiers

Eén van de vele boeken die Tony klaargelegd had was de veelbesproken Canon van Vlaanderen. Daar vind je zowaar een foto van het oude station van Klein-Sinaai. ‘Die vraag konden we niet voorbij laten gaan. Rondom dat station hebben we ook opnames gemaakt van mensen die daarbij betrokken waren. Zo zijn er onder andere interviews gemaakt met de oude bareeldraaiers. Hoe die werkten en hoe die met de naburige stations communiceerden rond de aankomende treinen. Kom eens naar één van onze wandelingen, daar laten we die fragmenten horen’, besluit Tony.

Genootschap van Boudelo

info@boudelo.be

www.boudelo.be

KADER: van Paris Hilton tot Clouseau

De publicatie van hun krantje was geen toeval. Tony en Isabelle zijn gebeten door de mediamicrobe. Zo werkten ze mee aan RRV media, een overkoepelende organisatie die voor verschillende radiozenders nieuws bracht. Zo volgden ze de Tour de France en de verschillende wielerklassiekers.

Maar nog spraakmakender zijn hun ontmoetingen in de amusementssector: reportages vanop de rode loper in Cannes met Paris Hilton en Brad Pitt en iets dichterbij Simple Minds en Clouseau.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings