16.7 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

Overzichtsbundel Eigenzinnig: jubileumeditie 25 jaar internationale poëziewedstrijd Anton van Wilderode

OP zaterdag 21 oktober 2023 kon je in de Standaard Boekhandel te Stekene genieten van een poëzievoordracht. Deze traktatie van gedichten werd gebracht door Rob Baetens, tevens de coördinator van dit project. ‘Vzw Klein-Sinaai Leeft’ organiseert elk jaar deze poëziewedstrijd.

Dit internationaal gebeuren dat begon als ‘De prijs van de internationale vriendenkring Anton van Wilderode’ heeft reeds 25 jaar op de teller staan.

De winnende gedichten uit verschillende categorieën vind je terug in deze verzamelbundel met een zilveren randje. 

Vlaamse meesterdichter

Rob Baetens: ‘Anton van Wilderode, naar wie de poëziewedstrijd is genoemd is een internationaal gelauwerd dichter uit het Waasland. Als leraar zette hij zijn pupillen in vuur en vlam voor literatuur. Tot op vandaag blijft hij dichters inspireren. Onze poëziewedstrijd richt zich op jongeren tussen de 8 en 18 jaar. De categorie volwassenen kunnen tot 25 jaar deelnemen. In deze uitgave staan 180 winnende gedichten uit Vlaanderen, Nederland en 15 in het Zuid-Afrikaans.’ 

Bijzonderheden en evolutie

Zijn er u in de afgelopen 25 jaren bijzonderheden opgevallen?

‘Wat er altijd uitspringt zijn leerlingen die op een school zitten met aandacht voor poëzie. Waar gedichten van een grootmeester worden besproken, en vanuit die kennis een opdracht wordt gegeven. Onze Vlaamse inzendingen ontvingen wij op enkele uitzonderingen na via scholen. Studenten van het conservatorium woord vallen ook op. Het is mooi om hun evolutie jaar na jaar te mogen lezen. In Oost- en Zeeuws-Vlaanderen zijn er ateliers voor jeugd- en poëziebeleving. Die bezorgen ons ook deelnemers.’

Merkt u een verschil met de beginjaren en de modernere tijden van nu?

‘De artificiële intelligentie is zeker een uitdaging. Het is al gebeurd dat er valsspelers uitgehaald werden. Onze jury bestaat uit 15 personen die zelf veel lezen en een uitgebreide kennis hebben vergaard. Met 700 à 800 inschrijvingen is het een intensieve taak.’ 

De wieg van de mensheid

Op pagina 62 lees ik een gedicht over die nuwe baba. Het Zuid-Afrikaans vraagt extra concentratie om te lezen. Vindt u dit een nadeel of juist een voordeel?

‘Eigenlijk is het vrij gemakkelijk om de context van het gedicht mee te krijgen. Voor onze jurering hebben we echter 4 kenners van het Zuid-Afrikaans, die kunnen het eventueel ook vertalen. Wat opvalt in deze categorie is het meer religieus karakter en een directere woordkeuze.’  

Wie is jullie doelgroep voor deze verzamelbundel?

‘Van 10 tot 110 jaar. Eigenlijk is iedereen fan van poëzie, alleen beseffen sommige mensen dat nog niet. Poëzie zit overal, in liedjesteksten, in monologen, in theaterstukken. Mensen hebben soms drempelvrees om een dichtbundel te consumeren. Probeer het eens te ervaren als een vijfgangen menu, neem het rustig aan, neem tijd om te verteren, laat wat tijd tussen de gangen. U hoeft dit boek niet in één ruk uit te lezen, het is geen roman.’ 

Beddichter – chronisch koffiemorser 

Carlotta De Cooman komt meermaals terug als winnares. Ze onderhandelt met Klaas Vaak en is in rouw om haar zandman, met wie ze ooit de lakens deelde. Ook bij andere poëziewedstrijden viel zij regelmatig in de prijzen?

‘Talent drijft altijd boven. Nina Van Ingelghem bijvoorbeeld. Zij stuurde een gedicht in, maar dat was al in omloop gebracht door de stad Sint-Niklaas waar ze gelijktijdig stadsdichter van was. Omdat het reglement zegt dat het onuitgegeven werk moet zijn, schreef ze een ander gedicht. Hoewel de jury op dat moment geen weet had van wie het werk was kwam zij er opnieuw als winnaar uit. Ons prijzenpakket is ook mooi meegenomen. Via culturele sponsering en eigen inbreng van onze VZW kunnen wij een pakket van 200 euro geven aan de winnaar. Dit bestaat uit een boekenbon van Standaard Boekhandel en poëziebundels.’ 

Speciaal dankwoord 

‘Dankzij onze gulle cultuursponsor Cera en de Marnixkring uit Lokeren kunnen wij u dit overzichtswerk aanbieden. Werkten ook mee aan deze uitgave: het Algemeen Nederlands verbond, afdeling Oost- en Zeeuws-Vlaanderen. Claudia De Cock die de illustraties verzorgde en Jacques Van Daele onze voorzitter.’

De bundel is verkrijgbaar in elke boekhandel of bij vzw Klein Sinaai Leeft tegen 20 euro/stuk. Voor uitgeslapen lezers. 

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings