23.1 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

Onze Stekense biercultuur, van 1444 tot 2023

STEKENE en bier, vroeger en nu. Hoe begin je eraan en wat wil je belichten? Voor de historische data gingen we op bezoek bij d’Euzie, de heemkundige kring van Stekene. Voor de situatie van vandaag kregen we bij vier brouwers een lekkere pint aangeboden.

1444

In de archieven van d’Euzie vind je een pak informatie over het bierlandschap in Stekene. De eerste vermelding gaat terug tot 1444, brouwerij ‘De Zwane’ gaf zijn naam zowaar aan de Zwanenhoek, de hoek van de Bormte en de Dorpsstraat. Het naslagwerk van d’Euzie is gekruid met enkele leuke (voor de buitenstaanders dan toch) anekdotes, zo werd Vincent Van Mullem, waard in De Zwane verdacht van ketterij.

1900

Ruim 450 jaar later komen we rond de eeuwwisseling van de 19e en 20ste eeuw. In die periode waren er alleen al in het dorp van Stekene maar liefst acht brouwerijen met ronkende namen zoals De Zon, De Zwaan, Het Anker en De Arend. Bijna allemaal op de as tussen de Brugstraat en de huidige Polenlaan. Ik vermoed dat het heel donkere tijden moeten geweest zijn, Daens-achtige toestanden met arbeiders die hun dagloon opdronken in de vele cafés terwijl de grote gezinnen thuis amper rondkwamen. Die wantoestanden zijn gelukkig verleden tijd. Brouwerij De Vogelaer sloot de deuren in de jaren ’50 van vorige eeuw. Wie dieper wil graven in de Stekense (bier)geschiedenis verwijzen we graag naar d’Euzie.

2023

De situatie van vandaag is uiteraard niet meer vergelijkbaar met die van meer dan 100 jaar geleden. In gans Vlaanderen en ver daarbuiten is een nieuwe biercultuur ontstaan. Met kwaliteitsproducten die gerust hun mannetje kunnen staan tussen de zogenaamd chiquere dranken zoals wijn, schuimwijn, sterke dranken en de resem cocktails. Dat is in Stekene niet anders, enkele brouwers hebben er hun passie van gemaakt.

Etiketbieren

Eerst en vooral moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de bieren die in de gemeente zelf gebrouwen worden en de zogenaamde etiketbieren. Bieren die op vraag van één of andere Stekense vereniging elders gebrouwen worden. Een korte brainstorm op de redactievergadering van Gazet van Stekene leverde al meteen een achttal namen op. Sommigen éénmalig geproduceerd, anderen permanent verkrijgbaar. Daarom de bewuste keuze om enkel te focussen op eigen brouwsels. Of meer bepaald: bieren waarvan het recept hier ontwikkeld is en die daarna eventueel om capaciteitsredenen elders gebrouwen worden.

Vier modellen

We bezochten dus vier brouwers, en het opvallende hieraan is dat die allemaal een ander businessmodel hebben. Blikvanger is uiteraard brouwerij 4KNT, met de grootste productiecapaciteit. Brouwerij Sans Merci gaat dan terug naar de roots met het opnieuw brouwen in eigen huis na eerdere uitbesteding van de productie. De gloednieuwe brouwerij De Knotswilg draait de rollen om, die hebben het recept in de eigen keuken ontwikkeld en gebrouwd en laten dit eigen recept bij gebrek aan capaciteit nu elders brouwen. Stefan Bolsens van De Weerspannige Brouwers heeft het commerciële luik opgegeven en brouwt nu nog enkel voor eigen gebruik.

Topkwaliteit

De Stekenaars houden van een goed bier. Dat werd ook duidelijk toen we te gast waren bij de Trappistenavond van het Genootschap van Boudelo. Onze lokale bieren zijn uiteraard geen trappistenbieren maar ze zijn stuk voor stuk van topkwaliteit. Je proeft de passie en de liefde die de brouwers er ingestopt hebben. Die passie eindigt niet aan de gemeentegrens, we worden langs alle kanten omringd met kleine en grotere brouwerijen, misschien brengen we die ooit ook nog wel een keer in kaart.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings