16.7 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

Met de Red Star Line naar New York en onderduiken voor de Duitsers

RUDY WITTOCK (68), jarenlang postbode in Stekene en Kemzeke, is een vat vol verhalen. Op de Dorpsfeesten vertelde Rudy me zijn opmerkelijk familie-epos.

OP zoek naar een nieuwe toekomst emigreerden mijn grootouders – Augustinus Wittock en Coleta Geerts – in de jaren ’20 naar Amerika via de Red Star Line, een rederij die geregelde diensten onderhield tussen Antwerpen en New York. Twee miljoen passagiers maakten met de stoomschepen van Red Star Line de oversteek naar Noord-Amerika. Ondanks verschillende opzoekingen konden we het exacte vertrekjaar niet meer achterhalen. Ik weet enkel dat ze in 1923 getrouwd zijn in Stekene.’

‘Grootvader Augustinus kon aan de slag op een landbouwbedrijf, grootmoeder Coleta verdiende haar boterham in de Fordfabrieken in Detroit. Hun verblijf in Amerika was van korte duur want al 1928 keerden ze terug naar België. Het heimwee van mijn grootmoeder speelde hen zeker parten. Ondertussen spraken ze wel al een aardig mondje Engels want ik hoor mijn ‘meetje’ nog zeggen: ‘Waar is de key (sleutel) van de stal? Terug in Stekene ging grootvader werken bij een vlasbedrijf, grootmoeder hield een kruidenierswinkel open in de Heistraat. Mijn ‘peetje’ geboren in 1891 stierf in 1963, twintig jaar later overleed ‘meetje’.’

Amerikaanse nationaliteit

‘Mijn vader George Wittock – in Stekene beter bekend als ‘de kleine Belg’- werd geboren in januari 1925 in Detroit en verkreeg daardoor de Amerikaanse nationaliteit. In 1942 werd hij opgeëist door de Duitse bezetter om in Duitsland te gaan werken maar hij kon op het nippertje ontsnappen met nog een vriend. Ze zetten het op een lopen dwars door velden richting Nederland. In Zelzate stootten ze op een Duitse patrouille. Daarop sprong mijn vader in het kanaal Gent-Terneuzen en zwom naar de overkant in Sas van Gent.’

Heelhuids kwam George Wittock er niet van af want een kogel doorboorde zijn dijbeen, een litteken voor het leven. ‘In Sas van Gent werd hij uit het water gered en verzorgd, nadien kon hij op adem komen op een onderduikadres. Eenmaal opgeknapt keerde mijn vader terug naar Stekene waar hij nog twee ondergedoken bleef tot het einde van Wereldoorlog II. In 1956 werd mijn vader beroepsmilitair. Mijn moeder Juliette van Megroot, afkomstig uit de Nederlandse Koewacht, baatte enkele jaren een café uit in de Stadionstraat 39 in Stekene.’

Sociaal weefsel

‘Ik vind het belangrijk dat ons familieverhaal niet verloren gaat voor de volgende generaties, op feesten en bijeenkomsten wordt er nog vaak aan herinnerd. Als postbode ervaarde ik een grote nood van mensen om verhalen te delen. In 1973 werd ik postbode, eerst in Sint-Niklaas, nadien in Stekene en Kemzeke, tot mijn pensionering in 2015. Postbodes waren voor veel mensen een uniek aanspreekpunt, dat is nu heel erg verminderd. Op die manier riskeren we een deel van ons sociaal weefsel te verliezen.’

Quote:

‘Grootvader Augustinus kon aan de slag op een landbouwbedrijf, grootmoeder Coleta verdiende haar boterham in de Fordfabrieken in Detroit.’

Rudy Wittock

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings