25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

De drie carrières van oud-wielrenner Guido Haentjens

BIJ wielerliefhebbers gaat er bij de naam Guido Haentjens (69), geboren en getogen in de IJzerhandstraat, zeker een belletje rinkelen. Guido was één de vele Stekense wielrenners die furore maakte in het peloton. De Gazet luisterde naar een vermakelijk verhaal over drie wielercarrières, een zeepcentrale, het kweken van honden en fietsvakanties in Andalusië…

‘Ik weet nog goed toen ik achttien was vroeg ik aan mijn ouders of ik mocht gaan koersen. Er viel een ongemakkelijke stilte tot mijn vader zei: ‘Wat kan daar van komen? Je drinkt af en toe een pint en je rookt teveel.’ Ik nam mijn sigaretten, legde ze op de schouw en stopte met roken. Van dan af kreeg ik min of meer de toestemming om te gaan koersen. Mijn eerste fiets, een rode-oranje Flandria, heb ik zelf betaald, het was geen topmodel. Tijdens de winter ben ik beginnen trainen, af en toe reed ik een prijs in de juniorencategorie. Tijdens mijn legerdienst, in Turnhout en Soest, kreeg ik enkele faciliteiten, ik mocht twee halve dagen trainen.’

‘Na mijn legerdienst stapte ik over naar de liefhebberscategorie, ik koerste voor de club ‘Oostakker-Lochristi’ waarvan ook de latere profs Willy De Geest en Walter Schoonjans deel uitmaakten. Op mijn 32ste ben ik, voor de eerste keer, gestopt met wielrennen. Ondertussen was ik eigenaar geworden van een Zeepcentrale. We verkochten zeep en onderhoudsproducten voor cafés en particulieren.’

Tweede carrière

‘Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan en op mijn 37ste ben ik terug gestart met wielerwedstrijden. Mijn jongere broer Rudy koerste ook en het begon weer te kriebelen bij mij, maar drie jaar later vond ik het welletjes. Ik heb niettemin een dertigtal wedstrijden gewonnen. Ik was niet supersnel, ik moest het hebben van mijn demarrage, ik was vooral een tempobeul. Met koersen viel toen nauwelijks iets te verdienen, het is altijd een hobby gebleven. Mijn Zeepcentrale had ik ondertussen verkocht en ik was honden beginnen kweken in Temse-Velle.’

Derde carrière

‘In 2000, ik was toen 46 jaar, startte ik mijn derde wielercarrière. Op vraag van oud-wielrenner Herman Beysens kreeg ik de vraag of ik wou deelnemen aan de Ronde van Burkino Fasso. Ik stond er niet meteen om te trappelen maar liet me uiteindelijk toch overhalen en nam een vergunning bij de Vrije Bond. Helaas, net voor de start naar Burkina Fasso kwam ik zwaar ten val in een wedstrijd in Sint-Lievens-Houtem en brak mijn heup, daar ging mijn Afrikaanse droom. Aan de ronde was ook een goed doel verbonden, via de vzw ‘De vrienden van Burkina Fasso’ werden meer dan 100 waterpompen, inclusief het onderhoud, geïnstalleerd. Om mijn actief wielerverhaal compleet te maken: op mijn 50ste ben ik gestopt. Ik wou mijn laatste koers rijden in Stekene, maar het regende zo hard dat niet meer vertrokken ben, het was genoeg geweest.’

Fietsarrangementen

‘Op vakantie in Turkije met mijn vrouw Hilde, kregen we het idee om fietsvakanties te organiseren. Wij kochten mountainbikes, werkten samen met touroperator Corendon en boden fietsarrangementen aan. In 2016 heb ik het Turkse project overgelaten aan één van onze begeleiders. Op zoek naar een nieuwe bestemming zochten we eerst aan de Algarvekust maar vonden onze droomlocatie in het Spaanse Motril. Sindsdien organiseren wij via bikefunandalucia.be begeleide fietsvakanties, zowel met ‘gewone’ als elektrische fietsen, zowel voor recreanten, mannen en vrouwen.’

‘We schreven vele jaren een succesverhaal, corona strooide echter roet in het eten. We zijn opnieuw gestart en de zaken draaien uitstekend. Het gaat niet om de snelheid of de afstand, wel om de schoonheid, het avontuur, het plezier en het genieten van totaal verschillende fietstochten, veelal op bijna verkeersvrije landelijke wegen. Terwijl hier de winter zijn intrede doet zijn we van oktober tot mei verzekerd van een aangenaam klimaat in Spanje. Ik ben blij dat ik op deze manier een nieuw hoofdstuk kan breien aan mijn wielerloopbaan.’

Quote:

‘In het Spaanse Motril organiseren we sinds 2016 begeleide fietsvakanties van oktober tot mei, zowel met ‘gewone’ als elektrische fietsen, voor recreanten, mannen en vrouwen.’

Guido Haentjens

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings