16.7 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

Waterkwaliteit Stekense Vaart blijft ontoereikend

DE waterkwaliteit van de Stekense Vaart blijft ontoereikend, blijkt uit metingen van de VMM, Vlaamse Milieu Maatschappij. De VMM brengt de kwaliteit van het oppervlaktewater in kaart en volgt de emissies van bedrijven, openbare rioolwaterzuiveringsinstallaties en overstorten op. Twee jaar geleden trok Gazet Van Stekene hierover al eens aan de alarmbel maar helaas is er nog geen vooruitgang geboekt.

‘Toegegeven, de kaderrichtlijn Water van de Vlaamse overheid, is streng. De indicator met de minst goede score bepaalt de eindbeoordeling van de toestand van een waterlichaam. In héél Vlaanderen is er slechts één waterlichaam dat de beoordeling ‘goede toestand’ krijgt’, vertelt Katrien Smet, woordvoerder VMM. ‘Voor het Kanaal van Stekene scoren insectenlarven en slakken goed, maar de kwaliteit van de algen en de waterplanten is matig en voor de vissen is het ontoereikend.’

Geen metingen na incident

‘VMM heeft overigens geen metingen meer gedaan na het incident in oktober waarbij miljoenen liters ongezuiverd rioolwater uit de waterzuiveringsinstallatie bij Aquafin in Sin-Niklaas in de Stekense Vaart terechtkwam. We zijn wel ter plaatse geweest maar we kenden de oorzaak van de vervuiling en wisten om welke vervuiling het ging. Daarvan stalen nemen zou weinig zinvol zijn.’

Hoe nu verder?

Hoe moet het nu verder met de waterkwaliteit in de Stekense Vaart? Pieter De Witte, schepen van onder meer milieu geeft een stand van zaken. ‘In het Kanaal van Stekene komt nog ongezuiverd afvalwater terecht, onder andere via de Cedronbeek. Het water uit die beek bevat namelijk alle afvalwater uit de industriezone in de Nieuwstraat en uit het Kapelledreefje. Ook het afvalwater uit de Ketelaarsgrasstraat en Sint-Jansteenstraat komt via kleinere waterlopen nog rechtstreeks in het stroomopwaarts deel van het Kanaal van Stekene uit. Al die bovengenoemde straten zijn het meest prioritair om nog aan te sluiten op het rioleringsstelsel om een proper Kanaal van Stekene te bekomen.’

‘Aan de uitmonding van de Molenbeek komt ook nog afvalwater uit andere gemeenten in het Kanaal van Stekene terecht (Sint-Niklaas, Sint-Pauwels), hoewel het meeste daarvan intussen via zuiveringsstations passeert, behalve als die uitvallen natuurlijk.’

Hamerse Vaart

‘Via de Hamerse Vaart komt ook nog een beperkte hoeveelheid ongezuiverd afvalwater terecht vanuit de Bergstraat en omgeving, hoewel dat meestal onderweg al in beken staat te versterven vooraleer het in de vaart terechtkomt.

Ook in de andere landelijke straten waar nog geen riolering ligt (onder andere Polken, Wittingstraat, Achterstraat, Riet,…) komt het afvalwater in (meestal) open grachten terecht waar het bezinkt in de bodem. Dat heeft dus geen invloed op de waterkwaliteit van het Kanaal van Stekene. Uiteraard kan de lozing in de bodem ook niet blijven duren aangezien het grondwater daardoor steeds meer verontreinigd wordt, maar gezien de lage dichtheid van woningen in die straten is de urgentie lager.’

Aansluitingen op RWZI

‘Deze legislatuur werden volgende straten aangesloten op het RWZI van Aquafin: Zeshoek, Wildernis, Hamerstraat, Heikant (stukje, de rest was al eerder aangesloten), Polderstraat, Vennestraat Noord. In de Kerkstraat en Frans Van Brusselstraat werd het regenwater afgekoppeld van het afvalwater, zodat in het RWZI een minder verdunde vuilvracht terechtkomt, wat een efficiëntere zuivering oplevert. Het regenwater van die straten komt rechtstreeks in het Kanaal van Stekene terecht.’

KADER: rioleringsgraad Stekene

‘Stekene heeft momenteel een rioleringsgraad van 90,22% en een zuiveringsgraad van 89,23%, wat boven het gemiddelde ligt van de Vlaanderen (resp. 88% en 86%). De uiteindelijke zuiveringsgraad moet 98,37% bedragen in Stekene. Die laatste kleine 10% zijn wel de moeilijkste omdat de woondichtheid lager is, waardoor de kosten verhoudingsgewijze hoger zijn,’ besluit Pieter De Witte.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings