20.8 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

Leo de Clerck en Rony Audenaerd over de geheimen van de quizmaster

ALGEMENE zaalquizzen, een fenomeen sinds de jaren ’60, zijn ook bij ons razend populair. Om geld in het laatje te brengen organiseert elke zichzelf respecterende vereniging of club jaarlijks een eigen quiz. In Stekene, Kemzeke of Klein-Sinaai is de kans groot dat Leo de Clerck of Rony Audenaerd zo’n avond leiden. De twee ervaren quizmasters geven hun geheimen prijs…

Wanneer zijn jullie quizmaster geworden?

Leo: ‘Het jaartal weet ik niet meer, maar mijn eerste quiz was er één ten voordele van de Supporters- en Pronostiekclub van Klauwaerts Kemzeke. Voordien was ik al betrokken bij de quizactiviteiten voor de leden van de Kemzeekse Chiro Juventa, heel kleinschalig maar wellicht toch de eerste stappen in de richting van quizmaster.’

Rony: ‘Eind jaren ’90 zette ik mijn eerste stappen als quizzer, als stand-in voor de toen vrij prestigieuze ‘Wase quiz’ in Sint-Niklaas, daar kreeg ik de microbe te pakken. In 2003 vroeg het bestuur van de KVLV in Kemzeke om de quiz van de ‘Sinksenfeesten’ te leiden, sindsdien ben ik dat blijven doen.’

Wat komt er allemaal kijken bij het samenstellen van de vragen?

Rony: ‘Een quiz samenstellen is amusement en grotendeels herfst- en winterwerk. Bij het lezen van kranten, tijdschriften of websites kom ik bijna dagelijks potentiële vragen tegen die ik dan onmiddellijk uitwerk en bewaar in mijn laptop. Naderhand deel ik al die losse vragen op in themareeksen.’

Leo: ‘Ik heb een ruime interesse en lees behoorlijk wat af. Dagelijks twee kranten en ook nog Humo, van de buren ontvang ik oudere tijdschriften. Het is eigenlijk constant ‘ogen en oren ‘ openhouden. En dan heb je uiteraard de websites, een oneindige bron van inspiratie. Deelnemers hebben recht op ‘originele’ vragen, oude vragen recupereren is ‘not done’.’

In hoeverre maken jullie gebruik van ‘moderne’ communicatiemiddelen?

Leo: ‘Mijn eerste quizjes waren gewoon vragen, zonder meer. Als een afbeelding toch noodzakelijk was bij een vraag, dan werden er kopietjes uitgedeeld. Tegenwoordig maak ik gebruik van moderne media: Keynote, PowerPoint, een eigen geluidsinstallatie, beamer, micro’s en voldoende laptops.’

Rony: ‘Bij het presenteren kies meestal voor de ‘easy way’ met rechtstreekse interactie met het publiek.’

Over welke capaciteiten moet een goede quizmaster beschikken?

Rony: ‘Ik ben geen egotripper maar iemand die het gewoon leuk vind om eens voor een zaal mensen te staan. Ik heb de wijsheid niet in pacht en wanneer iemand mij op een fout of een hiaat wijs laat ik dat controleren. Met een kwinkslag kom je altijd weg, zelfs met ‘beroepsspelers’. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat het overgrote deel van de ploegen elke reeks 7 op 10 haalt, zodat iedereen met een goed gevoel naar huis kan gaan.’

Leo: ‘Ik lees mijn vragen oneindig veel keer door. Soms stil, meestal luidop. Als je de vragen eigen bent, dan gaat het presenteren ook vlot en dat komt de kwaliteit van de quiz ten goede. En zoals bij veel dingen: de voorbereiding is je beste partner.’

Hoe evolueert het quizcircuit: zijn het vooral 50-plussers of raken ook steeds meer jongeren geïnteresseerd?

Leo: ‘Er verdwijnt af en toe wel eens een quiz maar het aantal deelnemers is toch overal hoog, wat aangeeft dat er wel degelijk een publiek is. Veel ploegen tekenen jaarlijks present, het is een gezellig avondje uit, wat vragen oplossen, een gezellige babbel, wat socializen, een drankje en genieten van iets lekkers.’

Rony: ‘Quizzen spreken veel jongeren aan en dat stemt mij hoopvol. Het is ook eens wat anders dan weer een avondje voor de buis. Nee, quizzen zullen niet snel verdwijnen.’

Gaan jullie nog lang door als quizmaster?

Leo: ‘De Davidsfondsquiz in Kemzeke wordt mijn allerlaatste. Het wordt steeds moeilijker om een originele invalshoek te vinden, de inspiratievijver raakt opgedroogd. Tijd voor nieuwe, frisse inzichten. En dan kom ik zelf graag aan een quiztafeltje zitten om mee te doen.’

Quotes:

‘De Davidsfondsquiz in Kemzeke wordt mijn allerlaatste. Tijd voor nieuwe, frisse inzichten. En dan kom ik zelf graag aan een quiztafeltje zitten om mee te doen.’

Leo de Clerck

‘Ik probeer er altijd voor te zorgen dat het overgrote deel van de ploegen elke reeks 7 op 10 haalt, zodat iedereen met een goed gevoel naar huis kan gaan.’

Rony Audenaerd

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings