16.7 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

Georges Van Dooren: spilfiguur in Kemzeeks verenigingsleven

DAVIDSFONDS, ‘Werk van de Akker’, muziekmaatschappij ‘Vrij & Blij’, Kerkfabriek Sint-Jacobus/Kemzeke, sportclub Roda, voetbalclub Klauwaerts, Turnkring Reynaert, oudercomité Chiro Juventa en Hermelinde… Het is moeilijk om een vereniging te vinden in Kemzeke waar Georges Van Dooren (90) niet aan de wieg van stond of zijn administratieve en logistieke ondersteuning bood. Een ode van Gazet Van Stekene aan een Kemzeeks monument.

Georges Van Dooren werd op 5 juni 1933 geboren in de slaapkamer boven café Sportpaleis in Elversele. In die kamer was, bij ontstentenis van een gemeentehuis, tot 1917 het gemeentesecretariaat gevestigd. Wellicht was dit een voorteken van zijn latere carrière. ‘Na mijn humaniora in het Sint-Willebrordusinstituut in Temse en het Sint-Jozefinstituut in Sint-Niklaas werkte ik enige tijd als bediende bij de steenbakkerij Scheerders Van Kerckhove in Sint-Niklaas. Na mijn legerdienst volgde ik bij het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen het eerste en tweede jaar bestuurswetenschappen. Ik was nog enkele maanden aan de slag als klerk in de COO (Commissie van Openbare Onderstand, het latere OCMW). Toen er zich een vacature aandiende voor gemeentesecretaris in Kemzeke, aarzelde ik niet en kon er in september 1957 aan de slag. Met mijn 24 lentes was ik de jongste gemeentesecretaris van het land.’

Duivel-doet-al

‘In een kleine gemeente als Kemzeke was de secretaris een spilfiguur, een duivel-doet-al betrokken bij alle diensten en aangelegenheden: voorbereiden en notuleren van het schepencollege en de gemeenteraad, bestuurlijke en technische uitleg geven. Eén van mijn eerste opdrachten in Kemzeke was de uitbetaling van het achterstallig loon, de bijwedden, van het onderwijzend personeel zowel voor de jongens- als de meisjesschool. Het kader bestond toen uit twee halftijds bedienden, een veldwachter en een gemeentewerkman, niet te vergelijken met het huidig aantal medewerkers op de gemeentelijke diensten. Kort na de fusies van 1976 werd ik gemeentesecretaris van Stekene tot mijn pensioen op 1 januari 1998.’

Trek uw plan

‘Ik werd geconfronteerd met een heel wat grotere en complexere gemeente. Het meeste leer je door ervaring, op den duur krijg je de materie helemaal in de vingers. Regelmatige bijscholingen en onderrichtingen waren echt wel noodzakelijk. De maandelijkse vergaderingen met de gemeentesecretarissen in het Waasland, aangevuld met juristen, vond ik zeer nuttig. Meer middelen zorgden ervoor dat het aantal ambtenaren kon groeien. De wet op de Stedenbouw uit 1962 voorzag dan weer in meer regels rond verkavelingen en vergunningen, maar was ook vaak onderwerp van discussie. Af en toe werd niet zozeer de letter maar wel de geest van de wet toegepast. In mijn ogen moet een secretaris zich bescheiden opstellen, boven de partijen heen.’

Gebombardeerd tot secretaris

‘Culturele en sportieve verenigingen hebben mij altijd nauw aan het hart gelegen en daardoor werd er vaak op mij een beroep gedaan. In 1958 stond ik mee aan de wieg van het Davidsfonds in Kemzeke. Soms werd er ik ook ‘verplicht’ om een engagement op te nemen. Ik was eens met mijn vrouw Godelieve naar de kermis in Elversele getrokken. De volgende morgen kreeg ik de boodschap dat ik bij verstek benoemd was tot secretaris van het ‘Werk van de Akker’, wat ik trouwens met veel plezier heb gedaan. Vroeger vonden vergaderingen, zoals bij het Davidsfonds, nog thuis plaats bij één van de bestuursleden. Dat liep meestal uit tot in de nachtelijke uurtjes, want na het ’officiële’ gedeelte volgde er nog staartje met de nodige drank en gezellige gesprekken.’

Een speciale vermelding verdient ook de muzikale ‘loopbaan’ van Georges. ‘Op mijn zestiende trad ik in Elversele als bugelspeler toe tot de fanfare Sint-Ceciliakring. Na onze verhuis naar Kemzeke werd ik spelend lid van de fanfare ‘Vrij en Blij’ tot bij de ontbinding van deze muziekmaatschappij in 1969. Daarnaast was ik ook nog kort verbonden aan het kerkkoor in Kemzeke en voordien in Elversele, maar helaas vielen de repetities niet meer te combineren met mijn druk beroepsleven.’

d’Euzie

‘Ik ben altijd zeer geïnteresseerd geweest in de geschiedenis van het Waasland, in het bijzonder van Kemzeke en Elversele, en ook de Reynaert de vos boeit me mateloos. Voor het tijdschrift van d’Euzie lever ik regelmatig een bijdrage, onder meer over het wapenschild (Kemel) van Kemzeke schreef ik een uitgebreid artikel. Momenteel bereid ik een artikel voor over de scholenbouw in Kemzeke tot aan de fusie in 1976. Het duurt allemaal wat langer, ik ben er al een jaar mee bezig, maar geef me nog even de tijd en dan hoop ik weer een boeiende bijdrage te kunnen leveren.’

Quote:

‘Als gemeentesecretaris leer je door ervaring, op den duur krijg je de materie helemaal in de vingers.’

Georges Van Dooren

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings