16.7 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

Blindengeleidehond Simba leidt Frank Pletinck dagelijks door het centrum van Stekene…

Ben je ooit al eens een blindengeleidehond tegengekomen? Waarschijnlijk wel. Simba, een blonde labrador, leidt Frank Pletinck dagelijks door het centrum van Stekene.

‘Zij zorgt ervoor dat ik een normaal leven kan leiden,’ vertelt Frank. ‘Dit doet ze op allerlei manieren: door obstakels te omzeilen op de stoep, een stoeprand of een zebrapad aan te geven of door een zitplaats te zoeken in de bus of op de trein. Een heel takenpakket dus, waarvoor de honden speciaal moeten worden opgeleid. Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) doet dat met veel plezier. Maar die opleiding is niet goedkoop.’

Een blindengeleidehond kost ruim 25.000 euro

‘Daarom bestaat de dopjes actie: plastiek dopjes inzamelen is voor het BCG een extra manier om wat geld in te zamelen, zodat we zo veel mogelijk hondjes kunnen opleiden, en dus zo veel mogelijk personen kunnen helpen. In Stekene worden al heel veel dopjes verzameld, in 2023 circa 500 zakken, goed voor zo’n 5000 kilo. Niettegenstaande deze hoeveelheid kan het zeker beter.’

‘Dopjes sparen is heel erg simpel. Is het een dopje en is het gemaakt van plastiek? Dan kunnen we het gebruiken! Zorg er wel voor dat ze schoon en droog zijn, en dat de doppen niet groter zijn dan 25cm in doorsnede. Met de flesjes en doosjes kunnen we niets doen. Alle dopjes worden met de hand gesorteerd. Glas,  verroest metaal of scherpe voorwerpen zijn gevaarlijk. Zorg dus dat er geen gevaarlijke voorwerpen tussen de dopjes belanden.’

Inzamelpunten

In onze gemeente zijn verschillende inzamelpunten waar dopjes kunnen binnengebracht worden:

Abelendreef 13 A (Christien Lauwaert) ; Dorpstraat 33 (Argenta); Heimeersstraat 16 (Wilfried Goosens) ; Molenbergstraat 47 (Antoine Lannoey) ; Pannenhuisstraat 1 A (Crelan); Potaardestraat 74 (Dansschool StepByStep) ; Stadionstraat 46-48 ; de meeste scholen ; Frank Pletinck, Potaardestraat 70.

Wil je meer weten over het opleidingscentrum, neem een kijkje op www.geleidehond.be  of www.dopjesactie.be of contacteer Frank Pletinck 0479 708.708 of frank.pletinck@telenet.be.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings