17.1 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Fre De Zutter haalt de beste prestaties bij je naar boven

IN het circuit van (professionele) wielrenners en atleten klinkt de naam Fre De Zutter (41) uit de Kemelstraat steeds bekender in de oren met zijn ‘testing & coaching’ praktijk. Zijn aanpak gebaseerd op inspanningstesten, persoonlijke opvolging en wedstrijdvoorbereiding staat garant voor betere resultaten. Maar ook ‘gewone’ stervelingen zoals u en ik zijn welkom om onze conditie op te krikken.

Bij het binnenkomen zie ik het meteen: dit is iemand die zijn vak en adviezen ook zelf nauw ter harte neemt. Fre is 1,87m en weegt 67 kilo, afgetraind, geen grammetje vet, scherp, in conditie…

‘Eigenlijk ben ik beenhouwer van beroep’, steekt Fre van wal. ‘Ik volgde de slagerijschool bij Ter Groene Poorte in Brugge. Sinds 2009 werk ik in de beenhouwerij-afdeling van Colruyt in Sint-Gillis-Waas. Ik ben eerder toevallig in het coaching gebeuren gerold. Als kind deed ik aan atletiek, door mijn inspanningsastma blonk ik nooit echt uit. Maar de liefde voor fietsen en lopen verloor ik nooit. Bij een tocht met wielertoeristen raadde wielerkampioen Theo Verschueren me aan om wedstrijden te rijden. Om een verhaal kort te maken: ik legde inspanningstesten af bij prof. dr. Bourgois en coachte mezelf. Tegelijk begon ik wielrenners te trainen en zo kwam ik in contact met Tom Steels. Hij deelde zijn ervaringen op het vlak van trainingen die ik nadien verwerkte in mijn eigen trainingsschema’s.’

Burn-out

‘Door mijn werk als beenhouwer en een drukke thuisomgeving met twee kinderen raakte de coaching van anderen op een zijspoor. Een burn-out en de aanmoedigingen van mijn vrouw zetten me aan het denken, ik moest op zoek naar mezelf. In 2017 nam ik de draad weer op en sindsdien leef ik me volledig uit als coach.’

Om zijn kennis te vergroten volgde Fre diverse opleidingen. ‘Ik studeerde onder meer sportfysiologie, personal cardio training en lactaattesting. In mijn ogen ben je nooit klaar, ik ontdek steeds nieuwe zaken. Op die manier creëer ik een eigen aanpak voor trainingstrajecten.’

Advies

‘In ons vak draait alles om ervaring, om zaken uit te testen. Ik weet niet alles en durf mezelf in vraag te stellen. Niettemin tracht ik steeds een professioneel advies te formuleren, gebaseerd op data uit lactaattesten. Bij iemand die voor het eerst langskomt start ik met luisteren en vragen te stellen over de huidige manier van training en voeding. Vaak zijn mensen ‘verkeerd’ bezig, zonder het te beseffen. Veel trainen leidt niet automatisch tot betere prestaties. Een juiste afstemming op maat, daar draait het om. Dit heeft te maken met frequentie, intensiteit en duur van trainingen. Na verloop van tijd leren mensen hun lichaam beter kennen, zowel wat betreft voeding als hoe ze een training of wedstrijd moeten indelen.’

‘Het is fijn om zien dat steeds meer sporters met mij samenwerken, zoals onder meer het Minerva Cycling Team met ex-kampioen van België Preben Van Hecke als ploegleider. Publiciteit maak ik nauwelijks, het is vooral de mond-aan-mond reclame die zijn werk doet. Dat is de beste manier om te groeien.’

Quote: ‘In mijn ogen ben je nooit klaar, ik ontdek steeds nieuwe zaken. Op die manier creëerde ik een eigen aanpak voor trainingstrajecten.’

Fre De Zutter

Info: www.fredezutter.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in