25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

Maxime slaat iedereen met verstomming in Antwerp 10 Miles

MAXIME SELIS uit Kemzeke is 17 en heeft op 23 april 2023 de Antwerp 10 Miles uitgelopen. Knap, maar niks bijzonders zou je denken want dat hebben 34.000 andere atleten ook gedaan. Ware het niet dat Maxime sinds de geboorte een erfelijke spierziekte heeft waardoor hij moeilijk stapt. Lopen is bijna helemaal onmogelijk.

‘Enkele maanden geleden kwam een vriend van mij met het waanzinnige idee om ons in te schrijven voor de 10 Miles’, vertelt Maxime die tijdens de week op internaat zit op de Antwerpse Luchtbal. ‘Ik stapte voordien nooit verder dan 6 kilometer en nu hadden we amper twee maanden om van 6 naar 16 kilometer te groeien.’

Annelot

‘Annelot is de kinesiste in het internaat bij wie ik vrijwel dagelijks onder behandeling ben. Behalve tijdens de vakanties, dan zijn het de kinesisten van Easyfit die overnemen. Annelot kreeg lucht van het idee en zette me meteen op de loopband om te oefenen. Stilaan werd de afstand opgedreven maar aan 16 kilometer ben ik nooit geraakt. Ook niet in de laatste week voor de 10 Miles, dat was een weekje vakantie waarin ik veel kon wandelen. Tot overmaat van ramp haakte de vriend die me zot gemaakt had af omdat hij moest voetballen.’

2 uur en 52 minuten

‘Ik stond dus alleen aan de start. Niemand had gedacht dat ik de zestien kilometer zou volmaken. En als dat zou gebeuren had Annelot gerekend op minimum 3 uur en 30 minuten. Dat zou kantje boordje geweest zijn want er is een tijdslimiet, je mag maximum 2 uur en 45 minuten na de eerste uit je wave (de deelnemers starten in vier groepen of ‘waves’) finishen. Ik haalde de meet na 2 uur en 52 minuten, er was dus nog heel wat overschot’, lacht Maxime.

Konijnenpijp

‘De bedoeling was om afwisselend te joggen en te stappen maar dat idee moest ik al snel opgeven. Bij het joggen ging de hartslag boven de 200 en kreeg ik problemen in de borst. Ik moest vertragen en kon enkel nog stappen. Tijdens de wedstrijd kan iedereen online de doortochten volgen en werd ik doorlopend aangemoedigd via mijn oortjes. Dat heeft me enorm vooruit gestuwd, zeker in het allerlaatste stuk want die Waaslandtunnel, in Antwerpen beter bekend als de Konaainenpaaip, is eindeloos lang’

Multisporter

Tijdens het interview met Maxime en vader Peter Selis ligt de livingtafel gekroond met tal van medailles. ‘Vroeger deed Maxime vooral aan G-zwemmen waarin hij nogal wat prijzen pakte’, verduidelijkt Peter. Al is ‘nogal wat prijzen’ iets te kort door de bocht. We spreken immers over vier gouden, twee zilveren en één bronzen medaille, allen behaald op nationale kampioenschappen. ‘Maar dat is nu wat verminderd’, vult Maxime aan. ‘Vandaag is het vooral rolstoelhockey wat me het meeste boeit.’

Niet botsen

‘Rolstoelhockey wordt gespeeld in een elektrische rolstoel. Het is in de eerste plaats opletten om niet te botsen, daar kan je kaarten voor krijgen. Een groene is een waarschuwing, geel is 5 minuten strafbank en rood is definitief uitgesloten. Ik speel in de eerste klasse, de superleague en hoor bij de nationale ploeg. De sport is te klein voor de paralympics maar een Europees- en Wereldkampioenschap is er wel en daarvoor ben ik nu volop aan het trainen.’

Amber

Wat is het volgende doel nu de 10 Miles overwonnen zijn? ‘Amber is een goede vriendin van mij en ik wil haar helpen om ook haar doel te halen: de short run op de Antwerp 10 Miles. Dat is 6,8 kilometer en ik wil er in april 2024 zijn om haar te steunen’, besluit Maxime.

Quote: ‘Ik had voordien nooit verder dan 6 kilometer gestapt en nu hadden we amper twee maanden om van 6 naar 16 kilometer te groeien.’

Maxime Selis

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings