25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

The Smart-Sport: via lactaattesten naar een hoger niveau

DINSDAGAVOND zie je ze vaak in de omgeving van het Stekense gelaag lopen in verschillende groepjes. Met hun mooie fluo-groene outfit én – heel belangrijk – met degelijke verlichting in de donkere dagen. Tijd om kennis te maken met The Smart-Sport Club. Coaches Bart Raes en Nina Lauwaert maken graag tijd voor een gesprek net voor de training.

Waarom Smart-Sport? Er is toch een atletiekclub in Stekene?

‘Klopt, maar het is een uitvloeisel van de lactaattesten die we over gans Vlaanderen uitvoeren. Sommige mensen kwamen vaker over de vloer en werden bekende gezichten. We wilden die verenigen en zo is er een club opgericht. De nieuwe atletiekpiste hier in Stekene is de ideale locatie, we ontvangen hier vooral mensen uit het Waasland maar ook van ver daarbuiten’, vertelt Nina.

Op de website staat dat jullie cluboverschrijdend werken, dus geen concurrentie?

‘Dat is vrij uniek in de atletiekwereld’, vult Bart aan. ‘Dat heeft als voordeel dat we ook lokale bedrijven in ons project kunnen betrekken. Omdat meer bedrijven hun schouders onder het project zetten hebben wij de mogelijkheid om voor iets meer begeleiding te zorgen dan de vrijwilligers in de clubs. Heel veel respect voor die mensen maar dit is een privé onderneming met vier conditiecoaches, twee krachtcoaches en twee kinesisten in samenwerking met sportdokters.’

Lactaat (of melkzuur)

‘Maar het echt grote verschil is dat wij altijd vertrekken vanuit de lactaattesten van onze lopers. Iedere atleet wordt individueel gescreend en op basis daarvan maken we groepjes zodat iedereen op zijn eigen niveau kan trainen en groeien. Nu weten we exact wat de verzuringswaarden zijn waarop we ons baseren op training en welke wedstrijden we op basis daarvan kunnen lopen. In die optiek bekijken we iedere week de samenstelling van de verschillende groepjes.’

Geen barrière

‘Wij vertrekken altijd vanuit de wetenschappelijke data en het gevolg is dat je vaak een heel diverse mix aan mensen krijgt. Er zijn de drie sporen: recreatieve lopers, competitiesporters en een jongerenteam dat permanent groeit. Soms gebeurt het dat die in functie van hun planning in dezelfde groep zitten. Maar we beperken ons niet tot lopen als het moet. Op dit ogenblik revalideer ik van een blessure’, zegt Nina. ‘Ik beperk me tot fietsen en zwemmen maar als iemand mee wil trainen kan dat zeker, er is geen barrière qua leeftijd of geslacht. We kunnen altijd op elkaar terugvallen als het nodig is.’

Lange afstand

‘De focus ligt op het trainen van lange-afstandslopers. Het klinkt misschien wat raar maar dat begint reeds bij 800-meter lopers. De ultralopers zijn het andere uiterste. Stijn Van Lokeren is daar een perfect voorbeeld van, zijn 134 kilometer is de beste wereldjaarprestatie op de twaalf-urenloop. Steeds meer mensen dromen ervan om ooit een marathon te lopen, dromen is één ding maar uitlopen is nog iets anders. De drempel is lager geworden en we helpen hen opbouwen maar wij laten onze mensen niet toe om te starten als dat sportief of medisch niet verantwoord is.’

Massa-events

Hoe groot is de impact van de massa-events zoals de ‘Antwerp Ten Miles’? ‘De sporters springen daar massaal op. Mensen hebben een doel nodig en daar kunnen wij hen zeker bij helpen. De Kerstloop in Stekene en de Kemelrun in Kemzeke hebben wij ook met hoge prioriteit aangestipt.’

150 leden

Volgens de website hebben jullie 150 leden. ‘Niet enkel in het Waasland maar wel een substantieel deel ervan. Hier zijn vanavond geen 150 sporters, gemiddeld zo’n 30 tot 40. Die doen iedere week een in- en uitloop van telkens drie kilometer rond de gelaagputten. Tussenin is er dan de snelheid op de piste. Alles samen goed voor ongeveer twaalf kilometer.’

Toekomstplannen?

‘We starten nu vanaf cadetten (12 jaar), misschien kunnen we die leeftijd met twee jaar laten zakken. Maar het belangrijkste is de mensen gezond en fit houden en hen vooruitgang doen boeken. Of gewoon iedereen aan het sporten krijgen.’

Alle info vind je op www.smart-sport.be

Quote: ‘Het belangrijkste is om de mensen gezond en fit te houden en hen vooruitgang doen boeken.’

Nina Lauwaert en Bart Raes

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings