25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

Kastelenhof: blikvanger in de Bormte

TUILERIE SAINTE MARIE. Het zegt U waarschijnlijk niet veel maar deze firma opgericht in maart 1880 ligt aan de basis van het huidige Kastelenhof. Ondertussen is de absolute blikvanger in Bormte sinds vele jaren omgebouwd tot feestzaal.

De Tuilerie Sainte Marie was een nieuwe firma die opgericht werd met vers kapitaal in combinatie met de activa van de Societé Maertnes du Welz, eigenaars van de steenbakkerij die zich toen in de Bormte bevond. Amper een maand na de oprichting van de nieuwe maatschappij werd de grond in de Bormte gekocht voor 5.800 frank (nu pakweg 145 euro). Tussen 1880 en 1900 groeide het domein van 2,5 tot 30 hectare. In 1882 werden eerst de paardenstallen voltooid, een jaar later het kasteel maar dat werd pas in 1890 permanent bewoond.

Louis Cools renoveert

In 1990, exact 100 jaar later, wordt het domein gekocht door een vennootschap van de familie Cools – Geboers. Na de twee wereldoorlogen, het stopzetten van de kleiwinning in het steengelaag, de sluiting van de steenbakkerij en het gebrek aan onderhoud waren het kasteel en de aanliggende gebouwen in zeer slechte staat. Louis Cools, vader van huidig eigenaar Marc Cools begon eigenhandig met hulp van enkele vrienden aan de renovatie.

Mera

De familie Cools baatte tot 1998 supermarkt Mera in de Stadionstraat uit, waar nu de Delhaize gevestigd is. Op de eerste zitdag van de openbare verkoop waren ze niet aanwezig maar op aandringen van Marc Cools ging vader Louis toch even kijken en deed hij een bod. Dat werd aanvaard en daarmee kwam er geen tweede zitdag meer. De meeste kandidaat-kopers zagen op tegen de enorme kosten voor de renovatie, vooral het kasteel zelf was in zeer bedenkelijke toestand.

Taverne en restaurant

Vijf jaar duurde de restauratie. ‘In een eerste fase deden we zelf de uitbating van een klassiek restaurant in het kasteel en een taverne in het koetshuis maar we hadden al snel door dat de horeca iets anders was dan een supermarkt runnen. Ik ben geen kok en dan moet je niet de ambitie hebben om professioneel te koken’, geeft Marc Cools eerlijk toe. Na een korte brainstorm kwamen we tot de huidige formule: enkel het verhuren van de verschillende zalen. Vandaar onze slogan: Huur eens een kasteel voor je feest.’

Vrije catering

‘Wie bij ons een zaal huurt is vrij voor wat de catering betreft en de mensen appreciëren dat wel’, zegt Marc Cools. ‘Dat geldt voor de drie zalen die we momenteel ter beschikking hebben. Het kasteelzaaltje met 40 zitplaatsen, koetshuis met 60 zitjes en de grote zaal met een capaciteit van 150 mensen op het gelijkvloers en nog een 100 op de mezzanine.’ De administratie hieromtrent is volledig in handen van medewerkster Tania Van Hoorde. ‘Ik doe de agenda alleen, dit om vergissingen of dubbele boekingen te vermijden’, vult Tania aan. ‘Door corona hebben we bijna 18 maanden stilgelegen, pas vanaf 3 juli 2021 konden we weer starten. In normale jaren hebben we zo’n 120 feesten per jaar maar die zijn heel seizoensgebonden. De zomer en vooral de communieperiode tonen pieken tot 4 feesten per weekend.’

Eerst trouwen en dan kindjes?

‘Trouwfeesten, jubilea, babyborrels, pensioenfeesten, het kan allemaal. Vooral in de trouwfeesten zien we een evolutie. Vroeger trouwden de mensen en kregen ze daarna kindjes. Nu zien we dat bijna alle koppels al jaren samenwonen, volledig gesetteld zijn en dat ze dan pas samen met hun kinderen hier hun trouwfeest komen vieren. Maar voor ons is dat uiteraard ook meer dan OK’, besluit Marc.

Met dank aan d’Euzie voor het opzoekwerk naar de geschiedenis van het Kastelenhof.

Quote: ‘Trouwfeesten, jubilea, babyborrels, pensioenfeesten, het kan allemaal.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings