12.1 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Kastelenhof: blikvanger in de Bormte

TUILERIE SAINTE MARIE. Het zegt U waarschijnlijk niet veel maar deze firma opgericht in maart 1880 ligt aan de basis van het huidige Kastelenhof. Ondertussen is de absolute blikvanger in Bormte sinds vele jaren omgebouwd tot feestzaal.

De Tuilerie Sainte Marie was een nieuwe firma die opgericht werd met vers kapitaal in combinatie met de activa van de Societé Maertnes du Welz, eigenaars van de steenbakkerij die zich toen in de Bormte bevond. Amper een maand na de oprichting van de nieuwe maatschappij werd de grond in de Bormte gekocht voor 5.800 frank (nu pakweg 145 euro). Tussen 1880 en 1900 groeide het domein van 2,5 tot 30 hectare. In 1882 werden eerst de paardenstallen voltooid, een jaar later het kasteel maar dat werd pas in 1890 permanent bewoond.

Louis Cools renoveert

In 1990, exact 100 jaar later, wordt het domein gekocht door een vennootschap van de familie Cools – Geboers. Na de twee wereldoorlogen, het stopzetten van de kleiwinning in het steengelaag, de sluiting van de steenbakkerij en het gebrek aan onderhoud waren het kasteel en de aanliggende gebouwen in zeer slechte staat. Louis Cools, vader van huidig eigenaar Marc Cools begon eigenhandig met hulp van enkele vrienden aan de renovatie.

Mera

De familie Cools baatte tot 1998 supermarkt Mera in de Stadionstraat uit, waar nu de Delhaize gevestigd is. Op de eerste zitdag van de openbare verkoop waren ze niet aanwezig maar op aandringen van Marc Cools ging vader Louis toch even kijken en deed hij een bod. Dat werd aanvaard en daarmee kwam er geen tweede zitdag meer. De meeste kandidaat-kopers zagen op tegen de enorme kosten voor de renovatie, vooral het kasteel zelf was in zeer bedenkelijke toestand.

Taverne en restaurant

Vijf jaar duurde de restauratie. ‘In een eerste fase deden we zelf de uitbating van een klassiek restaurant in het kasteel en een taverne in het koetshuis maar we hadden al snel door dat de horeca iets anders was dan een supermarkt runnen. Ik ben geen kok en dan moet je niet de ambitie hebben om professioneel te koken’, geeft Marc Cools eerlijk toe. Na een korte brainstorm kwamen we tot de huidige formule: enkel het verhuren van de verschillende zalen. Vandaar onze slogan: Huur eens een kasteel voor je feest.’

Vrije catering

‘Wie bij ons een zaal huurt is vrij voor wat de catering betreft en de mensen appreciëren dat wel’, zegt Marc Cools. ‘Dat geldt voor de drie zalen die we momenteel ter beschikking hebben. Het kasteelzaaltje met 40 zitplaatsen, koetshuis met 60 zitjes en de grote zaal met een capaciteit van 150 mensen op het gelijkvloers en nog een 100 op de mezzanine.’ De administratie hieromtrent is volledig in handen van medewerkster Tania Van Hoorde. ‘Ik doe de agenda alleen, dit om vergissingen of dubbele boekingen te vermijden’, vult Tania aan. ‘Door corona hebben we bijna 18 maanden stilgelegen, pas vanaf 3 juli 2021 konden we weer starten. In normale jaren hebben we zo’n 120 feesten per jaar maar die zijn heel seizoensgebonden. De zomer en vooral de communieperiode tonen pieken tot 4 feesten per weekend.’

Eerst trouwen en dan kindjes?

‘Trouwfeesten, jubilea, babyborrels, pensioenfeesten, het kan allemaal. Vooral in de trouwfeesten zien we een evolutie. Vroeger trouwden de mensen en kregen ze daarna kindjes. Nu zien we dat bijna alle koppels al jaren samenwonen, volledig gesetteld zijn en dat ze dan pas samen met hun kinderen hier hun trouwfeest komen vieren. Maar voor ons is dat uiteraard ook meer dan OK’, besluit Marc.

Met dank aan d’Euzie voor het opzoekwerk naar de geschiedenis van het Kastelenhof.

Quote: ‘Trouwfeesten, jubilea, babyborrels, pensioenfeesten, het kan allemaal.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in