18.3 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Dartspaleis: ‘ouder dan de hype’

VOGELPIK heette het tot eind vorige eeuw in Vlaanderen. Dan sijpelden de Engelse eerste beelden door van volslanke sporters. In de ene hand ‘one pint’, kwestie van de stabiliteit, en in de andere een pijltje. Dat beeld behoort definitief tot het verleden. Darts is megapopulair en big business geworden, maar de rare vogels zijn er nog.

‘Het Dartspaleis in de Kerkstraat is ouder dan de hype’, zegt zaakvoerder Kevin Van Wauwe. ‘Wij zijn in april 2018 gestart en toen was alles nog redelijk rustig. De echte explosie is pas begonnen tijdens corona. VTM kocht de uitzendrechten van de PDC (Professional Darts Corporation), iedereen moest in zijn kot blijven en begon te spelen.’

Groot assortiment

‘Onze winkel is één van de grotere shops in Vlaanderen. Toen ik begon waren er hooguit een vijftal, nu zijn het er kleine honderd schat ik. Er blijven er steeds maar nieuwe bijkomen, maar ik heb mijn vaste klanten die al jaren langskomen. Nieuwe spelers zoeken vaak de grotere winkels op, qua assortiment hoor ik daar zeker bij en hier kan je ook terecht voor advies.’

Zelf testen

Dat Kevin behoorlijk wat klanten heeft is wel duidelijk. Vijf minuten voor opening van de winkel staan al enkele mensen in de hal voor de winkel en gedurende het ganse interview is er doorlopend volk in de winkel. ‘De klanten kunnen hier ook een pijltje gooien om te testen. Onderschat het belang hiervan niet: iedereen heeft een andere manier van werpen, van loslaten. Het gewicht is belangrijk, een zwaardere pijl blijft langer in de lucht en zo zijn er nog tal van eigenschappen. Het is niet aan te raden het materiaal zomaar op het zicht te kopen.’

Starten voor 200 euro

‘Voor pakweg 200 euro kan je starten. Dan heb je een setje, een bordje, een matje en verlichting. Eens vertrokken heb je wel wat slijtage aan shifts (staafjes) en flights (de vleugeltjes) maar dat is allemaal niet de grote kost. Dat zie je in de winkel maar ook op de website www.dartspaleis.be. Als je beter begint te spelen verslijten de flights wat sneller, een goed teken want dan slaag je erin om dichter gegroepeerd te gooien.’

Volzet!

Kevin is zelf geen onaardige speler. ‘Ik speel zelf in de PDC Challenge Tour. Een tornooi dat de opstap is naar de professionele spelers. In de laatste editie werd ik 22ste van de 460, net niet voldoende om een proflicentie te halen. Het is allemaal enorm veranderd, het beeld van de echte cafésport is helemaal weg. Toen ik begon waren er amper tornooien. Nu worden ze overal in Vlaanderen georganiseerd en je kan best maanden vooraf al inschrijven. De meesten zijn meteen volzet.’

Dancing Dimi en co

Ondanks de professionalisering blijven er rare vogels in het circuit. ‘Die vind je overal, niet alleen in het professionele circuit’, lacht Kevin. ‘Dimitri Van Den Bergh alias ‘Dancing Dimi’ of ‘The DreamMaker’ is hierop een uitzondering. ‘Dimi is één van mijn goede kameraden. Hij is de ambassadeur van de dartssport in Vlaanderen. Zijn jongere broers zijn jeugdspelers van een heel hoog niveau en ik ben hun materiaalsponsor.’

One hundred and eighty

We kennen allemaal de beelden van een uitzinnig publiek dat gek wordt van honderdtachtig, maar hoe bereik je dat niveau? ‘Uiteraard een vaste hand en dan veel trainen, heel veel geduld en de laatste tijd wordt mentale coaching ook steeds belangrijker. Als je dat allemaal hebt dan duurt het nog jaren vooraleer je echt de top kan halen. Ah ja, ik vergeet nog iets: je moet ook goed kunnen rekenen om voor een makkelijk outshot te zorgen’, lacht Kevin.

Quote: ‘Onze winkel in de Kerkstraat is één van de grotere shops in Vlaanderen.’

Kevin Van Wauwe

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in