25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

Dartspaleis: ‘ouder dan de hype’

VOGELPIK heette het tot eind vorige eeuw in Vlaanderen. Dan sijpelden de Engelse eerste beelden door van volslanke sporters. In de ene hand ‘one pint’, kwestie van de stabiliteit, en in de andere een pijltje. Dat beeld behoort definitief tot het verleden. Darts is megapopulair en big business geworden, maar de rare vogels zijn er nog.

‘Het Dartspaleis in de Kerkstraat is ouder dan de hype’, zegt zaakvoerder Kevin Van Wauwe. ‘Wij zijn in april 2018 gestart en toen was alles nog redelijk rustig. De echte explosie is pas begonnen tijdens corona. VTM kocht de uitzendrechten van de PDC (Professional Darts Corporation), iedereen moest in zijn kot blijven en begon te spelen.’

Groot assortiment

‘Onze winkel is één van de grotere shops in Vlaanderen. Toen ik begon waren er hooguit een vijftal, nu zijn het er kleine honderd schat ik. Er blijven er steeds maar nieuwe bijkomen, maar ik heb mijn vaste klanten die al jaren langskomen. Nieuwe spelers zoeken vaak de grotere winkels op, qua assortiment hoor ik daar zeker bij en hier kan je ook terecht voor advies.’

Zelf testen

Dat Kevin behoorlijk wat klanten heeft is wel duidelijk. Vijf minuten voor opening van de winkel staan al enkele mensen in de hal voor de winkel en gedurende het ganse interview is er doorlopend volk in de winkel. ‘De klanten kunnen hier ook een pijltje gooien om te testen. Onderschat het belang hiervan niet: iedereen heeft een andere manier van werpen, van loslaten. Het gewicht is belangrijk, een zwaardere pijl blijft langer in de lucht en zo zijn er nog tal van eigenschappen. Het is niet aan te raden het materiaal zomaar op het zicht te kopen.’

Starten voor 200 euro

‘Voor pakweg 200 euro kan je starten. Dan heb je een setje, een bordje, een matje en verlichting. Eens vertrokken heb je wel wat slijtage aan shifts (staafjes) en flights (de vleugeltjes) maar dat is allemaal niet de grote kost. Dat zie je in de winkel maar ook op de website www.dartspaleis.be. Als je beter begint te spelen verslijten de flights wat sneller, een goed teken want dan slaag je erin om dichter gegroepeerd te gooien.’

Volzet!

Kevin is zelf geen onaardige speler. ‘Ik speel zelf in de PDC Challenge Tour. Een tornooi dat de opstap is naar de professionele spelers. In de laatste editie werd ik 22ste van de 460, net niet voldoende om een proflicentie te halen. Het is allemaal enorm veranderd, het beeld van de echte cafésport is helemaal weg. Toen ik begon waren er amper tornooien. Nu worden ze overal in Vlaanderen georganiseerd en je kan best maanden vooraf al inschrijven. De meesten zijn meteen volzet.’

Dancing Dimi en co

Ondanks de professionalisering blijven er rare vogels in het circuit. ‘Die vind je overal, niet alleen in het professionele circuit’, lacht Kevin. ‘Dimitri Van Den Bergh alias ‘Dancing Dimi’ of ‘The DreamMaker’ is hierop een uitzondering. ‘Dimi is één van mijn goede kameraden. Hij is de ambassadeur van de dartssport in Vlaanderen. Zijn jongere broers zijn jeugdspelers van een heel hoog niveau en ik ben hun materiaalsponsor.’

One hundred and eighty

We kennen allemaal de beelden van een uitzinnig publiek dat gek wordt van honderdtachtig, maar hoe bereik je dat niveau? ‘Uiteraard een vaste hand en dan veel trainen, heel veel geduld en de laatste tijd wordt mentale coaching ook steeds belangrijker. Als je dat allemaal hebt dan duurt het nog jaren vooraleer je echt de top kan halen. Ah ja, ik vergeet nog iets: je moet ook goed kunnen rekenen om voor een makkelijk outshot te zorgen’, lacht Kevin.

Quote: ‘Onze winkel in de Kerkstraat is één van de grotere shops in Vlaanderen.’

Kevin Van Wauwe

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings