18.3 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Kristof Verbeeck: ‘bruggenbouwer’ bij De Lijn

FOTO: KRIS VERBEECK

OP 14 januari 2023 reikte het gemeentebestuur van Stekene de titel ‘Laureaat van de Arbeid’ uit aan Kristof Verbeeck (41) uit de Komiezenstraat. Kristof ontving het bronzen ereteken of het Label Toekomst in de sector Gemeenschappelijk stads- en streekvervoer. Het brevet wordt gegeven aan mensen die zich onderscheiden op professioneel en sociaal vlak.

Na zijn middelbare studies toegepaste wetenschappen ging Kristof aan de slag in de bewakingssector. ‘Na enkele jaren wilde ik nieuwe horizonten verkennen. Ik had geen vast omlijnd plan, stuurde diverse sollicitatiebrieven uit en het was uiteindelijk De Lijn die positief reageerde. Eigenlijk begon ik dus ‘bij toeval’ bij De Lijn als chauffeur. Mijn eerste standplaats was Grimbergen met Brussel-Noord als vervoerregio.’

Na de verhuis naar het Waasland was Kristof nog 7 jaar chauffeur bij De Lijn in Sint-Niklaas. ‘Het was toch aanpassen voor mij, een heel ander publiek dan in de Brusselse rand waar je nog een ‘goedendag’ kreeg bij het opstappen. Hier was dat absoluut niet het geval, ik had het er moeilijk mee. Uiteindelijk werd het me allemaal teveel, kreeg een mentale opdoffer, het was op, ik zat op mijn tandvlees, liep tegen een burn-out aan.’

Doorgroeimogelijkheden

Kristof ging op zoek naar een nieuwe uitdaging net op het moment dat er een examen voor controleur bij De Lijn werd uitgeschreven. ‘Zoals ik eerder toevallig bij De Lijn belandde, kwam ook nu de job van controleur mij ‘aanwaaien’. Maar met mijn opgebouwde anciënniteit was het een uitgemaakte zaak om bij De Lijn te blijven. Wat betreft doorgroeimogelijkheden heeft De Lijn veel te bieden.’

Kristof die zichzelf omschrijft als een gedreven controleur is actief op zowel bus als tram vooral in stedelijke omgevingen, bij voorkeur op drukkere lijnen met veel passagiers. ‘Wij werken steeds met minstens twee, maar doorgaans met drie of vier controleurs om onze veiligheid te garanderen en de efficiëntie te verhogen. Jammer genoeg is er een tendens naar meer agressie, wantrouwen tegenover controlepersoneel, passagiers zijn vaak te assertief, we voelen ons dikwijls bedreigd zowel fysiek als verbaal.’

Ondanks de ‘moeilijke’ werksituatie voelt Kristof zich thuis bij De Lijn. ‘Ik heb de voorbije jaren een omslag gemaakt. Voorheen genoot ik vooral van mijn vrijheid als chauffeur, nu hecht ik heel veel waarde aan het teamverband. Ik kom op voor mijn collega’s, stimuleer ze om problemen te ventileren. Als seniormedewerker vind ik het mijn plicht om mijn bagage en ervaring door te geven. Binnenkort start ik in dat verband met een ‘peterschap’ over een jongere controleur die zijn eerste stappen. De bekroning als ‘Laureaat van de Arbeid’ zie ik dan ook als een erkenning en een stimulans om verbindend te blijven werken bij De Lijn.’

Quote: ‘Als seniormedewerker vind ik het mijn plicht om mijn bagage en ervaring door te geven.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in