14.1 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

VAB Rijschool Stekene: niet te snel op praktijkexamen willen gaan…

FOTO: VAB Rijschool

VAB Rijschool heeft 78 kantoren over heel Vlaanderen waarvan ook één vestiging aan de Polenlaan in Stekene. De lockdowns van de rijschoolsector zorgden voor een heel drukke periode sinds januari 2021. De achterstand is op dit ogenblik zo goed als weggewerkt in zowat alle kantoren. Het behalen van een rijbewijs is niet evident, een grondige voorbereiding is een must.

‘Wij zetten vooral in op de kwaliteit van onze rijopleidingen. Omdat we een onderdeel zijn van VAB hebben wij heel wat kennis en expertise in huis wat betreft mobiliteit. Ook proberen we per leerling telkens met één lesgever te werken. Dat maakt de rijlessen persoonlijker en plezanter, zowel voor de leerling als de lesgever. Lesgevers worden constant bijgeschoold zowel op didactisch vlak als wat betreft leerlingenprofielen of de nieuwste rijtechnologieën,’ vertelt Peter Landsheere, algemeen directeur VAB-Rijschool.

Het is nog steeds druk bij VAB Rijschool Stekene dat over drie eigen wagens beschikt. ‘De wachttijd om een rijopleiding te kunnen starten is 4 à 6 weken. Tijdig plannen is dus belangrijk, zeker als je voor een langer-lopende rijopleiding bij ons kiest.’

Rijlesgever is een knelpuntberoep

Rijlesgever is een knelpuntberoep. ‘VAB geeft jaarlijks zijn eigen opleidingen met telkens een 30-tal kandidaat-lesgevers. Rijlesgever worden vraagt een fikse inspanning want je bent snel een jaar bezig voor je het brevet haalt. Tijdens de opleidingen volgen meerdere collega’s de kandidaat-lesgevers op en geven ze alle mogelijke ondersteuning.’

55% procent slaagkansen bij praktijkexamen

VAB Rijschool kan een beroep doen op ongeveer 300 lesgevers, in Stekene zijn 5 lesgevers actief. Eén van hen is Jochen Maes, sinds 2017 is hij 4/5de verbonden aan VAB Rijschool Stekene. “Op jaarbasis tellen we circa 400 leerlingen. In principe zijn ze niet verplicht om theoretische lessen te volgen vooraleer ze hun theorie-examen afleggen, maar het is uiteraard wel wenselijk. Om te slagen voor de theorie moet je minstens 43 punten op 50 behalen, de afgelopen jaren is het theorie-examen strenger geworden.’

VAB Rijschool biedt een aantal pakketten aan om beginnende chauffeurs op een veilige manier de weg op te helpen, met het nodige verkeerszinzicht, met oog voor verkeersveiligheid en met een juiste rij-attitude. Een rijexamen, gedurende 40 minuten, vindt plaats in Sint-Niklaas. De slaagkansen voor het praktijkexamen liggen rond de 55%, de erkende en wat grotere rijscholen hebben een vergelijkbaar slaagpercentage. ‘Leren rijden is niet evident en vraagt  tijd om dit onder de knie te krijgen. Uiteraard wil de beginnende chauffeur slagen en het rijbewijs halen, maar hij/zij moet daarna op een veilige manier de weg op gaan, met de juiste mentaliteit.’ Te snel op praktijkexamen willen gaan is geen goed idee. ‘Het is beter om de tijd te nemen om je rijopleiding via een rijschool te volgen en te oefenen met je begeleider, dat leidt tot een grotere slaagkans.’

Quote:

De wachttijd om een rijopleiding te kunnen starten is 4 à 6 weken, tijdig plannen is de boodschap

Peter Landsheere

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in