11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Optiek Vercruysse: service op maat van de klant

OPTIEK Vercruysse is een vaste waarde in het hart van de Stekense Dorpsstraat. Sinds 1990 ontvangt Véronique Vercruysse de klanten in haar mooie winkel.

‘Ik heb de zaak hier vanuit het niets helemaal zelf uit de grond gestampt en sindsdien ontvang ik iedereen met een brede glimlach’, zegt Véronique. ‘De zaak is er gekomen nadat ik mijn opleiding opticien en optometrist voltooid had. Misschien even verduidelijken: als optometrist mag je ook oogmetingen doen om de juiste sterkte van ieder glas voor iedere klant te bepalen. Maar ik ben geen dokter, van zodra er ook maar enige twijfel is over een mogelijk medisch probleem stuur ik de mensen meteen door naar een oogarts.’

Alles kan en mag

‘In de loop van die 33 jaar zijn de mogelijkheden enorm toegenomen. Zowel voor de glazen als voor de monturen. Alles kan en mag qua kleuren en vormen. Je moet doen waarbij je jezelf goed voelt. Ik zal altijd advies geven op basis van de vorm van het gezicht want sommigen hebben niet meteen een vorm in gedachten. Anderen hebben dan wel de nodige voorkennis maar ik stel vast dat  veel mensen open staan voor advies. Vergeet niet dat een bril een hele impact heeft op je uitstraling, die kan je niet wegsteken.’

Maatwerk

‘Het is vooral op vlak van service, persoonlijke aanpak en advies dat ik het verschil maak. De personalisatie van de glazen, altijd maatwerk want iedere mens is anders. Daar onderscheid ik me van de grote ketens, het is alsof je appelen met peren vergelijkt. Mijn persoonlijke aanpak heeft mij een trouw publiek opgeleverd. Allemaal mensen die mijn werk op prijs stellen. Een goede bril hoeft niet altijd duur te zijn, ik bied immers enorm veel variatie.’

Ambacht

Véronique maakt duidelijk dat er meer is dan alleen maar verkopen en dat blijkt ook uit de vele apparatuur in haar atelier. ‘Een opticien is een vakman, noem het gerust een ambacht. Het is niet omdat er niemand in de winkel staat dat ik geen werk heb. De glazen komen op sterkte toe maar ik moet die zelf afwerken in de vorm van het montuur.’

Oogmeting

In dat atelier vind je ook de installatie voor de oogmeting. ‘Pas nieuw gekocht om nog gedetailleerder te kunnen werken’, zegt Véronique. ‘Dit is een essentieel gegeven. Bij vrijwel alle mensen is er verschil tussen het rechter- en linkeroog maar dat is niet alles. Ook de afstand tussen de pupillen is van belang. De combinatie van die twee zorgt pas echt voor een degelijke bril. Ook voor een leesbrilletje, je vindt die tegenwoordig overal maar die hebben telkens dezelfde sterkte en zijn standaard qua breedte. Goed voor even te gebruiken maar dat is eigenlijk gewoon een vergrootglaseffect.’

Lenzen en hygiëne

‘Ik kan er niet meteen een percentage op plakken maar de lenzen zitten in de lift,  nu ook multifocaal. Maar dat is iets waar je voor open moet staan. Veel mensen durven niet aan hun oog komen, het doet echt geen pijn hoor’, stelt Véronique me gerust. ‘Maar wie lenzen zegt, zegt ook hygiëne. Bij daglenzen heb je dat effect minder, die gaan ’s avonds de vuilbak in maar maandlenzen dien je wel echt goed te onderhouden. Als je dat doet is de kans op infecties klein en is het zeker een alternatief voor een bril. Maar nogmaals: je moet doen waar je je zélf goed bij voelt.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in