15.9 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Drugpunt Waas: focus op vroegpreventie en -interventie rond alcohol, andere drugs, gokken en gamen

NET als in Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas en Zwijndrecht is Drugpunt Waas ook actief in Stekene. Naast preventie biedt Drugpunt ook vroeginterventie aan, een gratis kortdurende begeleidingsvorm voor jongeren tussen 12 – 25 jaar die experimenteren met middelen, gamen of gokken. In Stekene draait het vooral rond het gebruik van cannabis, tijdens de coronaperiode nam het aantal vragen voor begeleiding rond gamen toe.

‘Drugpunt is een Oost-Vlaams initiatief, 27 gemeenten participeren in het project, 11 enthousiaste drugpunters zijn er in actief,’ vertelt Eline De Maesschalck, lokale preventie- en vroeginterventie medewerker. ‘Wij werken samen met lokale besturen, VAD (Vlaams expertisecentrum voor alcohol en Andere Drugs), Centra Geestelijke Gezondheidszorg en De Kiem. Iedereen die met vragen of bezorgdheden zit over gebruik van legale of illegale genotsmiddelen, gamen of gokken – van zichzelf of iemand anders – kan bij Drugpunt terecht.’

Zoeken naar de beste begeleiding

‘Bij vroeginterventie richten we ons op jongeren die experimenteren met middelengebruik of overmatig gamen of gokken. Samen zoeken we naar de beste begeleiding. Jongeren komen zelf naar ons toe, via hun ouders of professionelen.’

Laagdrempelig

‘Drugpunt profileert zich door een laagdrempelige aanpak, jongeren bieden wij een veilige omgeving aan waar ze zich op hun gemak voelen. Omdat wij gebonden zijn aan ons beroepsgeheim blijven alle gesprekken strikt vertrouwelijk. Luisteren is de boodschap, een belerende toon blijft achterwege, het draait om het aanbieden van informatie en inzicht geven in risico’s. We staan stil bij het gedrag van de jongere, schetsen de risicofactoren en de voor- en nadelen van middelengebruik, gamen of gokken.’

Drugpunt organiseert een kortdurende begeleiding van 5 tot 7 sessies, zowel individueel als in groep. ‘We hanteren hierbij een aantal methodieken waardoor we nauw kunnen aansluiten op de vraag van de jongeren. Terwijl voorheen vooral jongens zich aanmelden zijn er nu ook steeds meer meisjes die een beroep doen op Drugpunt. De begeleiding vindt plaats in het CCG-centrum in Sint-Niklaas maar ook op diverse locaties in Stekene zoals het ‘Huis van het Kind’, de Sportstek of in scholen.’

Preventie

Omdat voorkomen beter is dan genezen heeft Drugpunt ook een stevig preventieaanbod variërend van vormingen, lezingen, preventielessen op school tot grootschalige communicatiecampagnes, steeds op maat van de doelgroep of organisatie. Wij helpen professionelen ook met advies of ondersteuning bij beleidsmatige vragen.’

Lokaal drugoverleg in Stekene klaar voor nieuwe start

‘Het aantal aanmeldingen in Stekene bedraagt ongeveer 10 jongeren op jaarbasis. Ons aanbod is gratis, er zijn geen wachtlijsten. Ook al zijn we heel wat jaren actief in het Waasland toch weten niet alle jongeren uit de doelgroep ons te vinden. Wij hebben nog meer partners nodig om door te verwijzen. Per deelnemende gemeente participeren we in het lokaal drugoverleg. Door corona is dit overleg in Stekene stilgevallen en wordt binnenkort terug hervat. In het overleg zitten medewerkers van het gemeentebestuur samen met de preventiemedewerker van Drugpunt Waas en andere partners om vorm en inhoud te geven aan het lokale alcohol- en drugbeleid van Stekene.’

Voor alle info: www.drugpunt.be

Quote: ‘Drugpunt biedt jongeren een veilige omgeving waar ze zich op hun gemak voelen.’

Eline De Maesschalck

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in