25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

Drugpunt Waas: focus op vroegpreventie en -interventie rond alcohol, andere drugs, gokken en gamen

NET als in Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas en Zwijndrecht is Drugpunt Waas ook actief in Stekene. Naast preventie biedt Drugpunt ook vroeginterventie aan, een gratis kortdurende begeleidingsvorm voor jongeren tussen 12 – 25 jaar die experimenteren met middelen, gamen of gokken. In Stekene draait het vooral rond het gebruik van cannabis, tijdens de coronaperiode nam het aantal vragen voor begeleiding rond gamen toe.

‘Drugpunt is een Oost-Vlaams initiatief, 27 gemeenten participeren in het project, 11 enthousiaste drugpunters zijn er in actief,’ vertelt Eline De Maesschalck, lokale preventie- en vroeginterventie medewerker. ‘Wij werken samen met lokale besturen, VAD (Vlaams expertisecentrum voor alcohol en Andere Drugs), Centra Geestelijke Gezondheidszorg en De Kiem. Iedereen die met vragen of bezorgdheden zit over gebruik van legale of illegale genotsmiddelen, gamen of gokken – van zichzelf of iemand anders – kan bij Drugpunt terecht.’

Zoeken naar de beste begeleiding

‘Bij vroeginterventie richten we ons op jongeren die experimenteren met middelengebruik of overmatig gamen of gokken. Samen zoeken we naar de beste begeleiding. Jongeren komen zelf naar ons toe, via hun ouders of professionelen.’

Laagdrempelig

‘Drugpunt profileert zich door een laagdrempelige aanpak, jongeren bieden wij een veilige omgeving aan waar ze zich op hun gemak voelen. Omdat wij gebonden zijn aan ons beroepsgeheim blijven alle gesprekken strikt vertrouwelijk. Luisteren is de boodschap, een belerende toon blijft achterwege, het draait om het aanbieden van informatie en inzicht geven in risico’s. We staan stil bij het gedrag van de jongere, schetsen de risicofactoren en de voor- en nadelen van middelengebruik, gamen of gokken.’

Drugpunt organiseert een kortdurende begeleiding van 5 tot 7 sessies, zowel individueel als in groep. ‘We hanteren hierbij een aantal methodieken waardoor we nauw kunnen aansluiten op de vraag van de jongeren. Terwijl voorheen vooral jongens zich aanmelden zijn er nu ook steeds meer meisjes die een beroep doen op Drugpunt. De begeleiding vindt plaats in het CCG-centrum in Sint-Niklaas maar ook op diverse locaties in Stekene zoals het ‘Huis van het Kind’, de Sportstek of in scholen.’

Preventie

Omdat voorkomen beter is dan genezen heeft Drugpunt ook een stevig preventieaanbod variërend van vormingen, lezingen, preventielessen op school tot grootschalige communicatiecampagnes, steeds op maat van de doelgroep of organisatie. Wij helpen professionelen ook met advies of ondersteuning bij beleidsmatige vragen.’

Lokaal drugoverleg in Stekene klaar voor nieuwe start

‘Het aantal aanmeldingen in Stekene bedraagt ongeveer 10 jongeren op jaarbasis. Ons aanbod is gratis, er zijn geen wachtlijsten. Ook al zijn we heel wat jaren actief in het Waasland toch weten niet alle jongeren uit de doelgroep ons te vinden. Wij hebben nog meer partners nodig om door te verwijzen. Per deelnemende gemeente participeren we in het lokaal drugoverleg. Door corona is dit overleg in Stekene stilgevallen en wordt binnenkort terug hervat. In het overleg zitten medewerkers van het gemeentebestuur samen met de preventiemedewerker van Drugpunt Waas en andere partners om vorm en inhoud te geven aan het lokale alcohol- en drugbeleid van Stekene.’

Voor alle info: www.drugpunt.be

Quote: ‘Drugpunt biedt jongeren een veilige omgeving waar ze zich op hun gemak voelen.’

Eline De Maesschalck

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings