25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

Douaniers Lieven en Roland: van boter tot de eerste drugs

DOUANIER zijn ze niet meer, maar arendsogen hebben ze nog altijd. Lieven De Cock en Roland Dubelloix zijn naar eigen zeggen de laatste nog levende Stekense douaniers die de grenspost aan de paal bemanden. ‘Maar in Stekene spraken ze niet over douaniers, ze noemden ons komiezen of in het slechtste geval tollenaars en zelfs kantschijters.’ De toon voor een leuk gesprek vol sappige anekdotes is meteen gezet.

Hun opmerkzaamheid is nog heel scherp, ze hadden duidelijk het artikel over de grenspost in de Gazet van Stekene van 17 december goed gelezen. ‘Ten eerste: wij hebben het kantoor niet in 1985 maar pas in 1993 verlaten en ten tweede: voor de lege flessen die daar aangetroffen werden hebben we een heel goede verklaring. Het lijkt alsof die allemaal door ons uitgedronken zijn en dat klopt niet. De lege flessen die we in beslag namen werden daar als bewijsmateriaal gehouden, de volle werden naar ons magazijn te Gent gebracht voor verdere verkoop en de halfvolle…die moesten we uitgieten. Bij voorkeur in de riool’, zeggen ze met een brede grijns.

Mosselen

‘We hebben nooit samen op de post gewerkt. Ik was er van 1984 tot 1987 en Roland is pas in 1990 daar aangekomen. Ik moest weg in 1987 omdat mijn echtgenote het café van mijn ouders had overgenomen en dus moest ik uit het ambtsgebied van Sint-Niklaas naar Zelzate. Pas na de afschaffing van de grenzen hebben we elkaar ontmoet. Roland was mijn baas’, vertelt Lieven. Al lijkt die hiërarchie louter een detail. ‘De Paal was een schone post om te werken. De meeste Nederlanders kwamen uit Zeeuws Vlaanderen, vaak mosselboeren die in België kwamen leveren. Wij moesten dan voor het Ministerie van Volksgezondheid 5 mosselen uit een zak halen maar wat doe je met de overschot?’

Bankovervaller

‘Voor de buitenwereld waren wij vaak volksvijand nummer één maar de mensen van De Klinge weten wel beter. Wij regelden ook het verkeer want op zondag raakten die mensen anders nooit over de baan. Ze belden ons ook vaak om agent te spelen, zo moesten we ooit een lijnbus tegenhouden omdat er in Sint-Niklaas een bankovervaller zou zijn opgestapt’

Kraaienpoten

‘Er was een duidelijk onderscheid tussen de douaniers met binnendienst en diegene die buiten stonden. Die deden meer dan enkel de provinciale baan bewaken en de auto’s controleren op boter, sterke drank en couponnekes van een Nederlandse bank. Er was ook het veldwerk, soms was er een achtervolging en strooiden de smokkelaars kraaienpoten op de baan. In Sint-Pauwels was er een depot van de smokkelaars. Wij woonden daar rechtover en mijn pa is ooit per vergissing in zijn pyjama van zijn duivenkot gehaald’, lacht Roland.

Tolk

‘Vroeger werd je als douanier ver van huis geplaatst om de samenwerking met de lokale bevolking te vermijden. Stekenaars werden van Antwerpen tot in de Voerstreek gestuurd’, vertelt Roland. ‘Zo hadden we in Kemzeke Limburgers en West-Vlamingen, in het begin verstonden die elkaar van geen kanten en moest ik vaak tolk spelen. De meesten zijn hier nadien blijven wonen.’

Fransen

‘Vanaf 1987 verschoof de focus van boter naar drugs. Hierbij viseerden we vooral de auto’s met Franse nummerplaten, die gingen helemaal in de beginperiode de grens over om zich in Nederland te bevoorraden. Toen de grenzen afgeschaft werden veranderde alles en kwamen we samen bij de mobiele brigade. Nu zijn we allebei met pensioen, maar ik zou direct opnieuw tekenen voor dezelfde carrière’, besluit Lieven.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings