25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

60 jaar De Hellestraatse Botvink

VOGELVERENIGING De Hellestraatse Botvink maakt zich op voor de viering van hun 60-jarig bestaan. Alles is begonnen vanuit de KWB Hellestraat met een tentoonstelling in De Pekton vertelt huidig voorzitter, secretaris en ringverantwoordelijke Martin De Saegher.

Op die tentoonstelling in 1963 waren er een zeventigtal deelnemers, vooral uit Stekene en de aangrenzende gemeenten. ‘Daaruit is de club gesticht en hebben we ons aangesloten bij de AOB, de Algemene Ornithologische Bond. Daar moet je zijn om ringen te bestellen en om keurders aan te vragen voor je prijskampen op de tentoonstellingen.’

Ringen

‘Het gaat over een heel gamma vogels waaronder botvinken, sijzen en distelvinken. Dat zijn in principe wilde vogels maar je mag die houden in een volière mits ze geringd zijn. Dit om te bewijzen dat ze gekweekt en niet gevangen zijn.’

Verenkleed

Die tentoonstellingen beginnen vanaf oktober, dan zijn de vogels niet meer in de rui en hebben ze het mooiste verenkleed. Later in de winter begint dan de kweek. ‘Onze laatste tentoonstelling vond plaats in ’t Helleken op 2 en 3 december 2022. Maar in 2023 is er onze jubileumtentoonstelling. We hebben nu 52 leden maar de meesten zijn al wat ouder. Dat laat zich ook voelen op de tentoonstellingen, vroeger hadden we daar vaak 80 leden, nu vaak nog slechts 35. De jeugd wil er geen geld meer aan geven. Ze krijgen nochtans gratis lidmaatschap en een apart klassement op de tentoonstellingen. Meestal is het dan nog een overname van hun vader want als pure starter ben je wel wat geld kwijt aan kooien en eten.’

Keurders

Tijdens die voorstelling is er een cruciale rol voor de keurders. ‘Ze kijken in de eerste plaats naar de veren, of het een mooi pak is maar ook naar eventuele afwijkingen zoals ontbrekende nagels of een scheve teen. Iedere vogelsoort heeft een aparte keurder. Vaak gaat het om een negental verschillende rassen, en een keurder mag slechts één type keuren. Hij moet zelf ook de vogels van die soort hebben en mag op een dag niet meer dan 100 dieren keuren. Dit om zeker te zijn dat er voldoende tijd genomen wordt. De keurder dient hiervoor geslaagd te zijn in een examen. Of ik ook keurder ben? Neen, want dan ben ik niet meer thuis’, lacht Martin. ‘Ik ben nu al ieder weekend weg en heb veel werk om iedere maand de ringen te bestellen’

Frietjes

‘Met onze 52 leden zijn we een vrij grote club in verhouding tot de doorsnee clubs. We doen ook alle moeite om het zo gezellig mogelijk te houden. Daarom sporen we onze leden aan om de ganse familie mee te brengen naar de prijsuitreiking. We bieden voor de jongeren dan ook een portie frietjes aan. Dat moet allemaal betaald worden door sponsoring in ons clubblad (een prachtig verzorgd blad, GvS). Vroeger verkochten we kippen van deur tot deur maar dat mag niet meer van de voedselinspectie.’

Prijzen

‘De winnaars van de prijskampen kregen vroeger altijd een trofee. Nu zijn we daarvan afgestapt en geven we waardebonnen voor vogelbenodigdheden. Er is ook telkens een prijs per club waarbij de scores van de eerste vijf vogels samengeteld worden. Dat zijn dan prijzen zoals een koffiezet of een frietpot.’

Interesse om ook lid te worden? Neem dan contact op met Martin De Saegher, Hellestraat 52 te Stekene.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings