12.1 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

60 jaar De Hellestraatse Botvink

VOGELVERENIGING De Hellestraatse Botvink maakt zich op voor de viering van hun 60-jarig bestaan. Alles is begonnen vanuit de KWB Hellestraat met een tentoonstelling in De Pekton vertelt huidig voorzitter, secretaris en ringverantwoordelijke Martin De Saegher.

Op die tentoonstelling in 1963 waren er een zeventigtal deelnemers, vooral uit Stekene en de aangrenzende gemeenten. ‘Daaruit is de club gesticht en hebben we ons aangesloten bij de AOB, de Algemene Ornithologische Bond. Daar moet je zijn om ringen te bestellen en om keurders aan te vragen voor je prijskampen op de tentoonstellingen.’

Ringen

‘Het gaat over een heel gamma vogels waaronder botvinken, sijzen en distelvinken. Dat zijn in principe wilde vogels maar je mag die houden in een volière mits ze geringd zijn. Dit om te bewijzen dat ze gekweekt en niet gevangen zijn.’

Verenkleed

Die tentoonstellingen beginnen vanaf oktober, dan zijn de vogels niet meer in de rui en hebben ze het mooiste verenkleed. Later in de winter begint dan de kweek. ‘Onze laatste tentoonstelling vond plaats in ’t Helleken op 2 en 3 december 2022. Maar in 2023 is er onze jubileumtentoonstelling. We hebben nu 52 leden maar de meesten zijn al wat ouder. Dat laat zich ook voelen op de tentoonstellingen, vroeger hadden we daar vaak 80 leden, nu vaak nog slechts 35. De jeugd wil er geen geld meer aan geven. Ze krijgen nochtans gratis lidmaatschap en een apart klassement op de tentoonstellingen. Meestal is het dan nog een overname van hun vader want als pure starter ben je wel wat geld kwijt aan kooien en eten.’

Keurders

Tijdens die voorstelling is er een cruciale rol voor de keurders. ‘Ze kijken in de eerste plaats naar de veren, of het een mooi pak is maar ook naar eventuele afwijkingen zoals ontbrekende nagels of een scheve teen. Iedere vogelsoort heeft een aparte keurder. Vaak gaat het om een negental verschillende rassen, en een keurder mag slechts één type keuren. Hij moet zelf ook de vogels van die soort hebben en mag op een dag niet meer dan 100 dieren keuren. Dit om zeker te zijn dat er voldoende tijd genomen wordt. De keurder dient hiervoor geslaagd te zijn in een examen. Of ik ook keurder ben? Neen, want dan ben ik niet meer thuis’, lacht Martin. ‘Ik ben nu al ieder weekend weg en heb veel werk om iedere maand de ringen te bestellen’

Frietjes

‘Met onze 52 leden zijn we een vrij grote club in verhouding tot de doorsnee clubs. We doen ook alle moeite om het zo gezellig mogelijk te houden. Daarom sporen we onze leden aan om de ganse familie mee te brengen naar de prijsuitreiking. We bieden voor de jongeren dan ook een portie frietjes aan. Dat moet allemaal betaald worden door sponsoring in ons clubblad (een prachtig verzorgd blad, GvS). Vroeger verkochten we kippen van deur tot deur maar dat mag niet meer van de voedselinspectie.’

Prijzen

‘De winnaars van de prijskampen kregen vroeger altijd een trofee. Nu zijn we daarvan afgestapt en geven we waardebonnen voor vogelbenodigdheden. Er is ook telkens een prijs per club waarbij de scores van de eerste vijf vogels samengeteld worden. Dat zijn dan prijzen zoals een koffiezet of een frietpot.’

Interesse om ook lid te worden? Neem dan contact op met Martin De Saegher, Hellestraat 52 te Stekene.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in