15.8 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

‘Vrienden op de Fiets’: budgetvriendelijk overnachten tijdens een sportieve vakantie

VAKANTIEPLANNEN voor 2023 en goesting om er eens met de fiets op uit te trekken? Dan moet je zeker eens kijken bij ‘Vrienden op de Fiets’. Deze van oorsprong Nederlandse organisatie werd opgericht in 1984. Onder hun vleugels krijg je voor 25 euro per persoon een bed en een ontbijt bij een gastgezin. Op de website www.vriendenopdefiets.nl vind je duizenden adressen, voornamelijk in Nederland en België. Ook in Stekene!

Een aanrader voor iedereen

Gaby en Lucien Pelssens uit het Limburgse Rekem maakten eind september een tussenstop in Stekene op hun terugweg van Blankenberge naar huis. Gaby is duidelijk heel enthousiast: ’Het is de eerste keer dat we een vakantie gepland hebben met overnachtingen bij Vrienden op de Fiets. Gewoon omdat we er voordien nog nooit van gehoord hadden. Dit is onze vierde slaapplaats deze week en het is een heel positieve ervaring. Overal een vriendelijk onthaal, gewoon bij de mensen thuis. Een goed bed, handdoeken en een lekker ontbijt zijn standaard. Vaak heb je ook nog de mogelijkheid om bij het gastgezin mee aan te schuiven bij het avondmaal. En niet te vergeten: deze formule is ook nog heel budgetvriendelijk. Kortom: een aanrader voor iedereen.’

Veel keuze

‘Door de kleinschalige aanpak zijn er wat beperkingen: zo kan je pas in de late namiddag aankomen maar dat is absoluut geen probleem. Het is logisch dat je je moet aanpassen, de mensen waar je logeert moeten net als wij ook ’s morgens gaan werken.’ Gaby werkt in de bibliotheek van Lanaken en Lucien als psychiatrisch verpleger in Munsterbilzen. ‘Via Vrienden op de Fiets kan je helemaal zelf je route uitstippelen want er zijn veel plaatsen om te overnachten maar er kunnen er altijd nog bij. Misschien starten we ooit ook nog een keer als gastgezin. Wanneer we op pensioen zijn en tijd hebben’, lacht Gaby.

Een goed gesprek bij de vuurschaal

Bij Lut Wijmeersch en Frans Rottiers in de Kemelstraat zijn de Vrienden op de Fiets al sinds 1998 welkom. ‘Toen de kinderen de deur uit waren hadden we een grote kamer over. Rijk zullen we er niet van worden’, lacht Frans. ‘Maar al vanaf de eerste gasten vonden we het fantastisch om de mensen tot in de puntjes te verzorgen. De meeste fietsers komen in de zomermaanden en dan hebben we heel vaak een goed gesprek, soms over heel moeilijke onderwerpen, bij de vuurschaal in de tuin. Het zijn vaak heel boeiende mensen, elk met een eigen verhaal.’

Hollanders

‘Eigenlijk hebben we zelf nog nooit ergens via Vrienden op de Fiets een overnachting geboekt’, verrast Lut. ’Wij zijn meer kampeerders. Het gaat soms zo ver dat we ook onze eigen kamer verhuren en zelf in onze tent slapen. Stekene is een prima ligging, halfweg tussen Antwerpen en de kust én vlakbij de Verbeke Foundation. Dat trekt veel Hollanders aan, en die zijn altijd iets vrijgeviger bij het afrekenen. Waarschijnlijk door het goede Belgische biertje.’

Quote: ‘Toen de kinderen de deur uit waren hadden we een kamer op overschot. Rijk zullen we er niet van worden.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in