10.7 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Muziek à volonté vanop Stekense Heikant

JOS  Van Meer, de naam klinkt u misschien niet meteen bekend in de oren maar de kans dat één van zijn werken reeds door uw huiskamer galmde is vrij groot. Verscholen in een rijhuis op de Heikant bevindt zich immers een heuse studio waar Jos teksten schrijft en radio maakt. Veel radio, heel veel radio.

Jos is 73 en woont sinds 2020 in Stekene. ‘Ik ben geboren in Vilvoorde, woonde lange tijd in Eeklo. Enkele jaren geleden leerde ik mijn huidige vriendin kennen, die woonde in Moerbeke, te ver van Eeklo. Dan volg je de liefde en ga je samenwonen op de Heikant.’

Danny Fabry

‘Ik heb honderden teksten geschreven voor bekende en minder bekende Vlaamse zangersen en zangeressen. Danny Fabry is mijn koploper met een vijftal nummers die toch regelmatig Radio 2 haalden. Daarnaast nummers voor Truus, Salim Seghers, Frank Valentino, en Stekenaar Marco Kimsen. Alles samen zo’n 40 artiesten. Met Paul Severs had ik een afspraak maar dat is er nooit van gekomen door zijn overlijden in 2019.

Liefde, scheiding, zomer….

‘Het principe is vrijwel altijd hetzelfde: de zanger kiest voor een bekend nummer en wil daarvan een cover maken met een Nederlandstalige tekst. Dan bellen ze mij op en zeggen ze waarover het moet gaan: liefde, scheiding, de zomer,… noem maar op. Een tekst schrijven is één zaak, maar het is strikt noodzakelijk dat het aantal lettergrepen klopt. ‘Volare’ telt er drie, dan moet ik mij daar stikt aan houden, anders bekt dat niet goed. En dat het hele nummer lang. Nadien wordt de tekst bekeken met de uitvoerder en die kan dan enkel in overleg met mij details aanpassen. Niet de grote lijnen, daar moeten ze afblijven. Ik vraag een bescheiden bedrag voor de tekst en dan komt het nummer hopelijk op de radio. Hoe belangrijker de zender, hoe meer royalties.’

16 radio’s

Maar de echte verrassing komt pas wanneer Jos me meeneemt naar zijn radiostudio. Volledig digitaal en rug-aan-rug staat een identieke computercombinatie. Voor het geval er zich een storing zou voordoen, maar dat is gelukkig nog nooit gebeurd. In deze studio worden programma’s opgenomen voor maar liefst 16 verschillende radiozenders. Ik mocht live de opname van het programma ‘weer of geen weer’ bijwonen en zelfs een nummer (Mia van Gorki) in de playlist stoppen. Dit programma is een mix van Nederlandstalige muziek en internationale kleppers met de nodige wist-je-datjes rond de nummers, met een gladde stem door Jos aan elkaar gepraat. De opname zou drie dagen laten op 13 verschillende zenders in Vlaanderen, Nederland en de Nederlandse Antillen worden uitgezonden.

Radio Belinda

Tot slot komt Jos nog met de kers op de taart: zijn eigen vrije radio: Radio Belinda. ‘Dit is een weekendradio. We starten op vrijdag om 16 uur en gaan door tot zondagavond om middernacht. Een mix van oude en nieuwe platen, de helft Nederlandstalig. Radio Belinda is een internetradio: surf zeker eens tussen vrijdag en zondag naar www.radiobelinda.com en geniet van Jos’ passie.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in