25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

Muziek à volonté vanop Stekense Heikant

JOS  Van Meer, de naam klinkt u misschien niet meteen bekend in de oren maar de kans dat één van zijn werken reeds door uw huiskamer galmde is vrij groot. Verscholen in een rijhuis op de Heikant bevindt zich immers een heuse studio waar Jos teksten schrijft en radio maakt. Veel radio, heel veel radio.

Jos is 73 en woont sinds 2020 in Stekene. ‘Ik ben geboren in Vilvoorde, woonde lange tijd in Eeklo. Enkele jaren geleden leerde ik mijn huidige vriendin kennen, die woonde in Moerbeke, te ver van Eeklo. Dan volg je de liefde en ga je samenwonen op de Heikant.’

Danny Fabry

‘Ik heb honderden teksten geschreven voor bekende en minder bekende Vlaamse zangersen en zangeressen. Danny Fabry is mijn koploper met een vijftal nummers die toch regelmatig Radio 2 haalden. Daarnaast nummers voor Truus, Salim Seghers, Frank Valentino, en Stekenaar Marco Kimsen. Alles samen zo’n 40 artiesten. Met Paul Severs had ik een afspraak maar dat is er nooit van gekomen door zijn overlijden in 2019.

Liefde, scheiding, zomer….

‘Het principe is vrijwel altijd hetzelfde: de zanger kiest voor een bekend nummer en wil daarvan een cover maken met een Nederlandstalige tekst. Dan bellen ze mij op en zeggen ze waarover het moet gaan: liefde, scheiding, de zomer,… noem maar op. Een tekst schrijven is één zaak, maar het is strikt noodzakelijk dat het aantal lettergrepen klopt. ‘Volare’ telt er drie, dan moet ik mij daar stikt aan houden, anders bekt dat niet goed. En dat het hele nummer lang. Nadien wordt de tekst bekeken met de uitvoerder en die kan dan enkel in overleg met mij details aanpassen. Niet de grote lijnen, daar moeten ze afblijven. Ik vraag een bescheiden bedrag voor de tekst en dan komt het nummer hopelijk op de radio. Hoe belangrijker de zender, hoe meer royalties.’

16 radio’s

Maar de echte verrassing komt pas wanneer Jos me meeneemt naar zijn radiostudio. Volledig digitaal en rug-aan-rug staat een identieke computercombinatie. Voor het geval er zich een storing zou voordoen, maar dat is gelukkig nog nooit gebeurd. In deze studio worden programma’s opgenomen voor maar liefst 16 verschillende radiozenders. Ik mocht live de opname van het programma ‘weer of geen weer’ bijwonen en zelfs een nummer (Mia van Gorki) in de playlist stoppen. Dit programma is een mix van Nederlandstalige muziek en internationale kleppers met de nodige wist-je-datjes rond de nummers, met een gladde stem door Jos aan elkaar gepraat. De opname zou drie dagen laten op 13 verschillende zenders in Vlaanderen, Nederland en de Nederlandse Antillen worden uitgezonden.

Radio Belinda

Tot slot komt Jos nog met de kers op de taart: zijn eigen vrije radio: Radio Belinda. ‘Dit is een weekendradio. We starten op vrijdag om 16 uur en gaan door tot zondagavond om middernacht. Een mix van oude en nieuwe platen, de helft Nederlandstalig. Radio Belinda is een internetradio: surf zeker eens tussen vrijdag en zondag naar www.radiobelinda.com en geniet van Jos’ passie.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings