25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

De metamorfose van een douanekantoor

ZONDAGMIDDAG naar Hulst. Voor veel Belgen een klassieker, en ze gingen heus niet allemaal enkel om margarine. Maar op de terugweg loerde de douane, eerst de Nederlanders en een paar honderd meter verder de Belgische douane in hun kenmerkende ronde uitzichtpost. Uitgerekend die bedenkelijke locatie is nu omgetoverd in een walhalla voor de chocoladeliefhebbers.

Peter Lambrechts en Fleur Van Walle kochten het gebouw in 1995 en maken graag tijd voor een interview ondanks de kerstdrukte. “Het huidige gebouw dateert van 1958 maar de grenspost op zich is uiteraard een stuk ouder. Zelf hebben we twee oude foto’s gevonden en een jonge klant vond per toeval nog een derde in een blikken doos op de zolder van zijn oma.”

Vadertje staat

“De douaniers hebben het gebouw verlaten in 1985 en na bijna tien jaar leegstand hebben wij het gekocht van de staat na een bieding onder gesloten omslag. Blijkbaar waren er drie kandidaten maar de anderen boden een pak lager, vermoedelijk vanwege de vele werken die er dienden te gebeuren. Die verbouwingen hebben we helemaal zelf gedaan. Het gebouw bestond uit heel veel kleine kamertjes maar ook opvallend veel toiletten. Alleen al waar nu de winkel en de berging is waren en maar liefst negen kantoortjes. Achteraan was er ook een opbergruimte met tralies voor de goederen die in beslag genomen waren. Of alles ook werkelijk naar vadertje staat werd bezorgd is twijfelachtig. Wij hebben daar vooral heel veel lege flessen sterke drank gevonden. Naast de kantoren was er ook het woongedeelte van de ontvanger.”

Fleur

“Ik werkte in 1995 reeds in een pralinezaak maar mijn droom was om zelfstandig een zaak te beginnen”, zegt Fleur. “Ik passeerde hier heel toevallig toen het pand verkocht werd en de combinatie van de locatie en de vorm van het gebouw deden mij geen seconde twijfelen.”

“Het gebouw op zich was niet beschermd maar de iconische ronde gevel zorgde voor een nostalgisch karakter. Wij hebben er dan ook geen seconde aan getwijfeld om die vorm te behouden”, vult Peter aan.

Trendsetters

“Bij Leonidas stonden ze in 1996 aanvankelijk niet te springen voor het idee om een winkel te openen op een doorgangsweg. Zij hanteerden strikte normen voor al hun verkooppunten. Alle bestaande winkels bevonden zich volgens die richtlijn in de stadscentra. Wij waren de pioniers op dat vlak en zouden kort daarna nog voor een nieuwe trendbreuk zorgen. Alle winkels van Leonidas hadden een guillotineraam om aan straatverkoop te doen. Dat was ook voor ons één van de eisen maar welgeteld drie dagen na de opening stond de voedselinspectie aan de deur: een open raam met al die uitlaatgassen kon niet. Meteen hadden we de tweede trend bij Leonidas gezet.” De rest is geschiedenis, vandaag wordt de zaak uitgebaat door Peter en zoon Lancelot. Confiserie Fleur staat er op de labels. “Want dat klinkt veel beter dan confiserie Peter”, lacht Peter.

Marc Van Hoeyland

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings