17.4 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

‘De kinderen van de molenaar’: kroniek van de familie Meersschaert van 1635 tot 2022

OUD-KEMZEKENAAR Erik Meersschaert (66), al jarenlang verhuisd naar Mullem in de Vlaamse Ardennen, schreef een prachtig uitgegeven boek over twaalf generaties van zijn Wase familie: ‘De kinderen van de molenaar’. Het boek beschrijft de lange weg die de kinderen van de molenaar aflegden vanaf Pieter Meersschaert in de zeventiende eeuw tot de eenentwintigste eeuw.

Erik Meersschaert – in 2009 nog winnaar van de tv-quiz ‘De Canvascrack’ – is niet aan zijn proefstuk toe. Met het boek ‘Adriaen Brouwer, zo zijn leven en zijn werk’ bewees eerder Erik al eerder zijn talent om van ‘droge’ feiten uit het verleden een spannend historisch relaas te maken.

‘Niets zo saai als een stamboom,’ schrijft Erik in zijn voorwoord. ‘Een schier eindeloze opsomming van namen, plaatsen en datums. Meestal goed om even te bekijken en dan voor altijd in de kast te leggen tot er nog eens iemand een inlichting komt vragen over de familie van vroeger. Die iemand was mijn nicht Hermine Meeus uit Sint-Niklaas. Of ik niet geïnteresseerd was om een stamboomboek over de familie Meersschaert te maken?’

Erik schreef dan wel de familiegeschiedenis zonder de hulp van nicht Hermine was dit onmogelijk geweest. ‘Zij was de ganse tijd de motor achter dit project, ze sprak familieleden aan, belde, schreef, mailde, smeekte en facebookte ze om dit boek te realiseren.’

309 afstammelingen

In 1981 was er al een eerste stamboomfeest van de Meersschaert-familie gehouden in De Klinge. ‘Toen werd door Lucie Meersschaert een overzicht gemaakt van alle afstammelingen van Jozef Meersschaert en Mathilde Kluskens. Deze gestencilde lijst was het startpunt om vanaf 2019 een nieuwe update te maken. Achteraan in het boek zijn de 309 afstammelingen in rechte mannelijke lijn opnieuw opgelijst. Met de partners over de verschillende generaties erbij bestaat de volledige familie uit 465 personen, daarvan zijn er nog 408 in leven. Naar aanleiding van deze nieuwe versie organiseerden we op 11 september 2022 een spetterend familie-stamboom-feest.’

Kleine Wase kring

Erik vond het opzoekwerk naar verre voorzaten niet eens zo moeilijk en ingewikkeld. ‘De familie is in vierhonderd jaar nooit uit de kleine Wase kring Kemzeke, Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas geweest. Dat vergemakkelijkte de zoektocht. Bovendien was (is) de familie katholiek, zodat de meeste informatie ook in parochieregisters kon worden gevonden.’

Familiale ontdekkingsreis

Aan de opmaak van het boek werd veel zorg besteed met honderden zwart-wit familiefoto’s, afbeeldingen van gravures, oude kaarten, geboorte-, overlijdens- en trouwaktes, pachtovereenkomsten, uittreksels uit het bevolkingsregister en verkoopdagboeken, enz. ‘Het eerste deel omvat de geschiedenis van de zeven generaties Meersschaert vanaf 1635 tot 1893. Het tweede deel is de familiegeschiedenis van de achtste generatie, de generatie van mijn grootouders. Veel aandacht gaat daarbij uit naar het ouderlijk landbouwbedrijf in de Kemzekestraat in Kemzeke, dat al 126 jaar lang ononderbroken door de familie wordt uitgebaat.’ Voor veel verhalen deed Erik een beroep op de mondelinge overlevering van 13 getuigen van de oudste nog levende generatie.

Schrijfplezier

Het schrijfplezier spat van de bladzijden, Erik heeft er zijn ziel en zaligheid ingestoken. ‘Ik ben echt op mooie verhalen gestoten. Zoals het onwaarschijnlijke levensverhaal van Aloïs Meersschaert, soldaat in de eerste wereldoorlog en gevlucht naar Nederland, en later politiecommissaris in Deinze waar hij altijd een zeer invloedrijke man is gebleven.’

Een ander merkwaardig verhaal vond Erik via één van de foto’s van de familie Kluskens waarop opvallend veel goud was te zien. ‘Wat bleek? Om hun stuk grond in Vrasene rijp te maken voor landbouwgrond stootte de familie op een aantal gouden voorwerpen, wellicht verborgen in de tijden dat de Spanjaarden, Oostenrijkers of Fransen het land bezetten. De familie besloot het goud te laten omsmelten bij een Antwerpse goudsmid, genoeg om de familie Kluskens te voorzien van mooie sieraden.’

Met dit boek poogde Erik om de stamvaders- en moeders uit langt vervolgen tijd terug te plaatsen in hun eigen tijd, dorp, wij, erf of huis ‘Het blijft een lastige oefening, maar we hopen om de voorouders op die manier terug een beetje tot leven te hebben gewekt.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings