17.9 C
Stekene
woensdag 31 mei 2023

Vlashof, een ‘jong’ woonzorgcentrum met potentieel

MET een gevestigde waarde op nauwelijks 200 meter en woonzorgcentra in onder meer Sint-Pauwels en Sint-Gillis-Waas gaat WZC Vlashof in de Sparrenhofdreef in Stekene toch vooral uit van zijn eigen sterkte. Een huiselijke sfeer, professionele zorg, oplossingen op maat waar de bewoner centraal staat, een breed aanbod aan activiteiten en comfortabele kamers met een fraai uitzicht zijn de troeven. Karolien Hofman, afkomstig uit Stekene, is sinds december 2021 directeur van Vlashof. Na een carrière in de thuisverpleging bij Bond Moyson was Karolien ook nog actief in een ander woonzorgcentrum.

WZC Vlashof behoorde in eerste instantie tot de Groep Senior Assist die in 2016 werd overgenomen door de Senior Living Group. In 2021 werd die op zijn beurt overgenomen door Korian, actief in gans Europa met onder meer psychiatrische ziekenhuizen en thuiszorgwinkels. In België baat de Korian Group 120 woonzorgcentra uit voor ongeveer 13.000 bewoners. De visie is gericht op een totaalpakket en een volledige begeleiding nog vooraleer mensen uiteindelijk kiezen voor een woonzorgcentrum.

“Wij beschikken over drie afdelingen. Een afdeling is voor personen met dementie, de twee andere zijn bestemd voor gemengde profielen. In totaal gaat het om 110 kamers waarvan 15 voorbehouden voor herstelverblijf en 95 voor een vast, residentieel verblijf.” Momenteel schommelt de bezetting tussen 90 à 95 kamers, er is dus sprake van een beperkte leegstand. “Dat heeft onder meer te maken met de overlijdens tijdens de coronapandemie. Daarnaast is Vlashof een vrij ‘jong’ woonzorgcentrum, er is zeker nog een groeimarge. Eerlijk is eerlijk, we behoren tot de duurdere woonzorgcentra in het Waasland. Maar in de dagprijs zitten heel wat voordelen zoals een telefoon en wifi op de kamer, parkeerplaats, onbeperkt water op de kamer… Als privéondernemer genieten we slechts van beperkte subsidies wat ook zijn invloed heeft op de dagprijs.”

Huiselijke sfeer

De ruime kamers met een eigen badkamer en inloopdouche zijn recent en liggen op de uithoeken met een mooi tuinzicht of een uitkijk op de kerk. “We trachten een huiselijke sfeer te creëren zodat bewoners zich hier thuis voelen. Dat heeft te maken met de inrichting, met het eigen meubilair dat ze mogen plaatsen. Samen eten zorgt voor een groepsgevoel. We hebben een uitgebreid activiteitenaanbod zoals het voorlezen van de krant met een ‘discussie’ rond de actualiteit, er worden spelletjes georganiseerd, er zijn muziekoptredens in de brasserie, wekelijks is er een aperitiefmoment voor de bewoners. Naast onze vaste medewerkers kunnen wij een beroep doen op heel wat vrijwilligers, we zijn hen zeer erkentelijk. Nieuwe vrijwilligers, met een hart voor onze bewoners, zijn overigens van harte welkom.”

Een aparte vermelding verdient de brasserie van Vlashof. “Onze brasserie is een belangrijke meerwaarde en wordt ook bezocht door mensen van buitenaf, behalve uiteraard tijdens de coronaperiode toen er geen bezoek toegelaten was. De brasserie is onze link naar de buurt en de mensen van het dorp.”

Nieuwe bewoners

Niet alleen Stekenaars maar ook personen afkomstig uit Gent of Lokeren kiezen voor WZC Vlashof, vaak omdat de kinderen nog in Stekene of in de buurt wonen wat het bezoek vergemakkelijkt. “De instroom van nieuwe bewoners loopt onder meer via onze contacten met de sociale diensten van regionale, Antwerpse en Gentse ziekenhuizen. Daarnaast verwijzen huisartsen en eerstelijnspartners naar ons door. Van een ‘strijd’ met andere woonzorgcentra willen we niet spreken, we zijn ‘concullega’s’. De meeste mensen gaan toch eerst op verkenning uit en maken vandaaruit een keuze, vaak trekt de aanwezigheid van vrienden of familieleden hen over de streep.”

Samenwerking met Zorg Stekene

“Ik ben hier nog vrij nieuw en moet nog een aantal zaken ontdekken. Ik kijk in ieder geval uit naar een samenwerking met Zorg Stekene, op diverse vlakken moeten wij mekaar toch vinden. We kunnen perfect naast elkaar bestaan maar ik denk dat wij elkaar ook kunnen helpen en versterken. Op uitnodigingen van het project ‘Stekene Boezjeert’ gaan we graag in. Ook wij geloven immers in een zorgzame buurt en stimuleren met veel plezier de contacten tussen onze bewoners en de gemeenschap. De bewoners van Stekene zijn ook steeds welkom op de activiteiten of muziekmomenten in onze brasserie.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in