25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

Vlashof, een ‘jong’ woonzorgcentrum met potentieel

MET een gevestigde waarde op nauwelijks 200 meter en woonzorgcentra in onder meer Sint-Pauwels en Sint-Gillis-Waas gaat WZC Vlashof in de Sparrenhofdreef in Stekene toch vooral uit van zijn eigen sterkte. Een huiselijke sfeer, professionele zorg, oplossingen op maat waar de bewoner centraal staat, een breed aanbod aan activiteiten en comfortabele kamers met een fraai uitzicht zijn de troeven. Karolien Hofman, afkomstig uit Stekene, is sinds december 2021 directeur van Vlashof. Na een carrière in de thuisverpleging bij Bond Moyson was Karolien ook nog actief in een ander woonzorgcentrum.

WZC Vlashof behoorde in eerste instantie tot de Groep Senior Assist die in 2016 werd overgenomen door de Senior Living Group. In 2021 werd die op zijn beurt overgenomen door Korian, actief in gans Europa met onder meer psychiatrische ziekenhuizen en thuiszorgwinkels. In België baat de Korian Group 120 woonzorgcentra uit voor ongeveer 13.000 bewoners. De visie is gericht op een totaalpakket en een volledige begeleiding nog vooraleer mensen uiteindelijk kiezen voor een woonzorgcentrum.

“Wij beschikken over drie afdelingen. Een afdeling is voor personen met dementie, de twee andere zijn bestemd voor gemengde profielen. In totaal gaat het om 110 kamers waarvan 15 voorbehouden voor herstelverblijf en 95 voor een vast, residentieel verblijf.” Momenteel schommelt de bezetting tussen 90 à 95 kamers, er is dus sprake van een beperkte leegstand. “Dat heeft onder meer te maken met de overlijdens tijdens de coronapandemie. Daarnaast is Vlashof een vrij ‘jong’ woonzorgcentrum, er is zeker nog een groeimarge. Eerlijk is eerlijk, we behoren tot de duurdere woonzorgcentra in het Waasland. Maar in de dagprijs zitten heel wat voordelen zoals een telefoon en wifi op de kamer, parkeerplaats, onbeperkt water op de kamer… Als privéondernemer genieten we slechts van beperkte subsidies wat ook zijn invloed heeft op de dagprijs.”

Huiselijke sfeer

De ruime kamers met een eigen badkamer en inloopdouche zijn recent en liggen op de uithoeken met een mooi tuinzicht of een uitkijk op de kerk. “We trachten een huiselijke sfeer te creëren zodat bewoners zich hier thuis voelen. Dat heeft te maken met de inrichting, met het eigen meubilair dat ze mogen plaatsen. Samen eten zorgt voor een groepsgevoel. We hebben een uitgebreid activiteitenaanbod zoals het voorlezen van de krant met een ‘discussie’ rond de actualiteit, er worden spelletjes georganiseerd, er zijn muziekoptredens in de brasserie, wekelijks is er een aperitiefmoment voor de bewoners. Naast onze vaste medewerkers kunnen wij een beroep doen op heel wat vrijwilligers, we zijn hen zeer erkentelijk. Nieuwe vrijwilligers, met een hart voor onze bewoners, zijn overigens van harte welkom.”

Een aparte vermelding verdient de brasserie van Vlashof. “Onze brasserie is een belangrijke meerwaarde en wordt ook bezocht door mensen van buitenaf, behalve uiteraard tijdens de coronaperiode toen er geen bezoek toegelaten was. De brasserie is onze link naar de buurt en de mensen van het dorp.”

Nieuwe bewoners

Niet alleen Stekenaars maar ook personen afkomstig uit Gent of Lokeren kiezen voor WZC Vlashof, vaak omdat de kinderen nog in Stekene of in de buurt wonen wat het bezoek vergemakkelijkt. “De instroom van nieuwe bewoners loopt onder meer via onze contacten met de sociale diensten van regionale, Antwerpse en Gentse ziekenhuizen. Daarnaast verwijzen huisartsen en eerstelijnspartners naar ons door. Van een ‘strijd’ met andere woonzorgcentra willen we niet spreken, we zijn ‘concullega’s’. De meeste mensen gaan toch eerst op verkenning uit en maken vandaaruit een keuze, vaak trekt de aanwezigheid van vrienden of familieleden hen over de streep.”

Samenwerking met Zorg Stekene

“Ik ben hier nog vrij nieuw en moet nog een aantal zaken ontdekken. Ik kijk in ieder geval uit naar een samenwerking met Zorg Stekene, op diverse vlakken moeten wij mekaar toch vinden. We kunnen perfect naast elkaar bestaan maar ik denk dat wij elkaar ook kunnen helpen en versterken. Op uitnodigingen van het project ‘Stekene Boezjeert’ gaan we graag in. Ook wij geloven immers in een zorgzame buurt en stimuleren met veel plezier de contacten tussen onze bewoners en de gemeenschap. De bewoners van Stekene zijn ook steeds welkom op de activiteiten of muziekmomenten in onze brasserie.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings