17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Van Abelendreef tot Zeshoek: Hamerstraat

Breedtegraad: 51 2126998901367 – Lengtegraad : 4 02622985839844

NOOIT geweten dat de letter ‘h’ zo populair was als beginletter van een straatnaam in Stekene. Van het Hamstraatje, Heerbaan, Heirweg en de Hoekstraat in Kemzeke tot de Hazenhoekstraat, Heikant, Heimeerstraat, Hellestraat, Herdersstraatje, Hinnenstraat, Huikstraat en zowaar Hulsterstraat Noord en Hulsterstraat Zuid. Maar vandaag ga ik op fietsverkenning uit in de Hamerstraat, met halfweg de Hamelse Vaart, tegenwoordig niet meer dan een bescheiden beekje.

“Pure Child”, lees ik op een bord vooraan de straat. “Pure Child” is het project van Magdalena Troch en Rudy Van Damme, beide gepassioneerd door alles wat met kinderen aanbelangt. Ze geven hun eigen opvoedkundig magazine uit, met daarnaast ook hun website www.purechild.be

Magdalena, sinds kort gepensioneerd, was kleuterjuf en door de jaren heen zag ze de veranderingen bij haar kleuters. De problematieken stapelden zich op, kinderen met labels, ziekten, allergieën. Een zoektocht naar zichzelf en het willen begrijpen van deze veranderingen leidde naar het paradijselijke Hawaï waar ze mensen ontmoette die haar lieten aanvoelen wat kinderen echt nodig hebben: de liefde van beide ouders, een warme en veilige thuis, een bewust en respectvol leren omgaan met zichzelf, hun medemens en de natuur. Ze schreef er ook een boek over ‘Gezond Groeien, een nieuwe kijk op voeding voor kinderen.” Rudy’s levenspad verliep via de studie van kunst en oosterse vechtkunst naar de ontdekking van de boeddhistische levensfilosofie. Na een levensbedreigende beroerte is Rudy grotendeels gerevalideerd en samen met Magdalena ontwikkelt hij de visie en de uitbouw van Pure Child.

FOTO: bever

Wat verderop een voortuin met aardewerk allerhande, kleurrijke vlinders aan de voorgevel, beelden van indianen. Bewoner Pierre (76) staat me op te wachten aan de voordeur van zijn huis dat veel weg heeft van een museum tjokvol foto’s, paardenalaam, hoefijzers, zadels, een oude Wurlitzer jukebox, sleutels, antieke kasten, klokken, prullaria. “Ik ben een gelukkig mens,” vertelt Pierre. “42 jaar lang trainer geweest van paarden, ik leidde ze op voor de drafsport, in binnen- en buitenland gewerkt. De liefde voor paarden zit er nog altijd in maar echt actief ben ik niet meer. We waren met acht kinderen thuis, armoe gekend maar nooit iets tekort gekomen. Ik ben een familieman, twee zonen, twee dochters, ze komen me nog altijd opzoeken. Ik was vroeger keeper bij voetbalclub Stekene, ben lang niet meer zo sterk als voorheen.” Pierre voelt zich verwant met Indianen. “Nooit in Amerika geweest, daar had ik het geld niet voor. Indianen zijn een goed ras, verdreven richting reservaten, wie zich verzette werd vermoord. In mijn hoofd ben ik een Indiaan, ik voel me verwant met hun cultuur, ben een beetje een rebel.”

Pierre kan geen afscheid nemen van alles wat hem omringt. “Ik leef teveel in het verleden, ik weet het wel. Heb zoveel verzameld maar kan niks wegdoen, vraag me altijd af wat er met al mijn spullen gaat gebeuren. Ach, het maakt me ook allemaal niet uit. Ik ben fier op wat ik heb, alles ligt hier tiptop. Het enige wat ik vraag is respect voor elkaar, dat ontbreekt er soms wel eens aan. Ik ben tevreden met wat ik doe en hoop nog lang te kunnen leven hier in de Hamerstraat.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings