25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

Verbinding en zorg centraal bij ‘Stekene Boezjeert’

MET Gazet Van Stekene besteden we graag aandacht aan ‘verbindende’ projecten. Daarom dragen wij ‘Stekene boezjeert’ in de dorpskern van de gemeente een warm hart toe. Het is één van de 114 geselecteerde projecten in het kader van Zorgzame Buurten als toekomstmodel. Voor het Stekense project kende Vlaanderen 100.000 euro toe. Bruggen bouwen tussen partners, zorgorganisaties en de buurt, dat is de inzet van ‘Stekene boezjeert.’ Drie partners engageren zich in het project: Raakzaam vzw, Zorg Stekene en de gemeente Stekene.

Om de ambities, verwachtingen en opportuniteiten te belichten zat Gazet Van Stekene rond de tafel met Klaartje Pauwels begeleider Wonen & Leven bij Zorg Stekene, Anne Cornu beleidsmedewerker bij Raakzaam vzw en schepen Grietje Cortebeek, voorzitter Zorg Stekene. Na de perslancering medio februari 2022 schakelt ‘Stekene boezjeert’ een versnelling hoger.

Ondersteuningsnood

“De zorgnoden in Stekene – maar ook elders – zijn groot en dit op verschillende vlakken. Eenzaamheid, een tekort aan fysieke beweging bij ouderen, mantelzorgers die geïsoleerd raken, beperkte interactie tussen generaties. Met ‘Stekene boezjeert’ willen wij daarom een inclusieve leef-, zorg- en woonsite aanbieden voor alle inwoners en in het bijzonder voor inwoners met een ondersteuningsnood.”

Raakzaam vzw realiseert hiervoor een zorgsite – in samenwerking met Poot-Schenk Hattori – met woningen, ontmoetingsruimten en dagbestedingsruimten, op de huidige parking gelegen achteraan wzc Zoetenaard. De grond werd overgedragen aan de welzijnsvereniging Zorg Stekene, bij de oprichting van Zorg Stekene in 2018. Nu geeft Zorg Stekene deze aan Raakzaam vzw via recht van opstal. De oplevering vindt plaats in 2024, Raakzaam neemt de investering voor zijn rekening. Het centrum zal plaats bieden aan 25 bewoners en 20 plaatsen dagbesteding voor personen met een beperking, goed voor een tewerkstelling van 25 à 30 medewerkers. De zorgsite wil uitgroeien tot een buurtcentrum en een ontmoetingsplaats

Zaadjes planten

Wij willen mensen doen ‘boezjeren”, inzetten op ‘actieve beweging’ en ‘positieve gezondheid’

Plannen omzetten in concrete acties, dat is de eerste uitdaging van ‘Stekene boezjeert’. Twee projectmedewerkers gaan hiervoor aan de slag met ondersteuning van een kerngroep. “Het komt er op aan om ‘zaadjes te planten’, kleine initiatieven te nemen. Voor het indienen van het project hebben wij een bevraging gedaan bij buurtbewoners en dat zullen we in de toekomst blijven doen. Samen onderzoeken we welke noden er zijn, op welke manier het zorgaanbod in de buurt verbeterd kan worden, waar mogelijks hiaten zijn in het huidig (zorg) aanbod en hoe formele en informele zorg aan elkaar verbonden kunnen worden.”

Wandellussen

Daarnaast ambieert ‘Stekene boezjeert’ om verenigingen, organisaties en diensten ‘in beweging te zetten’, hen met elkaar in verbinding te brengen. “Wij willen mensen doen ‘boezjeren’, inzetten op ‘actieve beweging’ en ‘positieve gezondheid’ om zo isolement en eenzaamheid tegen te gaan. Verbinden, versterken, ondersteunen: daar gaan we voor.”

Meer info: maak kennis met ‘Stekene boezjeert’ op de Dag van de Zorg op 15 mei op de site van Raakzaam vzw in de Verkenstraat 4c

Contact: stekene.boezjeert@raakzaam.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings