20.5 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Verbinding en zorg centraal bij ‘Stekene Boezjeert’

MET Gazet Van Stekene besteden we graag aandacht aan ‘verbindende’ projecten. Daarom dragen wij ‘Stekene boezjeert’ in de dorpskern van de gemeente een warm hart toe. Het is één van de 114 geselecteerde projecten in het kader van Zorgzame Buurten als toekomstmodel. Voor het Stekense project kende Vlaanderen 100.000 euro toe. Bruggen bouwen tussen partners, zorgorganisaties en de buurt, dat is de inzet van ‘Stekene boezjeert.’ Drie partners engageren zich in het project: Raakzaam vzw, Zorg Stekene en de gemeente Stekene.

Om de ambities, verwachtingen en opportuniteiten te belichten zat Gazet Van Stekene rond de tafel met Klaartje Pauwels begeleider Wonen & Leven bij Zorg Stekene, Anne Cornu beleidsmedewerker bij Raakzaam vzw en schepen Grietje Cortebeek, voorzitter Zorg Stekene. Na de perslancering medio februari 2022 schakelt ‘Stekene boezjeert’ een versnelling hoger.

Ondersteuningsnood

“De zorgnoden in Stekene – maar ook elders – zijn groot en dit op verschillende vlakken. Eenzaamheid, een tekort aan fysieke beweging bij ouderen, mantelzorgers die geïsoleerd raken, beperkte interactie tussen generaties. Met ‘Stekene boezjeert’ willen wij daarom een inclusieve leef-, zorg- en woonsite aanbieden voor alle inwoners en in het bijzonder voor inwoners met een ondersteuningsnood.”

Raakzaam vzw realiseert hiervoor een zorgsite – in samenwerking met Poot-Schenk Hattori – met woningen, ontmoetingsruimten en dagbestedingsruimten, op de huidige parking gelegen achteraan wzc Zoetenaard. De grond werd overgedragen aan de welzijnsvereniging Zorg Stekene, bij de oprichting van Zorg Stekene in 2018. Nu geeft Zorg Stekene deze aan Raakzaam vzw via recht van opstal. De oplevering vindt plaats in 2024, Raakzaam neemt de investering voor zijn rekening. Het centrum zal plaats bieden aan 25 bewoners en 20 plaatsen dagbesteding voor personen met een beperking, goed voor een tewerkstelling van 25 à 30 medewerkers. De zorgsite wil uitgroeien tot een buurtcentrum en een ontmoetingsplaats

Zaadjes planten

Wij willen mensen doen ‘boezjeren”, inzetten op ‘actieve beweging’ en ‘positieve gezondheid’

Plannen omzetten in concrete acties, dat is de eerste uitdaging van ‘Stekene boezjeert’. Twee projectmedewerkers gaan hiervoor aan de slag met ondersteuning van een kerngroep. “Het komt er op aan om ‘zaadjes te planten’, kleine initiatieven te nemen. Voor het indienen van het project hebben wij een bevraging gedaan bij buurtbewoners en dat zullen we in de toekomst blijven doen. Samen onderzoeken we welke noden er zijn, op welke manier het zorgaanbod in de buurt verbeterd kan worden, waar mogelijks hiaten zijn in het huidig (zorg) aanbod en hoe formele en informele zorg aan elkaar verbonden kunnen worden.”

Wandellussen

Daarnaast ambieert ‘Stekene boezjeert’ om verenigingen, organisaties en diensten ‘in beweging te zetten’, hen met elkaar in verbinding te brengen. “Wij willen mensen doen ‘boezjeren’, inzetten op ‘actieve beweging’ en ‘positieve gezondheid’ om zo isolement en eenzaamheid tegen te gaan. Verbinden, versterken, ondersteunen: daar gaan we voor.”

Meer info: maak kennis met ‘Stekene boezjeert’ op de Dag van de Zorg op 15 mei op de site van Raakzaam vzw in de Verkenstraat 4c

Contact: stekene.boezjeert@raakzaam.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in