25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

Meer dan 17% van Stekenaars heeft een inkomen beneden de kritische grens

17,4% van de Stekense bevolking heeft een inkomen beneden de kritische grens van 10.000 euro op jaarbasis. Armoederisico’s liggen het hoogst bij personen in eenoudergezinnen, bij eenpersoonshuishoudens en oudere koppels. Naar socio-economische positie is het hoogste armoederisico te vinden bij werklozen. Het armoederisico ligt hoger bij huurders en bij personen buiten de Europese Unie. Deze gegevens werden verstrekt door de Gemeente Stekene en zijn terug te vinden in de Stadsmonitor, opgemaakt door de Vlaamse Overheid in het najaar van 2020.

Het aantal personen dat een beroep doet op het OCMW van Stekene stijgt, de problematieken worden steeds complexer. Ook bij vzw De Olijf die gratis voedselondersteuning biedt voor mensen die het financieel moeilijk hebben, zien ze een toename van het aantal ‘klanten’.

“Wij maken er het beste van”

Twee zussen komen tweewekelijks naar de voedselbedeling bij De Olijf. De oudste is een alleenstaande moeder met twee kinderen van 19 en 12, zij huurt een sociale woning. “Ik heb in de verzorgingssector gewerkt en in rusthuizen. Maar vanwege een slechte rug – een ontbrekende tussenwervel – maakte ik de overstap naar kinderverzorging in een school in Zelzate. Ik sta gewoon mee in een peuterklas samen met de juf. De fysieke belasting valt best mee en ik vind mijn werk heel fijn. Ik doe een beroep op De Olijf als een aanvulling op mijn inkomen. Ik heb een leefloon bijgevuld door het OCMW, op die manier kom ik aan het bestaansminimum. Met de hulp van onder meer De Olijf is het leefbaar voor mij.”

De jongere zus studeerde twee jaar verpleegkunde maar maakte haar opleiding niet af. “Ik wil graag in de zorg staan maar niet op de manier waarop verpleegkundigen worden ingezet, de werkdruk is veel te hoog, het verwachtingspatroon is te groot. Daar knapte ik op af. Momenteel ben ik werkzoekende. Er zijn opportuniteiten in de zorgsector maar met een opgroeiend kind van vijf jaar is het niet evident om een job te vinden binnen de schooluren, meestal wordt er in shiften gewerkt. Ik woon in een appartement van een sociaal verhuurkantoor, ik geniet van een werkloosheidsuitkering met een leefloon als aanvulling.”

De twee zussen staan optimistisch in het leven. “Ik word niet vrolijk van mijn situatie maar ben er ook niet ongelukkig door. Ik heb mijn kinderen en mijn werk. De kinderen raken gewend aan de situatie, soms gaat het beter, dan weer wat minder, maar ze doen er nooit moeilijk over. Veel geld voor een vakantie is er meestal niet, door iedere maand wat opzij te zetten kunnen we wel eens genieten van een binnenlandse vakantie. Wij zijn niet gewend om veel te hebben, voor ons is dat ‘normaal’. Iemand die altijd in luxe leefde en plots moet terugvallen op een minimum bestaan, is de schok heel groot. Onze ouders hadden het ook al niet breed. Wij trekken ons plan, we leren leven met onze situatie en maken er het beste van. De toekomst: er lopen een paar sollicitaties, ik hoop snel werk te vinden en voor mijn zus wens ik een betere gezondheid.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings