13.5 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

Georges Dhollander verzamelt elke dag zwerfvuil in Stekene en Kemzeke

WINTER of zomer, al tien jaar lang trekt Georges Dhollander (71) vanuit de Regentiestraat door de straten van Kemzeke en Stekene om zwerfvuil te prikken. Wekelijks verzamelt hij minstens twee vuilniszakken vol met sigarettenpeuken, mondmaskers, plastic, metaal, blikjes en ander afval dat achtergelaten wordt op een plaats waar dat niet hoort.

“Vanuit mijn opvoeding kreeg ik mee om nooit iets weg te gooien. Mijn moeder zei altijd om afval in de afvalbak te deponeren. Als wij etensresten over hadden dan ging dit naar de kippen. Bovendien veegden wij onze hof elke week schoon.” Als onderwijzer op de GBS Reynaerdijn bedacht Georges een alternatieve straf voor kinderen die wat mispeuterden. “In plaats van doelloos rondjes te lopen op de speelplaats moesten ze van mij vijf papiertjes oprapen, dat bracht ze enige zin voor het milieu bij. Er waren natuurlijk altijd slimme kinderen die één papiertje opraapten en het daarna in vijf scheurden,” lacht Georges.

“Ik wil iets terugdoen voor de maatschappij. Zwerfvuil is vervelend maar samen kunnen we het probleem aanpakken.”

Bij zijn pensionering zocht Georges naar een zinvolle tijdsbesteding. “Ik begon te wandelen met onze hond en zag veel zwerfvuil liggen. Ik raapte het op en stak het bij ons thuis in de vuilnisbak. Dat was niet de oplossing, wij hoeden uiteraard niet het zwerfvuil van de ganse straat te verzamelen. Ik ben naar de gemeente gestapt net toen ze startten met een actie rond sluikstorten. Ik kreeg een prikstok mee en een partij vuilniszakken. Bovendien ben ik via de gemeente verzekerd voor mijn ‘zwerfvuilacties’.”

Wandelen is gezond

“Ook natuurbehoud is één van mijn motieven. Het is vanzelfsprekend maar een druppel op een hete plaat, maar je moet toch ergens beginnen. Ik ben sportief ingesteld en wandelen is sowieso gezond. Ik heb een viertal ‘vaste routes’, een aantal dichtbij huis maar ook heel wat verderop richting Heerweg, Kwakkel of  Gelaagputten. Het gaat om wandeltochten van circa 2 uur en reken daarbij nog eens 1 uur sorteren op metaal, plastic en restafval. De grootste fracties zijn sigarettenpeuken naast brikjes en blikjes, mondmaskers, plastieken en glazen flessen. Deze week vond ik nog een 20-tal glazen flessen in een bos.”

FOTO: bever

Sociaal contact

“Ik wandel op mijn eigen tempo samen met mijn hond. Onderweg stop ik af en toe om een praatje te maken maar ik ga ook langs bij mensen die vaak alleen zijn. Het sociale contact vind ik net zo belangrijk. Sporadisch doe ik een speciale ‘vangst’. Ik vond een keer een portefeuille, de dame in kwestie bracht me achteraf twee flessen wijn, dat is dan weer de plezante kant van het verhaal.” Overwegend krijgt Georges vooral positieve reacties. “Eigenlijk is het simpel: ik wil iets terugdoen voor de maatschappij. Zwerfvuil is vervelend maar samen kunnen we het probleem aanpakken. Een vrijwilligersvergoeding zou wel passend zijn.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings