-0.2 C
Stekene
zondag 3 december 2023

Davidsfonds Kemzeke: bloeiende culturele vereniging met toekomstplannen

‘ACTIVITEITEN organiseren rond taal, geschiedenis, kunst, erfgoed… in dialoog en wederzijds respect, solidariteit en maatschappelijke bewogenheid. Zoveel mogelijk kwaliteit brengen en laagdrempelig opereren.’ Dat is een notendop de missie van Davidsfonds Kemzeke. Wat is in dit vernieuwde kader mogelijk 65 jaar na de start?

Gazet Van Stekene was met enkele bestuursleden te gast in het oud gemeentehuis van Kemzeke waar op dat moment de tentoonstelling liep ‘Met Georges Van Dooren op zoek naar Reynaert in de literatuur’, een organisatie van Davidsfonds Kemzeke. Hier te ontdekken: een selectie waardevolle boeken uit de privéverzameling van Georges Van Dooren, zelf een medestichter van het Davidsfonds in Kemzeke. Ook Jos Eeckhout, echtgenote van Nicole en lange tijd zelf voorzitter, schoof mee aan.

‘De oprichting van Davidsfonds Kemzeke dateert al van 15 december 1957. Schoolinspecteur Amedé Mels was de eerste voorzitter, Aloïs Mortier nam de taken van secretaris-penningmeester voor zijn rekening. Davidsfonds Nationaal stond in die periode voor cultuur, Katholiek en Vlaams. Gaandeweg verschoof de aandacht toch vooral naar cultuur.’

Van aperitiefconcerten tot meerdaagse cultuurreizen

‘Sinds de stichting stonden er veel evenementen en activiteiten van uiteenlopende aard op het programma, een enorme lange lijst. Ons motto is altijd geweest: het aangename koppelen aan het nuttige. In de eerste periode betrof het vooral lezingen met gerenommeerde sprekers. Maar net zo goed organiseerden we tentoonstellingen, 11-juli vieringen, aperitiefconcerten, ‘Toast Literair’, toeristische avonden, nodigden we het ‘Reizend Volkstheater’ uit, organiseerden we wandelingen, daguitstappen, meerdaagse cultuurreizen, ‘Gluren bij de buren’, fietszoektochten, de jaarlijks Quiz, teveel om allemaal op te noemen. Ook een uitgave van een eigen dichtbundel met werken van zowel schoolkinderen als vele leden en niet-leden volwassenen staat op ons palmares.’

De activiteiten worden doorgaans druk bezocht. ‘Zo konden de laatste lezingen (Maarten Baes en Arnout Hauben – voor corona dus) telkens rekenen op ongeveer 130 geïnteresseerde toehoorders. Beperkende voorwaarden werden ondervangen door onder meer een fotowedstrijd, een quiz via mail en in de twee zomermaanden langlopende fietszoektochten met elk circa 100 trappers. Bij het recente bezoek deze zomer aan de ‘Verbeke Foundation’ telden we 36 deelnemers onder onze leden.’

Davidsfonds Kemzeke is altijd al een welkome partner geweest voor andere verenigingen in het dorp. Dat was onder meer het geval bij de samenwerking met Gezinsbond Kemzeke en met ’t Kelderken; bij de medewerking aan de organisatie van ‘Make a Wish’ en aan de film ‘900 jaar Kemzeke’ in 2017 en nog zoveel meer.

Vermindering aantal leden laatste decennia

‘Momenteel zijn er over gans Vlaanderen een 350-tal plaatselijke Davidsfondsafdelingen en 4.000 vrijwilligers actief, wij tellen een 100-tal leden. Elk lidmaatschap is geldig voor het ganse gezin. Dat is uiteraard nog een  behoorlijk aantal in tijden waarin steeds minder mensen zich engageren in een vereniging.’ Het lidgeld bij het Davidsfonds bedraagt 40 euro, voor dit bedrag kan je boeken kiezen uit de Cultuurgids; via een Cultuurkaart krijg je korting bij tientallen musea, cultuurhuizen en evenementen.’

Nieuwe bestuursleden van harte welkom

Voorlopig ziet de toekomst er rooskleurig uit, maar de bestuursleden van Davidsfonds Kemzeke denken al verder. ‘We zijn er eerlijk in: het is niet evident om nieuwe bestuursleden te vinden. Het huidige bestuur telt een zevental enthousiaste leden die het beste van zichzelf geven, nl: Maria Dhollander, Boudewijn Slaets, Georges Dhollander, Anneke Van Gaever, Anna De Witte, Rita Maes en Nicole Guns. We worden er niet jonger op en zijn dus op zoek naar nieuwe bestuursleden. Niettemin – nu corona hopelijk achter de rug ligt – staan er dit jaar nog tal van activiteiten op het programma. Om er enkele te noemen: een bezoek aan Meirlaenhof in Sint-Pauwels, een daguitstap, de Jaarmarktentoonstelling (met Ann Coppens en Hugo Kaïret) en een vierdaagse culturele reis naar Frankrijk. Zoals u ziet: Davidsfonds Kemzeke leeft! Nieuwe bestuursleden zijn van harte welkom.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings