11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Davidsfonds Kemzeke: bloeiende culturele vereniging met toekomstplannen

‘ACTIVITEITEN organiseren rond taal, geschiedenis, kunst, erfgoed… in dialoog en wederzijds respect, solidariteit en maatschappelijke bewogenheid. Zoveel mogelijk kwaliteit brengen en laagdrempelig opereren.’ Dat is een notendop de missie van Davidsfonds Kemzeke. Wat is in dit vernieuwde kader mogelijk 65 jaar na de start?

Gazet Van Stekene was met enkele bestuursleden te gast in het oud gemeentehuis van Kemzeke waar op dat moment de tentoonstelling liep ‘Met Georges Van Dooren op zoek naar Reynaert in de literatuur’, een organisatie van Davidsfonds Kemzeke. Hier te ontdekken: een selectie waardevolle boeken uit de privéverzameling van Georges Van Dooren, zelf een medestichter van het Davidsfonds in Kemzeke. Ook Jos Eeckhout, echtgenote van Nicole en lange tijd zelf voorzitter, schoof mee aan.

‘De oprichting van Davidsfonds Kemzeke dateert al van 15 december 1957. Schoolinspecteur Amedé Mels was de eerste voorzitter, Aloïs Mortier nam de taken van secretaris-penningmeester voor zijn rekening. Davidsfonds Nationaal stond in die periode voor cultuur, Katholiek en Vlaams. Gaandeweg verschoof de aandacht toch vooral naar cultuur.’

Van aperitiefconcerten tot meerdaagse cultuurreizen

‘Sinds de stichting stonden er veel evenementen en activiteiten van uiteenlopende aard op het programma, een enorme lange lijst. Ons motto is altijd geweest: het aangename koppelen aan het nuttige. In de eerste periode betrof het vooral lezingen met gerenommeerde sprekers. Maar net zo goed organiseerden we tentoonstellingen, 11-juli vieringen, aperitiefconcerten, ‘Toast Literair’, toeristische avonden, nodigden we het ‘Reizend Volkstheater’ uit, organiseerden we wandelingen, daguitstappen, meerdaagse cultuurreizen, ‘Gluren bij de buren’, fietszoektochten, de jaarlijks Quiz, teveel om allemaal op te noemen. Ook een uitgave van een eigen dichtbundel met werken van zowel schoolkinderen als vele leden en niet-leden volwassenen staat op ons palmares.’

De activiteiten worden doorgaans druk bezocht. ‘Zo konden de laatste lezingen (Maarten Baes en Arnout Hauben – voor corona dus) telkens rekenen op ongeveer 130 geïnteresseerde toehoorders. Beperkende voorwaarden werden ondervangen door onder meer een fotowedstrijd, een quiz via mail en in de twee zomermaanden langlopende fietszoektochten met elk circa 100 trappers. Bij het recente bezoek deze zomer aan de ‘Verbeke Foundation’ telden we 36 deelnemers onder onze leden.’

Davidsfonds Kemzeke is altijd al een welkome partner geweest voor andere verenigingen in het dorp. Dat was onder meer het geval bij de samenwerking met Gezinsbond Kemzeke en met ’t Kelderken; bij de medewerking aan de organisatie van ‘Make a Wish’ en aan de film ‘900 jaar Kemzeke’ in 2017 en nog zoveel meer.

Vermindering aantal leden laatste decennia

‘Momenteel zijn er over gans Vlaanderen een 350-tal plaatselijke Davidsfondsafdelingen en 4.000 vrijwilligers actief, wij tellen een 100-tal leden. Elk lidmaatschap is geldig voor het ganse gezin. Dat is uiteraard nog een  behoorlijk aantal in tijden waarin steeds minder mensen zich engageren in een vereniging.’ Het lidgeld bij het Davidsfonds bedraagt 40 euro, voor dit bedrag kan je boeken kiezen uit de Cultuurgids; via een Cultuurkaart krijg je korting bij tientallen musea, cultuurhuizen en evenementen.’

Nieuwe bestuursleden van harte welkom

Voorlopig ziet de toekomst er rooskleurig uit, maar de bestuursleden van Davidsfonds Kemzeke denken al verder. ‘We zijn er eerlijk in: het is niet evident om nieuwe bestuursleden te vinden. Het huidige bestuur telt een zevental enthousiaste leden die het beste van zichzelf geven, nl: Maria Dhollander, Boudewijn Slaets, Georges Dhollander, Anneke Van Gaever, Anna De Witte, Rita Maes en Nicole Guns. We worden er niet jonger op en zijn dus op zoek naar nieuwe bestuursleden. Niettemin – nu corona hopelijk achter de rug ligt – staan er dit jaar nog tal van activiteiten op het programma. Om er enkele te noemen: een bezoek aan Meirlaenhof in Sint-Pauwels, een daguitstap, de Jaarmarktentoonstelling (met Ann Coppens en Hugo Kaïret) en een vierdaagse culturele reis naar Frankrijk. Zoals u ziet: Davidsfonds Kemzeke leeft! Nieuwe bestuursleden zijn van harte welkom.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in