13.1 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Zorg Stekene: lekkere en gezonde maaltijden elk dag weer

EEN belangrijk onderdeel van Zorg Stekene is het cateringgebeuren. Kurt De Bilde, dienstverantwoordelijke catering bij Zorg Stekene, stuurt en coördineert de werking. Zestien vaste medewerkers, onder leiding van hoofdkok Johan Simons, zorgen voor heerlijke en gezonde maaltijden. Voor veel mensen telkens weer een hoogtepunt van de dag…

“Catering omvat drie luiken. Voor de zorgcampus, waartoe het woonzorgcentrum Zoetenaard behoort, bereiden we dagelijks 140 warme maaltijden die we bedelen in de gezellige leefruimtes op acht zones met telkens 17 bewoners. Daarnaast verzorgen we een 80-tal huis-aan-huis maaltijden die we warm uitvoeren van maandag tot en met zaterdag. Tenslotte bereiden we dagelijks ook een 40-tal maaltijden voor kinderdagverblijf Dolfijn. In totaal gaat het dus dagelijks om circa 260 maaltijden.”

Warme lijn

“Voor de bedeling van de maaltijden kiezen we voor een organisatie in ‘warme lijn’. Dit betekent dat de bereidde voedingswaren op temperatuur blijven tot op het moment van de bediening. Twee ovens in de camionettes zorgen voor een gewenste temperatuur van de maaltijden, dit alles volgens de HACEP-regels van voedselveiligheid. Met een vaste medewerker en vrijwilligers bedelen we vijf keer per week, vrijdag bezorgen we nog een koude maaltijd die tijdens het weekend kan opgewarmd worden.” Andere organisaties kiezen voor een ‘koude lijn’, wat betekent dat maaltijden geproduceerd worden 1 tot 5 dagen op voorhand en terug opgewarmd worden tegen de dag en het uur van het serveren aan de gasten.

De ‘toer’ rond Stekene en Kemzeke

“Het is een logistieke uitdaging om de maaltijdbedeling telkens tot een goed einde te brengen. We vertrekken hier om 9u30 en doen de ‘toer’ rond Stekene en Kemzeke. Het komt er op aan om de ‘juiste’ mensen te vinden. Empathie, inleving, sociale vaardigheden zijn vereist om onze ‘cliënten’ op een fijne manier te bedienen. Onze logistieke medewerkers hebben ook een signalerende, maatschappelijke functie. De meeste mensen zijn alleenstaand, vaak hulpbehoevend, hebben extra aandacht nodig, de levering van de maaltijd is voor velen een moment van de dag waar ze zeer naar uitkijken.”

Cafetaria gerund door vrijwilligers

“Daarnaast verzorgen we met de catering ook de cafetaria van woonzorgcentrum Zoetenaard, 7 dagen op 7. We doen dit met 35 vrijwilligers, dus zonder bezoldigde medewerkers. Tweemaandelijks houden we een planningsvergadering met alle vrijwilligers, het is prachtig om zien dat de taken probleemloos worden opgepakt met een grote zin voor verantwoordelijkheid. In de cafetaria wordt geen warm eten bediend maar wel dranken, taartjes, gebakjes en verjaardagmenu’s.”

Hotelontbijt op de afdeling

“Voor de bedeling van de maaltijden kiezen we voor een organisatie in ‘warme lijn’. Dit betekent dat de bereidde voedingswaren op temperatuur blijven tot op het moment van de bediening.”

“Om het beeld compleet te maken: wij maken ook de boterhammaaltijden voor het woonzorgcentrum, bewoners genieten ervan op de afdeling. We proberen zoveel mogelijk à la carte te werken, mensen worden bevraagd over hun voorkeuren. Iedere dag is er, naast kazen en vlees, een assortiment van wel tien zoetigheden. We streven eigenlijk naar een hotelontbijt. ’s Avonds hebben de bewoners de keuze uit twee menu’s.”

A-producten

“Onze voedingsaankopen doen wij via het platform van cateringbedrijf Sodexo, door hun grote schaal kunnen we voordeliger inkopen. Wij werken uitsluitend met A-producten, wat toch uniek is voor een voorziening van onze schaal. De samenwerking met Sodexo levert enkel voordelen op. We koken in eigen beheer maar genieten van technische ondersteuning op het vlak van IT en software, allergenen en menucyclussen. Met al onze vragen kunnen we bij hen terecht.” De aanpak van het cateringgebeuren leverde Zorg Stekene het Smiley certificaat op. “Met een Smiley garanderen wij de kwaliteit van ons eten, we moesten hiervoor heel wat testen ondergaan.”

Gezocht: hulpkok

“Het is niet evident om keukenpersoneel te vinden, we zijn al zes maanden op zoek naar een hulpkok. Gelukkig hebben we twee kandidaten gevonden waarmee gesprekken lopen. De horeca heeft het moeilijk om medewerkers te vinden, Zorg Stekene daarentegen biedt een stabiele omgeving met een gegarandeerde werkzekerheid,” besluit Kurt De Bilde.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in