13.5 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

Zorg Stekene: lekkere en gezonde maaltijden elk dag weer

EEN belangrijk onderdeel van Zorg Stekene is het cateringgebeuren. Kurt De Bilde, dienstverantwoordelijke catering bij Zorg Stekene, stuurt en coördineert de werking. Zestien vaste medewerkers, onder leiding van hoofdkok Johan Simons, zorgen voor heerlijke en gezonde maaltijden. Voor veel mensen telkens weer een hoogtepunt van de dag…

“Catering omvat drie luiken. Voor de zorgcampus, waartoe het woonzorgcentrum Zoetenaard behoort, bereiden we dagelijks 140 warme maaltijden die we bedelen in de gezellige leefruimtes op acht zones met telkens 17 bewoners. Daarnaast verzorgen we een 80-tal huis-aan-huis maaltijden die we warm uitvoeren van maandag tot en met zaterdag. Tenslotte bereiden we dagelijks ook een 40-tal maaltijden voor kinderdagverblijf Dolfijn. In totaal gaat het dus dagelijks om circa 260 maaltijden.”

Warme lijn

“Voor de bedeling van de maaltijden kiezen we voor een organisatie in ‘warme lijn’. Dit betekent dat de bereidde voedingswaren op temperatuur blijven tot op het moment van de bediening. Twee ovens in de camionettes zorgen voor een gewenste temperatuur van de maaltijden, dit alles volgens de HACEP-regels van voedselveiligheid. Met een vaste medewerker en vrijwilligers bedelen we vijf keer per week, vrijdag bezorgen we nog een koude maaltijd die tijdens het weekend kan opgewarmd worden.” Andere organisaties kiezen voor een ‘koude lijn’, wat betekent dat maaltijden geproduceerd worden 1 tot 5 dagen op voorhand en terug opgewarmd worden tegen de dag en het uur van het serveren aan de gasten.

De ‘toer’ rond Stekene en Kemzeke

“Het is een logistieke uitdaging om de maaltijdbedeling telkens tot een goed einde te brengen. We vertrekken hier om 9u30 en doen de ‘toer’ rond Stekene en Kemzeke. Het komt er op aan om de ‘juiste’ mensen te vinden. Empathie, inleving, sociale vaardigheden zijn vereist om onze ‘cliënten’ op een fijne manier te bedienen. Onze logistieke medewerkers hebben ook een signalerende, maatschappelijke functie. De meeste mensen zijn alleenstaand, vaak hulpbehoevend, hebben extra aandacht nodig, de levering van de maaltijd is voor velen een moment van de dag waar ze zeer naar uitkijken.”

Cafetaria gerund door vrijwilligers

“Daarnaast verzorgen we met de catering ook de cafetaria van woonzorgcentrum Zoetenaard, 7 dagen op 7. We doen dit met 35 vrijwilligers, dus zonder bezoldigde medewerkers. Tweemaandelijks houden we een planningsvergadering met alle vrijwilligers, het is prachtig om zien dat de taken probleemloos worden opgepakt met een grote zin voor verantwoordelijkheid. In de cafetaria wordt geen warm eten bediend maar wel dranken, taartjes, gebakjes en verjaardagmenu’s.”

Hotelontbijt op de afdeling

“Voor de bedeling van de maaltijden kiezen we voor een organisatie in ‘warme lijn’. Dit betekent dat de bereidde voedingswaren op temperatuur blijven tot op het moment van de bediening.”

“Om het beeld compleet te maken: wij maken ook de boterhammaaltijden voor het woonzorgcentrum, bewoners genieten ervan op de afdeling. We proberen zoveel mogelijk à la carte te werken, mensen worden bevraagd over hun voorkeuren. Iedere dag is er, naast kazen en vlees, een assortiment van wel tien zoetigheden. We streven eigenlijk naar een hotelontbijt. ’s Avonds hebben de bewoners de keuze uit twee menu’s.”

A-producten

“Onze voedingsaankopen doen wij via het platform van cateringbedrijf Sodexo, door hun grote schaal kunnen we voordeliger inkopen. Wij werken uitsluitend met A-producten, wat toch uniek is voor een voorziening van onze schaal. De samenwerking met Sodexo levert enkel voordelen op. We koken in eigen beheer maar genieten van technische ondersteuning op het vlak van IT en software, allergenen en menucyclussen. Met al onze vragen kunnen we bij hen terecht.” De aanpak van het cateringgebeuren leverde Zorg Stekene het Smiley certificaat op. “Met een Smiley garanderen wij de kwaliteit van ons eten, we moesten hiervoor heel wat testen ondergaan.”

Gezocht: hulpkok

“Het is niet evident om keukenpersoneel te vinden, we zijn al zes maanden op zoek naar een hulpkok. Gelukkig hebben we twee kandidaten gevonden waarmee gesprekken lopen. De horeca heeft het moeilijk om medewerkers te vinden, Zorg Stekene daarentegen biedt een stabiele omgeving met een gegarandeerde werkzekerheid,” besluit Kurt De Bilde.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings