20.4 C
Stekene
woensdag 17 juli 2024

’t Kelderken, ijzersterk toneelgezelschap uit Kemzeke

IN Kemzeke en verre omstreken is Toneelgezelschap ’t Kelderken een begrip en dat al 44 jaar lang. Met populaire en ‘moeilijke’ stukken spreekt het gezelschap een breed publiek aan. Voorzitter Marina Dullaert en secretaris Karel Van de Perre ontvangen Gazet Van Stekene – waar anders – in de kelder van het parochiecentrum Kemzeke. De bijdrage van het toneelgezelschap aan het culturele leven van het dorp kan niet genoeg naar waarde worden geschat. In 2002 ontving de vereniging de Cultuurprijs van de Gemeentelijke Culturele Raad van Stekene.

2 november, stilaan stijgt de koorts bij de leden van ’t Kelderken, op 26 november vindt de première plaats van het blijspel ‘Nog eens ’t zelfde’, inmiddels de 78ste productie. ‘Oprichters Jozef Meerschaert, Julia Dewert, Francine Noens, Francine Franckaert, Benny Braem en Willy Zaman zijn nog steeds actief in de vereniging. In de eerste periode brachten we één productie per jaar, later stonden er jaarlijks steeds twee op het programma. De allereerste productie was: ‘Hoogheid uw kameel staat klaar’.’

Regelmatig pakt ’t Kelderken uit met ‘speciallekes’ zoals ‘Getto’, naar historische feiten uit het leven van de Joodse gemeenschap in Warschau of het familiedrama ‘Festen’. ‘We starten steeds met het lezen van een aantal stukken voorafgaand aan een nieuwe productie. We doen hierbij een beroep op het repertoire van ‘Open doek’, de koepelorganisatie voor het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel. Hoeveel spelers er nodig zijn is één van de criteria bij de keuze van een stuk.’

Hoeveel spelers er nodig zijn is één van de criteria bij de keuze van een stuk

Soms is er weinig voeling met een theatertekst, enkele jaren later wordt het stuk alsnog opgevoerd. ‘Het heeft ook te maken met de ‘smaak’ van het moment. Er is een tijd geweest dat de stukken van Ruud De Ridder zeer populair waren, maar dat is nu voorbij. Theaterstukken van Pol Anrys liggen tegenwoordig goed in de markt.’

Externe en ‘eigen’ regisseurs

‘We werken zowel met externe als met ‘eigen’ regisseurs’. Externe regisseurs waren onder meer Steven De Lelie, Wim Stevens en Wim Van de Velde. Daarnaast kunnen we een beroep doen op getalenteerde, lokale regisseurs/auteurs zoals Luc Samson, Benny Braem, Sven Verhoosel, Karel Van de Perre. De rol van de regisseur is super belangrijk. Het komt er op aan om iedereen op één lijn te krijgen, een tekst van buiten leren is allerminst eenvoudig. Voor een productie rekenen we toch al snel op een 30-tal repetities. De laatste week voor de première oefenen we alle dagen.’

Een toneelstuk kan niet zonder een perfecte technische omkadering. ‘Bij iedere productie komt er veel kijken: decor, aankleding van het toneel, opbouw van de tribune, diverse attributen, kleding, ticketverkoop, drankverkoop, verdeling flyers, enz. We beschikken gelukkig over een ervaren technische ploeg, iedere productie loopt op wieltjes.’

Jeugdtheater MIN 1

De opvolging bij ’t Kelderken is verzekerd. ‘We beschikken over ons jeugdtheater MIN 1. Om de twee jaar krijgen zij de kans om te schitteren op de planken. Het begon in 2015 met een eigen bewerking van ‘Kulderzipken’, in 2017 ging het er macaber aan toe met ‘The Addams family’. ‘

Nadien volgde de bekende klassieker ‘De Tovenaar van Oz. ‘Momenteel lopen de voorbereidingen voor ‘Hiwen’, een origineel elfensprookje geschreven door Sofie Baert, Karen Mels en Marlies Torfs. Samen met Fons Slaets, Jonas De Cauwer en Liesbet Sablon zijn zij de oprichters van het Jeugdtheater. Hiwen wordt opgevoerd in februari/maart 2022, er verschijnt ook nog een boek in dichtvorm.’

Stevige reputatie

Tijden veranderen, ’t Kelderken evolueerde mee. ‘De kaartverkoop verloopt volledig digitaal, een stuk makkelijker dan voorheen. Per productie brengen we 4 voorstellingen in het voorjaar en 5 voorstellingen in het najaar, goed voor telkens 160 bezoekers. Met in totaal 800 bezoekers mogen we spreken van een mooi succes. De hoogtijjaren met 1500 bezoekers voor 5 voorstellingen liggen wel achter de rug. Toeschouwers komen al lang niet meer alleen uit Kemzeke maar ook uit Stekene, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas en verderop. We bouwden met ’t Kelderken een stevige reputatie op en willen nog lang blijven bestaan.’

’t Kelderken speelt ‘Nog eens ’t zelfde’ op 26/11, 27/11, 28/11, 3/12 en 4/12. Info & tickets: www.tkelderken.be of 0472789056 (tussen 18-20u)

Meer nieuws in deze categorie

2 REACTIES

  1. Bert bedankt voor dit mooie artikel over onze toneelvereniging , het is alleen de vraag of alles nog zal mogen doorgaan. Er is weeral enorm veel werk in geslopen , en als het deze week WEER niet zou doorgaan , is het al voor de tweede keer , juist voor de eerste voorstelling , dat alles weer teniet gedaan word ,laten we extra duimen dat dit NIET WEER GEBEURD. Toch erg bedankt voor uw moeite om ons te steunen met dit leuke schrift.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings