21.9 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

’t Kelderken, ijzersterk toneelgezelschap uit Kemzeke

IN Kemzeke en verre omstreken is Toneelgezelschap ’t Kelderken een begrip en dat al 44 jaar lang. Met populaire en ‘moeilijke’ stukken spreekt het gezelschap een breed publiek aan. Voorzitter Marina Dullaert en secretaris Karel Van de Perre ontvangen Gazet Van Stekene – waar anders – in de kelder van het parochiecentrum Kemzeke. De bijdrage van het toneelgezelschap aan het culturele leven van het dorp kan niet genoeg naar waarde worden geschat. In 2002 ontving de vereniging de Cultuurprijs van de Gemeentelijke Culturele Raad van Stekene.

2 november, stilaan stijgt de koorts bij de leden van ’t Kelderken, op 26 november vindt de première plaats van het blijspel ‘Nog eens ’t zelfde’, inmiddels de 78ste productie. ‘Oprichters Jozef Meerschaert, Julia Dewert, Francine Noens, Francine Franckaert, Benny Braem en Willy Zaman zijn nog steeds actief in de vereniging. In de eerste periode brachten we één productie per jaar, later stonden er jaarlijks steeds twee op het programma. De allereerste productie was: ‘Hoogheid uw kameel staat klaar’.’

Regelmatig pakt ’t Kelderken uit met ‘speciallekes’ zoals ‘Getto’, naar historische feiten uit het leven van de Joodse gemeenschap in Warschau of het familiedrama ‘Festen’. ‘We starten steeds met het lezen van een aantal stukken voorafgaand aan een nieuwe productie. We doen hierbij een beroep op het repertoire van ‘Open doek’, de koepelorganisatie voor het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel. Hoeveel spelers er nodig zijn is één van de criteria bij de keuze van een stuk.’

Hoeveel spelers er nodig zijn is één van de criteria bij de keuze van een stuk

Soms is er weinig voeling met een theatertekst, enkele jaren later wordt het stuk alsnog opgevoerd. ‘Het heeft ook te maken met de ‘smaak’ van het moment. Er is een tijd geweest dat de stukken van Ruud De Ridder zeer populair waren, maar dat is nu voorbij. Theaterstukken van Pol Anrys liggen tegenwoordig goed in de markt.’

Externe en ‘eigen’ regisseurs

‘We werken zowel met externe als met ‘eigen’ regisseurs’. Externe regisseurs waren onder meer Steven De Lelie, Wim Stevens en Wim Van de Velde. Daarnaast kunnen we een beroep doen op getalenteerde, lokale regisseurs/auteurs zoals Luc Samson, Benny Braem, Sven Verhoosel, Karel Van de Perre. De rol van de regisseur is super belangrijk. Het komt er op aan om iedereen op één lijn te krijgen, een tekst van buiten leren is allerminst eenvoudig. Voor een productie rekenen we toch al snel op een 30-tal repetities. De laatste week voor de première oefenen we alle dagen.’

Een toneelstuk kan niet zonder een perfecte technische omkadering. ‘Bij iedere productie komt er veel kijken: decor, aankleding van het toneel, opbouw van de tribune, diverse attributen, kleding, ticketverkoop, drankverkoop, verdeling flyers, enz. We beschikken gelukkig over een ervaren technische ploeg, iedere productie loopt op wieltjes.’

Jeugdtheater MIN 1

De opvolging bij ’t Kelderken is verzekerd. ‘We beschikken over ons jeugdtheater MIN 1. Om de twee jaar krijgen zij de kans om te schitteren op de planken. Het begon in 2015 met een eigen bewerking van ‘Kulderzipken’, in 2017 ging het er macaber aan toe met ‘The Addams family’. ‘

Nadien volgde de bekende klassieker ‘De Tovenaar van Oz. ‘Momenteel lopen de voorbereidingen voor ‘Hiwen’, een origineel elfensprookje geschreven door Sofie Baert, Karen Mels en Marlies Torfs. Samen met Fons Slaets, Jonas De Cauwer en Liesbet Sablon zijn zij de oprichters van het Jeugdtheater. Hiwen wordt opgevoerd in februari/maart 2022, er verschijnt ook nog een boek in dichtvorm.’

Stevige reputatie

Tijden veranderen, ’t Kelderken evolueerde mee. ‘De kaartverkoop verloopt volledig digitaal, een stuk makkelijker dan voorheen. Per productie brengen we 4 voorstellingen in het voorjaar en 5 voorstellingen in het najaar, goed voor telkens 160 bezoekers. Met in totaal 800 bezoekers mogen we spreken van een mooi succes. De hoogtijjaren met 1500 bezoekers voor 5 voorstellingen liggen wel achter de rug. Toeschouwers komen al lang niet meer alleen uit Kemzeke maar ook uit Stekene, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas en verderop. We bouwden met ’t Kelderken een stevige reputatie op en willen nog lang blijven bestaan.’

’t Kelderken speelt ‘Nog eens ’t zelfde’ op 26/11, 27/11, 28/11, 3/12 en 4/12. Info & tickets: www.tkelderken.be of 0472789056 (tussen 18-20u)

Meer nieuws in deze categorie

2 REACTIES

  1. Bert bedankt voor dit mooie artikel over onze toneelvereniging , het is alleen de vraag of alles nog zal mogen doorgaan. Er is weeral enorm veel werk in geslopen , en als het deze week WEER niet zou doorgaan , is het al voor de tweede keer , juist voor de eerste voorstelling , dat alles weer teniet gedaan word ,laten we extra duimen dat dit NIET WEER GEBEURD. Toch erg bedankt voor uw moeite om ons te steunen met dit leuke schrift.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in