10.9 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Ann Coppens, bekroonde fotografe met passie voor natuur

BEROEPSFOTOGRAFE Ann Coppens (56) gevestigd op een A-locatie aan de Voorhout in Stekene op de N403 Sint-Niklaas/Hulst, behoort tot de top van de Europese fotografiewereld. Een mand vol internationale onderscheidingen en awards opende vele deuren maar veranderde niets aan haar focus. ‘De lokale markt daar draait het om voor mij.’

De vader van Ann was kleermaker in Sint-Gillis-Waas, in zijn vrije uren dook hij de donkere kamer in om analoge foto’s te ontwikkelen… ‘Ik ben van opleiding klinisch laborante. Na de geboorte van mijn twee zonen startte ik met administratief werk bij Bloco, de interieurzaak van mijn man Ronny. Hij was ontevreden over de foto’s voor zijn website en brochures, en stelde mij voor om zelf foto’s te nemen.’

In 2007 begon Ann een driejarige opleiding fotografie om meer kennis te vergaren hoe je technisch mooie foto’s maakt. ‘Daarna nog een cursus voor gevorderden. Toen wist: ik doe dit supergraag maar ik kan er niets van. Vandaar nog 3 jaar een avond beroepsopleiding bij Syntra Gent.’ In 2011 ging Ann als zelfstandige van start. ‘Eerst in Sint-Gillis-Waas maar door de verhuis naar de Voorhout kreeg ik veel meer exposure. Dagelijks passeren hier duizenden auto’s, wanneer bestuurders aanschuiven aan de verkeerslichten kunnen ze niet naast mijn studio kijken.’

Emotie bevriezen

Ik zoek naar het ene moment, die ene blik, dat boeit mij eigenlijk het meest

In haar opleiding was Ann vooral bezig met studiofotografie maar haar passie lag toch bij natuurfotografie. ‘Ik heb dat verder autodidactisch ontwikkeld. Ik zoek naar het ene moment, die ene blik, dat boeit mij eigenlijk het meest, de actie of de emotie bevriezen in een foto.’ Ann probeert de emoties van dieren en mensen weer te geven en hun persoonlijkheid uit te lichten in één krachtig beeld. ‘Het zijn momenten die je niet altijd vat of ziet, omdat het zo snel gebeurt. Het is een knip maar met een fototoestel kan je dat vastleggen, als mensen kunnen we dat niet registreren. Soms ontdek ik achteraf details die ik op het moment zelf niet zag.’

Stekene is een prachtige natuurgemeente, weet ook Ann. ‘Het Stropersbos is een favoriete fotolocatie, ik gebruik het vaak als setting, ken de omgeving op mijn duimpje. Toch is het iedere keer weer verschillend, het zonlicht is altijd anders, op ieder moment van de dag. Elk licht is mooi licht.’

FOTO: Ann Coppens

De wereld zien

‘Tot voor corona boden we met onze organisatie ‘Dewereldzien’ reizen en workshops aan naar de meest exotische bestemmingen in Afrika, Zuid-Amerika en Europa. We leerden bijvoorbeeld vogels fotograferen in de Franse Camargue. Door het succes begon ik met een heel team te werken, tegen de zomer was mijn volgend jaar eigenlijk al volgeboekt. Corona maakte hieraan een einde ‘

Geen woekerprijzen

Ondanks haar internationaal gelauwerde werk blijft Ann met beide voeten op de grond. ‘Prijzen zorgen voor naamsbekendheid, dat is zeker zo. Maar mijn klanten en doelgroep situeren zich dichtbij in het Waasland, zowel particulieren als bedrijven, voor heel wat ondernemingen ben ik de ‘huisfotograaf’. Een belangrijke markt zijn gezinnen met kinderen en/of huisdieren. Ik sta voor betaalbare en kwalitatieve foto’s.’

Aan werk is er geen gebrek. ‘Het afgelopen ‘vrije’ weekend van 11 november had ik donderdag 2, vrijdag 4 en zaterdag 6 fotoshoots, zowel buiten als binnen. Dat is best vermoeiend. Ik steek er al mijn energie, ik wil geen statische foto’s. Ik laat kinderen lopen, lachen, spelen, babbelen. De spontane momenten probeer ik te pakken op foto, ik moet gefocust zijn, de ganse fotosessie door.’

FOTO: Ann Coppens

Ann zit boordevol plannen. ‘Waar ik van droom is een trekking in Canada, ook Nieuw-Zeeland staat op mijn bucketlist maar daar moet je voldoende tijd voor kunnen uittrekken. We zullen eerst nog een beetje werken tot ons pensioen.’

Prijsbeest
Ann Coppens is Master Qualified European Photographer. Zowel in 2017 als in 2018 werd Ann bekroond met de gouden camera in de categorie wildlife en behaalde zo de titel van European Professional Wildlife Photographer of the year. In 2019 werd ze bekroond met zilver. Haar fotoboek ‘Leven voor de lens ‘ – een samenwerking met Moerbekenaar Patrick Dieleman – won de eerste prijs in de categorie ‘Nature’ van de FEP European Photobook award-2020.

Meer nieuws in deze categorie

2 REACTIES

  1. Ik ken de dame niet persoonlijk maar haar foto’s die ik via FB te zien krijg… ze maken me steeds instant blij. En dat ze als natuurfotograaf gelauwerd wordt: absoluut verdiend!

  2. Wannes De Ryck heeft het klaar gespeeld om het lam gods te maken in glas. Het werk kon niet in huis op een kast blijven staan vanwege de omvang. Via Hootkoetuur webdesinger zijn we bij An terecht gekomen om wannes zijn werk levens groot te fotograferen dat nu bij ons aan de muur hangt. Pracht werk van An coppens !!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in