25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

Rouwverwerking start met diep luisteren

ELS Claessens uit Kemzeke is rouwcoach. Volwassenen, zowel vrouwen als mannen die kampen met verlies van familie, partner, woonst, zelfredzaamheid en eenzaamheid, of met een gebrek aan spirituele zorg zijn welkom bij Els. Ze begeleidt hen doorheen alle stappen van het rouwproces.

‘Een rouwcoach luistert in de eerste plaats. Het klinkt banaal maar heel weinig mensen kunnen goed luisteren. Ook al is het goedbedoeld, toch hebben we vaak al een antwoord klaar. Daar zitten mensen met verdriet of rouw niet op te wachten, ze willen gewoon hun hart luchten. Ik geef ze de ruimte om hun verhaal te brengen, dat is een eerste stap.’

Daarna gaat Els op zoek naar wat er in het hoofd speelt. “Mensen die langdurig rouwen, belanden in een bubbel waar ze niet meer uitraken, het verdriet vormt een deel van hun identiteit. Laag per laag tracht ik tot de kern te komen.’

Mensen die langdurig rouwen, belanden in een bubbel

Els onderscheidt verschillende rouwfases. ‘De confrontatie met leegte gaat gepaard met ontkenning, wat een natuurlijk afweermechanisme is. Hieruit volgt dikwijls een fase vol woede of depressie. Dit kan uitgroeien tot een positievere periode waarin nieuwe projecten een kans krijgen. Aanvaarding is tenslotte de laatste fase, maar dat gaat niet zonder vallen en opstaan.’

FOTO: bever

Live, telefonisch of via email

Els verdiept zich al jaren in de ‘kunst’ van het luisteren, mindfulness en meditatie. Zelfstudie bracht meer inzicht over diverse religies en de manier waarop ons brein werkt. Op die manier groeiden haar inzichten en was ze klaar om andere mensen te begeleiden. ‘Voor sommige mensen volstaan enkele sessies, andere kiezen ervoor om op regelmatige basis terug in gesprek te gaan. Ik bied drie vormen aan: live bij mij thuis, telefonisch of via email. Voor sommige mensen is het nu eenmaal makkelijker om op ‘afstand’ gevoelens neer te schrijven of te vertellen.’

Maar welke weg mensen ook kiezen voor Els draait alles om een persoonlijke benadering. ‘Ik vind het telkens weer een eer dat iemand mij toelaat. Elk gesprek breekt mijn hart, maar het maakt me ook rijker.’

Info: www.allmindecoach.com

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings