10.7 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Rouwverwerking start met diep luisteren

ELS Claessens uit Kemzeke is rouwcoach. Volwassenen, zowel vrouwen als mannen die kampen met verlies van familie, partner, woonst, zelfredzaamheid en eenzaamheid, of met een gebrek aan spirituele zorg zijn welkom bij Els. Ze begeleidt hen doorheen alle stappen van het rouwproces.

‘Een rouwcoach luistert in de eerste plaats. Het klinkt banaal maar heel weinig mensen kunnen goed luisteren. Ook al is het goedbedoeld, toch hebben we vaak al een antwoord klaar. Daar zitten mensen met verdriet of rouw niet op te wachten, ze willen gewoon hun hart luchten. Ik geef ze de ruimte om hun verhaal te brengen, dat is een eerste stap.’

Daarna gaat Els op zoek naar wat er in het hoofd speelt. “Mensen die langdurig rouwen, belanden in een bubbel waar ze niet meer uitraken, het verdriet vormt een deel van hun identiteit. Laag per laag tracht ik tot de kern te komen.’

Mensen die langdurig rouwen, belanden in een bubbel

Els onderscheidt verschillende rouwfases. ‘De confrontatie met leegte gaat gepaard met ontkenning, wat een natuurlijk afweermechanisme is. Hieruit volgt dikwijls een fase vol woede of depressie. Dit kan uitgroeien tot een positievere periode waarin nieuwe projecten een kans krijgen. Aanvaarding is tenslotte de laatste fase, maar dat gaat niet zonder vallen en opstaan.’

FOTO: bever

Live, telefonisch of via email

Els verdiept zich al jaren in de ‘kunst’ van het luisteren, mindfulness en meditatie. Zelfstudie bracht meer inzicht over diverse religies en de manier waarop ons brein werkt. Op die manier groeiden haar inzichten en was ze klaar om andere mensen te begeleiden. ‘Voor sommige mensen volstaan enkele sessies, andere kiezen ervoor om op regelmatige basis terug in gesprek te gaan. Ik bied drie vormen aan: live bij mij thuis, telefonisch of via email. Voor sommige mensen is het nu eenmaal makkelijker om op ‘afstand’ gevoelens neer te schrijven of te vertellen.’

Maar welke weg mensen ook kiezen voor Els draait alles om een persoonlijke benadering. ‘Ik vind het telkens weer een eer dat iemand mij toelaat. Elk gesprek breekt mijn hart, maar het maakt me ook rijker.’

Info: www.allmindecoach.com

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in