25.1 C
Stekene
donderdag 18 juli 2024

Watertoren Stekene voedt in eerste instantie nabijgelegen gemeentes

NET buiten het centrum van Stekene pronkt al sinds 1969 één van de hoogste gebouwen van de gemeente: een watertoren onder beheer van De Watergroep. ‘Terwijl sommige andere hun functie verloren zal de Stekense watertoren ook de in de toekomst in dienst blijven,’ verzekert Hans Buysse, regiomanager productie bij De Watergroep.

Vreemd genoeg is de voorraad van de watertoren niet zozeer bestemd voor Stekene zelf. ‘De toren voedt in de eerste plaats Sint-Pauwels, Kemzeke, Sint-Gillis-Waas en De Klinge, en ook de watertoren Meerdonk die op zijn beurt Kieldrecht voedt. De toren kan water leveren bij problemen of piekverbruik aan Stekene zelf en beschikt daarbij over een grote waterbuffer. Bij een onverwachte storing van de wateraanvoer naar de watertoren, blijft de drinkwatervoorziening verzekerd dankzij de waterreserve in de watertoren.’

Buffervorming

Het drinkwaterverbruik is niet de hele tijd even hoog. ‘Tijdens de nacht is het verbruik zeer klein, tussen 10 uur en 11 uur merken we een eerste piek. Rond het middaguur daalt het verbruik, om tussen 14 u en 16 uur opnieuw te pieken. In de zomer merken we soms piekverbruiken tussen 20 en 21 uur, wanneer veel mensen nog eens douchen of de tuinen besproeien.’

Watertorens kunnen dit piekverbruik zonder problemen opvangen. ‘De pompen stuwen een constant debiet naar de toren. Bij een laag verbruik worden tegelijkertijd de kuipen in de toren gevuld, meestal tijdens de nachtelijke uren.’

FOTO: De Watergroep

Een beschilderde Stekense watertoren?

In Nederland maar ook in Frankrijk zie je steeds vaker beschilderde watertorens, kunstenaars maken de fraaiste ontwerpen. Is dit ook mogelijk voor de watertoren in Stekene? ‘Watertorens worden door heel wat inwoners en gemeentes als ‘landmark’ of erfgoed ervaren. En daar zijn we best trots op. In binnen- en buitenland zie je creatieve buitenversieringen opduiken.’

Watertoren Stekene in een notendop
*Bouwjaar: 1969
*Hoogte: 49 m
*Inhoud: 1.500 m³
*Functies: vormen van een drinkwaterreserve en een buffer, leveren van een voldoende en constante druk
*Voedt in de eerste plaats Sint-Pauwels, Kemzeke, Sint-Gillis-Waas en De Klinge, en ook de watertoren Meerdonk die op zijn beurt Kieldrecht voedt.
*Bij calamiteiten kan de toren water aan Stekene zelf leveren.

Ook De Watergroep denkt na hoe ze hun watertorens in de toekomst kunnen aankleden. ‘Dat moeten we geval per geval bekijken: sommige torens zijn bijvoorbeeld beschermd erfgoed en daar gelden zeer strikte regels. Beschilderen is niet de uitdaging maar wel het onderhoud en akkoord over een ontwerp. Sowieso is waterveiligheid onze grootste prioriteit, de kwaliteit van het drinkwater moeten we op elk moment kunnen garanderen. Maar ideeën zijn uiteraard welkom.’

FOTO: De Watergroep

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings