21.9 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Watertoren Stekene voedt in eerste instantie nabijgelegen gemeentes

NET buiten het centrum van Stekene pronkt al sinds 1969 één van de hoogste gebouwen van de gemeente: een watertoren onder beheer van De Watergroep. ‘Terwijl sommige andere hun functie verloren zal de Stekense watertoren ook de in de toekomst in dienst blijven,’ verzekert Hans Buysse, regiomanager productie bij De Watergroep.

Vreemd genoeg is de voorraad van de watertoren niet zozeer bestemd voor Stekene zelf. ‘De toren voedt in de eerste plaats Sint-Pauwels, Kemzeke, Sint-Gillis-Waas en De Klinge, en ook de watertoren Meerdonk die op zijn beurt Kieldrecht voedt. De toren kan water leveren bij problemen of piekverbruik aan Stekene zelf en beschikt daarbij over een grote waterbuffer. Bij een onverwachte storing van de wateraanvoer naar de watertoren, blijft de drinkwatervoorziening verzekerd dankzij de waterreserve in de watertoren.’

Buffervorming

Het drinkwaterverbruik is niet de hele tijd even hoog. ‘Tijdens de nacht is het verbruik zeer klein, tussen 10 uur en 11 uur merken we een eerste piek. Rond het middaguur daalt het verbruik, om tussen 14 u en 16 uur opnieuw te pieken. In de zomer merken we soms piekverbruiken tussen 20 en 21 uur, wanneer veel mensen nog eens douchen of de tuinen besproeien.’

Watertorens kunnen dit piekverbruik zonder problemen opvangen. ‘De pompen stuwen een constant debiet naar de toren. Bij een laag verbruik worden tegelijkertijd de kuipen in de toren gevuld, meestal tijdens de nachtelijke uren.’

FOTO: De Watergroep

Een beschilderde Stekense watertoren?

In Nederland maar ook in Frankrijk zie je steeds vaker beschilderde watertorens, kunstenaars maken de fraaiste ontwerpen. Is dit ook mogelijk voor de watertoren in Stekene? ‘Watertorens worden door heel wat inwoners en gemeentes als ‘landmark’ of erfgoed ervaren. En daar zijn we best trots op. In binnen- en buitenland zie je creatieve buitenversieringen opduiken.’

Watertoren Stekene in een notendop
*Bouwjaar: 1969
*Hoogte: 49 m
*Inhoud: 1.500 m³
*Functies: vormen van een drinkwaterreserve en een buffer, leveren van een voldoende en constante druk
*Voedt in de eerste plaats Sint-Pauwels, Kemzeke, Sint-Gillis-Waas en De Klinge, en ook de watertoren Meerdonk die op zijn beurt Kieldrecht voedt.
*Bij calamiteiten kan de toren water aan Stekene zelf leveren.

Ook De Watergroep denkt na hoe ze hun watertorens in de toekomst kunnen aankleden. ‘Dat moeten we geval per geval bekijken: sommige torens zijn bijvoorbeeld beschermd erfgoed en daar gelden zeer strikte regels. Beschilderen is niet de uitdaging maar wel het onderhoud en akkoord over een ontwerp. Sowieso is waterveiligheid onze grootste prioriteit, de kwaliteit van het drinkwater moeten we op elk moment kunnen garanderen. Maar ideeën zijn uiteraard welkom.’

FOTO: De Watergroep

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in