Het aantal ambachtelijke slagerijen in onze contreien slinkt jaar na jaar. Gelukkig resten er nog enkele zaken die kwaliteit en een eerlijk product hoog in het vaandel dragen zoals slagerij de Smet op de Nederlandse Koewacht, enkele honderden meters voorbij de grens. Vader Luc, moeder Chantal en dochters Yannina en Liana vertellen hun verhaal tijdens hun middagpauze…
‘Ik ben op mijn 14de begonnen met mijn slagersopleiding aan de slagersvakschool in Goes. Tijdens die opleiding had ik ook praktijk en kon ik ervaring opdoen in verschillende slagerijen,’ zegt Luc de Smet. In 1981 startte ik hier de winkel/slagerij in de Nieuwstraat 61. In 1986 sloot Chantal mee aan. Ondertussen hebben we wel al tweemaal verbouwd. Wij werken in een gesloten keten, met eigen runderen Belgische witblauw die we kweken op onze boerderij. Ook het voeder – maïs, aardappelen, gras – wordt door ons geteeld. Op die manier bekomen we een gegarandeerd kwaliteitsvol product. We slachten de runderen zelf en verwerken alle mogelijke onderdelen. Niet alleen de verwerking tot vers vlees maar ook tot verse vleeswaren in onze eigen zouterij, rokerij en worstmakerij. Zoals gezegd: eigen kweek smaakt beter, precies wat we zo vaak van onze klanten te horen krijgen.’
Geoliede machine
Slagerij de Smet is een geoliede machine. Zonder veel woorden weet iedereen wat te doen. Na hun studies bestuurskunde en publiek management aan de UGent kozen Yannina en Liana ervoor om in de winkel te komen werken. Ze hielpen al vaak in de weekends en bij de feestdagen, en het contact met de klanten en hun passie voor het eerlijke ambacht haalden hen over de streep. ‘Van enige druk was geen sprake, het werd ons met de paplepel ingegoten, het voelde zo vertrouwd aan’, vertellen Yannina en Liana. ‘Weten wat je verkoopt, pure producten, dat is wat ons drijft.’
Klanten van Stekene tot Terneuzen
‘Naast lokale inwoners trekken we klanten van heinde en verre, van Stekene tot Hulst en Terneuzen. Mensen zijn op zoek naar een slagerij waar ze op een vlotte manier bediend worden en waar voor hun geld krijgen. Het familiale karakter is daarbij nog een extra troef. Via de sociale media – facebook en Instagram – blijven onze klanten op de hoogte over nieuwe bereidingen en acties allerhande. Voor feesten, recepties of verjaardagen en barbecues hebben we alles in huis om er een onvergetelijk evenement van te maken.’
Sociale karakter
‘Een speciale vermelding verdient ook onze bereiding van het menu voor het maandelijkse etentje in De Vlaschaard. Voor 12,50 euro genieten bezoekers van een soep, hoofdgerecht en dessert. Voorafgaand is er een gratis koffie. Het etentje is een succes met telkens een 90-tal bezoekers. Wij werken er graag aan mee, het is onze bijdrage om de sociale cohesie van Koewacht en daarbuiten te behouden: iedereen is welkom.’
Quote:
‘Slagerij de Smet is een geoliede machine. Zonder veel woorden weet iedereen wat te doen.’
Luc, Chantal, Yannina en Liana de Smet