-0.2 C
Stekene
zondag 3 december 2023

In de tussentijd, meegaan met mensen

CON Tempo is een sociaal-culturele vereniging die zich richt tot mensen met partnerverlies door overlijden. Iedereen is welkom, gehuwd of niet gehuwd of in om het even welke relatievorm. In Sint-Niklaas is een groep actief sinds 1987 maar ook vanuit andere Wase gemeenten waaronder Stekene, Beveren, Belsele, Zwijndrecht en Vrasene kwam een vraag naar een plaatselijke werking.

In onze gemeente is Godelieve Persoon een kernlid van Con Tempo. Net voor de maandelijkse vergadering heb ik een interview met Godelieve, een viertal andere dames zijn eveneens aanwezig. Afwisselend vertellen ze een deel van het verhaal. Het wordt een geanimeerd gesprek, ik voel veel empathie voor deze ervaringsdeskundigen.

‘In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog was er veel ellende. Vooral in West-Vlaanderen had een groot aantal oorlogsweduwen nood aan contact met lotgenoten. Daar zag Kanunnik Dehaene een belangrijke taak liggen voor de katholieke kerk. Vanuit Brugge ontstond een netwerk over gans Vlaanderen om mensen die recent hun partner verloren hadden bij te staan. Aanvankelijk ontstaan vanuit christelijke hoek, evolueerde het netwerk naar een neutrale vereniging, de maatschappelijke evolutie volgend.’

Professionele opleiding

De kernleden, ervaringsdeskundigen met een professionele opleiding, organiseren maandelijks een ontmoetingsavond. Eenmaal per jaar wordt aan mensen met partnerverlies een rouwsessie aangeboden. ‘Wie contact opneemt met Con Tempo Sint-Niklaas, wordt vooraf ingelicht over de manier van werken in een vertrouwelijk gesprek met iemand van het netwerk. Indien de persoon in kwestie het wenst, kan er een persoonlijk bezoek plaatsvinden, wat de drempel tot toetreden minder moeilijk maakt.’

Delen met lotgenoten

Godelieve verwoordt het zo. ‘Je geraakt niet over het verlies van je partner heen. Je verbergt je verdriet voor de mensen uit je omgeving, je wil hen niet tot last zijn of je bent bang dat ze je toch niet begrijpen. Op dat moment is het goed dat je samen met lotgenoten en onder deskundige begeleiding kan praten over je rouw, je verdriet zodat je inzicht krijgt in wat er met jou aan de hand is.

Voetje voor voetje                       met vallen en

opstaan                               toch weer leren leven

                                   met jou heel warm

             geborgen in mijn hart

Dan is het tijd voor een kop koffie met een stukje heerlijke door Godelieve zelfbereide taart. Ik neem afscheid met een heel goed gevoel. Dit zijn lieve mensen die voor je klaarstaan als de storm door je leven raast en je alleen hoe dan ook verder moet.

Is dit wat je zoekt? Neem dan vrijblijvend contact op met Godelieve Persoon kernlid 9190 Stekene 0474 50 45 42 godelievepersoon@skynet.be

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings