14.9 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Nieuwe bib in Stekene in 2024

Spannende tijden voor de Stekense bib. Binnenkort worden de plannen ontvouwd voor de bouw van een gloednieuwe bibliotheek op de terreinen van de Sportstek, de opening is voorzien voorjaar 2024. Ondertussen ontplooit het team met 5 medewerkers een indrukwekkend aantal activiteiten. Met bibliothecaris Maarten D’hamers duiken we tussen de boeken, games en DVD’s…

‘Binnen het meerjarenplan van de gemeente wordt er een budget toegekend voor onze collectie, momenteel bedraagt dit circa 70.000 euro op jaarbasis. Voor de aankoop van nieuwe boeken werken we met offertes, Standaard Boekhandel is onze huidige leverancier. Via het systeem van ‘snelboek’ kunnen we recent uitgegeven boeken vrijwel onmiddellijk aanbieden. Maar daarnaast speuren we met het ganse team naar ‘interessante’ uitgaven, we pluizen kranten uit en lezen recensies. Via onze website krijgen we heel wat aankoopsuggesties van gebruikers.’

De Stekense bib beschikt ook nog over een magazijn in de ambachtelijke zone De Zavel, ingericht na het sluiten van de uitleenposten. ‘Hier staan de klaspakketten opgesteld naast een back-up voor de collectie van de bibliotheek. Het gaat om iets minder populaire werken maar ook om dubbele exemplaren van populaire boeken die vaak op klas- of literatuurlijsten staan.’

Populaire boeken

Welke boeken worden het meest ontleend? ‘We plaatsen onze boeken per genre. Thrillers zijn het meest populaire genre gevolgd door chicklits, eigentijdse romantische fictielectuur door en voor jonge vrouwen. Ook historische romans en reisliteratuur doen het goed. De uitleencijfers stijgen terug na een daling naar aanleiding van de coronacrisis. Vooral de cijfers van gedrukte materialen zijn bijna terug op het oude niveau. Beeld en geluid is terug licht gestegen, maar blijft ver van het niveau van voor corona.’

Doelgroepen

‘We mikken op vier doelgroepen: kinderen, volwassenen, jongeren en onderwijs. Alle activiteiten vermelden voert te ver, ik pik er enkele uit. Zo komen klassen uit verschillende scholen op bezoek, via een ‘klassieke uitlening’ of een ‘rondleiding’. Een rondleiding gebeurt door middel van een bibspel, aangepast per graad, waardoor de kinderen op een speelse manier de bib leren kennen. Gans het jaar door staan er evenementen op stapel. Het gaat onder meer om boekvoorstellingen van (Stekense) schrijvers, tentoonstellingen, theatervoorstellingen, gastsprekers, online lezingen en nog zoveel meer.’

Boekendienst aan huis

De moeilijkste bereikbare groepen zijn jongeren en heel oudere mensen. Hoe kan je ze toch aanspreken? ‘Wij bieden zelf een boekendienst aan huis aan in samenwerking met Zorg Stekene. Hiervan maken een 5-tal mensen gebruik. Daarnaast bieden wij aan wzc Zoetenaard en wzc Vlashof ook een dienstverlening aan. Voor de Zoetenaard komt een medewerker van Zorg Stekene op regelmatige basis een basis een pakket – vooral grootletterboeken – wisselen. Bij Vlashof voorziet een vrijwilliger de bewoners van ‘leesvoer’.’

Bokes in de bib

‘Naar jongeren toe organiseren we ‘Bokes in de bib’ in samenwerking met de Broederschool. Tijdens de jeugdboekenmaand in 2021 organiseerden we diverse online activiteiten als gevolg van de coronamaatregelen.’ Sedert 2015 is de bib gestart met een pool van voorleesvrijwilligers. ‘We kunnen hiervoor een beroep doen op een tiental vrijwilligers. Zes daarvan lezen voor in de bib tijdens het voorleesuurtje voor kinderen. Daarnaast lezen de vrijwilligers ook voor in Zoetenaard, zowel individueel als in groep. Tenslotte gaat een bibmedewerker ook voorlezen in kinderdagverblijd Dolfijn. Overigens moeten deze projecten na corona opnieuw opgestart worden.’

Digitale bib: van hoorcolleges tot online leren

‘Uiteraard hebben wij een breed aanbod voor wat betreft de ‘digitale bib’. Naast het uitlenen van e-boeken kan je ook kranten en tijdschriften digitaal lezen. Via de Home Academy Club kan je onbeperkt hoorcolleges beluisteren waar en wanneer je wilt.’ Volgens Maarten zal het papieren boek niet snel verdwijnen. ‘Met de komst van het e-boek zou er een totaal nieuwe leesbeleving komen. Niets is minder waar, het e-boek zit dan wel in de lift, de dominantie van het ‘klassieke’ boek zal niet snel verdwijnen.’

Bib als ontmoetingsplaats

De komst van de nieuwe bib opent perspectieven. “In het concept zal de bib fungeren als een derde plek, naast de werk- en thuisplek. De bib wil een ontmoetings- en uitwisselingplaats zijn waar je binnen en buiten loopt voor een drankje of een babbel. Meer nog dan nu het geval zal laagdrempeligheid centraal staan.”

KADER: de Stekense bib in een notendop

Gedrukte materialen: 41800 exemplaren waaronder boeken, strips, tijdschriften, kranten,…

Beeld en geluid: 12443 exemplaren waaronder DVD’s, CD’s, taalcursussen, luisterboeken, games…

Actieve leners (minstens 1 uitlening in 2021): 3271

Aantal ontleningen: 125.000 in 2021 (voor corona: 140.000)

5 fulltime medewerkers en 1 jobstudent

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in