11.8 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Doghydro: watergewenning, training en revalidatie voor honden

In mei 2022 startte Katleen Verlee uit de Bergstraat in Stekene met Doghydro. Je kan bij haar terecht voor een waaier aan therapieën bij revalidatie, voor de versterking van de spieren en de algemene gezondheid van je hond. Katleen oefent haar vak uit als zelfstandige in bijberoep en volgde hiervoor een driejarige opleiding in België met daarnaast ook een opleiding orthomoleculaire voeding in Nederland.

‘Mijn dienstenpakket bestaat uit fysiotherapie, hydrotherapie en acupressuur. Eigenlijk ben ik als een kinesist voor honden die nood hebben aan een  revalidatietraject na een operatie van onder meer een hernia, kruisband, knie of elleboog. Afhankelijk van de aard van het letsel zorg ik voor een aangepaste therapie in samenspraak met de dierenarts/dierenkliniek. Soms moeten honden terug leren stappen, ik geef massages aan de honden en beschik over verschillende ondersteunende toestellen zoals cavaletti’s, een balanskussen, kegeltjes,… Hoe vaak een hond een fysio-sessie moet doen hangt in grote mate af van zijn conditie. Onder fysiotherapie vallen overigens ook conditietrainingen vooral voor show- en sporthonden, zij hebben immers nood aan een goede spieropbouw. Het komt er op aan om een band op te bouwen met de honden die ik begeleid, dat verhoogt hun motivatie om graag terug te komen.’

Hydrotherapie

Katleen beschikt als een van de weinige revalidatie-coaches over een onderwaterloopband. ‘Bij hydrotherapie wordt een hond – gedurende 30 à 40 minuten – in beweging gebracht op een onderwaterloopband, de temperatuur van het water bedraagt 28°C. Gewrichten worden hierbij ontlast en de spieropbouw wordt ondersteund, steeds op maat van de hond (ras). Het water wordt na elke sessie gefilterd voor hergebruik, op regelmatige basis wordt al het water ververst.’

Voorts biedt Katleen ook acupressuur aan. ‘Volgens een drukpunt-methode (TCM – Chinese methode) ga ik aan de slag met een hond en nadien stellen we een behandelingsplan op. Acupressuur is ideaal voor sporthonden bij blokkades of knelpunten.’

Voedingsbegeleiding

‘Om het beeld compleet te maken: ik begeleid honden ook op het vlak van voeding. Sommige honden hebben klachten van jeuk, overgewicht, gedragsproblemen. Vaak ligt voeding hierbij aan de oorzaak. Samen gaan we op zoek naar de ‘triggers’ die zorgen voor de problemen en geven daarop een gepast advies.’ Katleen merkt op dat zowel sport- als huishonden nood hebben aan extra ondersteuning op vlak van voedingssupplementen, zij geeft graag advies op maat van uw hond.

Mond-aan-mond reclame

Hoewel ze pas enkele maanden geleden van start ging, is Katleen zeker niet ontevreden over het aantal klanten op dit moment. ‘Je kan uiteraard geen wonderen verwachten maar week na week komen er nieuwe hondenbezitters over de vloer, vaak via mond-aan-mond reclame en mijn facebookpagina. Mijn uitgebreide kennis, ruim dienstenpakket en vooral ook de hydrotherapie worden als een belangrijke meerwaarde ervaren.’

Meer info  vindt je op haar facebook-pagina: https://www.facebook.com/doghydrostekene

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in